CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1191 din 05 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Hara. Cântece pentru toţi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

N-ar fi mai uşor de trasat frontiere muzicii decât de ţinut apă într-un pumn! Fără tăgadă, n-a demonstrat nimeni că poate consfinţi o singură origine pentru muzică, după care să contrazică persistenţa unui nucleu al muzicii universale. Cântecul nu vine din neant şi nu pleacă în neant. Aşadar, creaţie absolută nu există şi n-ar putea exista într-o lume vie.  

Din această perspectivă de analiză, ceea ce cântă Hara e greu de pus sub patalama. Cine-ar izbuti aceasta, dat fiind faptul că cercetează un vast şi foarte colorat repertoriu?! „Rock european”, îi spune trupa, acestui mozaic, făr-a institui un cvasimonopol sub denumire, de vreme ce interpretează şi folclor românesc, ritmuri balcanice, armonii medievale, colinde, swing-canntry, interferenţe muzicale etnice… poate şi alte tipuri cooptate în sânul muzicii topite în mai multe glasuri şi instrumente ca-nt-una!  

N-au odihnă cerberii contrelor, iar cenzura, pe iniţiativele lor îşi fixează idealul distructiv. Destui atentează la plăcerea ascultării cântecelor încărcate cu umor inteligent şi de bun simţ, dar cântecele trupei Hara, care întocmai aceasta produc, nu se pot clătina din pricina lor. Au mult, dar nu de prisos umor; au multă, dar nu distonantă culoare; au multă substanţă culturală care înclină către interrelaţia etniilor conlocuitoare… Destui artişti, din păcate, fac clivaj în muzică, rupând-o între clase sociale, culturale, etnice..., ceea ce atrage după sine o anume stigmatizare. Aceasta-i catastrofal în lupta împotriva discriminării.  

Ori, Hara şi-a scris cu puterea faptelor hrisov al bunei credinţe, s-a însemnat în pisania ctitorilor binelui, în acte de caritate şi antidiscriminatorii. „Muro Sharo”, spre exemplu e un cântec al trupei, născut din veselia, sărăcia şi tradiţiile adînci şi febrile ţigăneşti. Are în el povestea unui om pe care l-au adorat componenţii trupei Hara: Tamango! Nu e mult de când s-a stins Tamango, cu ochii în lacrimi după viaţă şi rupt la suflet de despărţirea de familia lui cea de acasă şi familia lui cea unită în vocaţia cântecului. O dragoste fraternă a fost între trupa Hara şi Tamango. Pline de înţelepciune şi de spuma comicului inimitabil şi neegalabil erau vorbele lui, unele din ele cu duh de aforism, oricât e de necrezut. „Notele acestea muzicale”, zicea, „sunt pentru ca ăştia ca voi să înţeleagă ce cântă ăştia ca mine!”. Cât umor şi câtă inteligenţă se-adună în câteva cuvinte…!  

Artiştii ca cei de la Hara se recrutează înşişi, prin ceea ce cântă, cum cântă, pentru cine şi pentru ce cântă! Artiştii care iubesc pe semeni, nu sunt neiubiţi de semeni! Hara e o mică boierime coborâtă într-o mare lume, colorată, de care o leagă o înrudire sufletească. Profundele răvăşiri umane sunt spulberate de afluxul cântecelor trupei Hara, cântece pentru toţi oamenii cu toate trăirile lor!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Hara. Cântece pentru toţi / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1191, Anul IV, 05 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!