CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1190 din 04 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Ionuţ Fulea. Dragoste pentru rădăcina folclorică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ionuţ Fulea este un cântăreţ de muzică folclorică românească, slujitor al folclorului iubindu-şi ţara, slujindu-şi ţara iubind folclorul! Acum, când democraţia la români a rămas şi după douăzeci şi patru de ani incipientă, artistul Ionuţ Fulea slujeşte la două scene: scena spectacolului folcloric şi scena politică. Pe când stăruie pentru păstrarea primei, curată şi cu tradiţie, îşi rezervă timp să încerce schimbarea în oricât de mică măsură din ordinea şi mersul lucrurilor în ceea ce o priveşte pe următoarea. Totul este ca Ionuţ Fulea să nu facă vreo nefericită inversare, înrădăcinând spectacolul în politică şi infiltrând politica în artă. Până azi nu a comis-o!  

Totuşi, muzica este ceea ce îl prinde întru a-şi atinge scopul, în timp ce de politică s-ar putea lipsi! Ionuţ Fulea nu-şi poate căuta strămoşi printre politicieni, dar îi găseşte, fără să îi caute, printre cântăreţi: bunicul său cânta muzică populară, tatăl său cântă muzică uşoară şi romanţe. În politică, multe jurăminte se uită, pe când în lumea artistică muzica folclorică are complicitatea cea mai conservatoare. Pasul câtorva artişti în scena politică a sfârşit întotdeauna prin înghiţirea lor în masa de manevră. Clivajul clasei politice actuale româneşti e opera rănirii amorului multor admiratori, încercare prin care a trecut şi Ionuţ Fulea.  

De aceea, pentru ocolirea răsucirii cuţitului în rană ceea ce e evidenţiabil în ce îl priveşte pe Ionuţ Fulea, este formidabilul lui talent artistic. Născut la Sebeş, Alba şi cu strămoşi din partea mamei, în comuna Sântimbru, satul Totoi, interpretul Ionuţ Fulea cântă cu un anume militantism pentru conservarea zestrei întregului folclor românesc, dar în primul rând al Albei care are monopolul folclorului ales, între ţinuturile apusene. Nu există în România proprietari de moşii mai bogaţi decât clăcaşii folclorului. De fapt, bogăţia primilor e o înceată şi treptată cădere în sărăcia spirituală.  

Ionuţ Fulea s-a născut bogat, moştenind de la familie cântecul frumos, curat, nerepetabil. Putea să cânte operă, chiar s-a şi pregătit pentru Conservator, dar iubeşte prea mult folclorul, a avut şi are în jurul său artişti mari din lumea magnifică a folclorului care nu l-ar fi pierdut pe un drum lăturalnic: Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocşa, Marioara Murărescu, Elise Stan, Veta Biriş, Sanda Negrean Brudaşcu, Gheorghe Turda, Dumitru Fărcaş… Putea Ionuţ Fulea să iasă din front, cu asemenea garnizoană?!  

Într-un timp în care muzica a luat-o brusc, din 1989, spre propria extincţie, pe când folclorul chiar, cel ştirbit, face rău folclorului, Ionuţ Fulea păstrează sfântă dragostea şi credinţa pentru rădăcina folclorică a neamului, nelăsându-l să alunece în comercial!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Ionuţ Fulea. Dragoste pentru rădăcina folclorică / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1190, Anul IV, 04 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!