CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1189 din 03 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Daniela Condurache. Dacă ar asculta-o lumea, ar deveni moldovenească...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cunoscând-o pe interpreta de muzică folclorică moldovenească Daniela Condurache descoperim descendenţa noastră din ideal. E o artistă moldoveancă pe care, dacă cineva n-ar iubi-o, n-ar iubi nimic! E o artistă care înrâureşte gândurile celui ce o ascultă. Inima ei cântă!  

În afara muzicii populare şi folclorice nu există un alt gen muzical în care să rezoneze un neam, în obşte, deşi, dintr-o complicitate cu snobismul, mimii neamului se manifestă ca indiferenţi la ceea ce reprezintă aparte folclorul.  

Dar, dacă toată lumea ar mărturisi una şi aceeaşi dragoste, unde ar mai fi frumuseţea iubirii unice şi a celor puţini?! E atât de adorabilă muzica populară a neamului, fără farafaslâcurile ritmurilor care o destructurează azi, fie ale irespirabilelor manele, fie ale îndesatelor anglicisme, strigăte sau cuvinte în dauna melodiei. Pe lângă aceasta, cântăreţele sunt înveşmântate aşa de plăcut în splendidul port popular de la care au plecat mamele noastre, pentru ca azi să se ajungă la moda mamei natură, cu acoperăminte sumare de criză şi de arătat ce e din abundenţă!  

În exoticul carnaval împânzit pe scene şi platouri, artistele frumoase, cu atât mai mult cu cât îmbracă şi costumul popular, cinstesc şi edifică frumosul feminin şi mirabilul artistic. Ele continuă călătoria festivalului folcloric şi după stingerea soarelui lui, irecuperabilul etnomuzicolog Marioara Murărescu.  

Dacă Moldova o are pe Daniela Condurache, nu e pierdută muzica ei populară! Moldova întreagă e un soare pentru ea, acoperind-i în lumină forma şi mângâindu-se pe dinăuntru cu spiritul cântecelor sale. Românii şi-au indianizat ţara, au africanizat-o, au americanizat-o, au adus-o la o cultură bulevardieră, i-au provocat avaria culturală; cărţile i-au părăsit, uzurpându-le sfântul raft din conştiinţă invadatorul Internet, din care cauză scriu azi cei care nu ştiu să citească; ni s-au dus poeţii care revărsau melancolia şi au năvălit internauţii care o scanează...!  

Dar ne-a mai rămas muzica populară pe care o vom avea cât timp o vom iubi pe Daniela Condurache şi pe toate celelalte cântăreţe sau pe toţi cântăreţii care sunt ultimii castelani ai împărăţiei raiului muzicii populare.  

Această muzică nu vine din lumea necunoscută, vine din lumea începutului zămislirii noastre spirituale şi vom şti aşadar unde se va duce: acolo unde se vor duce cântăreţii. Cât timp îi vom avea în inimă, vom avea cântecul în noi!  

Dacă am ajuns să ne trosnească glia din încheieturi, să fumege morbid, spre a nu ne devasta şi cerul sufletului, avem nevoie de cântecul Danielei Condurache. Fără el existăm, dar nu trăim. Numai o nevolnicie ne poate înstrăina de muzica populară şi numai o infirmitate nu ne-ar sluji să simţim profunzimea şi fermecarea de la glasul care se recunoaşte dintr-un univers sonor, al Danielei Condurache. Glasul ei nu este cuceritor numai prin valoarea audibilă, are şi o proprie lumină a duhului.  

Nu există altă cauţionare a vinei de a nu ne dărui sufletului un cântec al Danielei Condurache azi, decât dăruindu-ne două mîine! Ce timpuri câineşti am trăi să avem parte numai de cântece lătrate! Dar timpul nostru are un puseu de divinitate de la muzica populară, fundaţie a identităţii noastre.  

Deşi cântă ca o vijelie, glasul Danielei Condurache are suavitate, are consonanţă cu visul. Ascultând-o, trăim mai încet şi suntem mai moldoveni, chiar de-am fi olteni, munteni, ardeleni, dobrogeni, bănăţeni...! Când cântă Daniela Condurache, întreaga lume e moldovenească.  

Orice cântec interpretat de Daniela Condurache, e tot moldovenesc, chiar dacă ar fi oltenesc, muntenesc, ardelenesc, dobrogenesc, bănăţenesc...!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Daniela Condurache. Dacă ar asculta-o lumea, ar deveni moldovenească... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1189, Anul IV, 03 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!