AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1184 din 29 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Anna.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Sunt multe tendinţe de divizare a generaţiilor, iar dacă este vorba de rolul muzicii în această direcţie, punctul de observaţie se fixează pe cât contribuie muzica la construcţia culturală, nu la destrămarea ei.  

Tinerii, în primul rând cei foarte tineri nu pot da speranţe de a consacra dragostea de altădată pentru valoarea spirituală a muzicii, ci mai cu seamă de a confirma pasiunea pentru exerciţiul fizic, incitat de muzică şi plăcerea de a dansa pe acorduri de maximă gălăgie, într-o aglomeraţie de trupuri informe în alternanţa întunericului cu flama. Pentru unii, acesta e extaz, pentru alţii e atac lipsit de menajamente la sensibilitate, armonie şi estetic.  

Spunea Mirabela Dauer cândva, la o ocazie, despre Anna: „Veţi mai auzi de ea!”. Auzisem, o întâlnisem, mi-a plăcut, am admirat-o... Dar spusele artistei în dreptul de a o spune cel mai credibil, mi-a subliniat un prestigiu mai mult faţă de această tânără Anna, care dă foc scenei când urcă pe ea, în sensul nu de a o umple de răcnete şi sărituri năuce, ci de a-i sfâşia monotonia lansând cântece pe şiruri, pe terase melodice, ca o valsare într-un vis, nu ca o zguduială, într-o înţepare!  

Şi e tânără, o frumoasă tânără de azi, care însă cântă nezvârlind la vechituri cântecul de ieri! Vom mai uzi de Anna! Ni s-a spus aceasta, de către Mirabela, dar trebuie să se întâmple mai curând, mai mult şi mai des.  

Epocile e nevoie să-şi înţeleagă istoria, după cum muzica nu e muzică dacă nu e regenerabilă şi regenerativă. De aceea, Anna, interpretă a mai multor genuri muzicale, trebuie să cânte. Ea are puterea de a înnoi cântecul, dar şi de a-i edifica trecutul romantic. Are glasul admirabil, cald, sensibil, melodios. În această epocă de culme a puterii autoritare, numai muzica poate avea o dominaţie de bună voie şi benefică spiritual asupra românilor!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Anna. Veţi mai auzi de ea... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1184, Anul IV, 29 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!