CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1184 din 29 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Dan Grigore. Periplul etern şi infinit al pianului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pe maestrul Dan Grigore nu e cuvenit să îl evoce criticii muzicali şi nici muzicienii, ci poeţii şi pictorii! Căci nu sunt mai importante recopierile în cronici ale impresiilor lăsate de artist, decât stilizarea impetuozităţii sale virtuozistice printr-o altă stilizare artistică.  

Pianistul genial Dan Grigore nu poate fi micşorat la protagonist de dezbatere, subiect de colocviu de impresii, un nume pe o pagină de ziar, o prezenţă la emisiuni tv… Pianistul genial Dan Grigore, ca toţi marii artişti a fost pironit pe crucea istovirilor sale în lungi şi grei ani de comuniune cu arta şi în absenţă cu sine, răpit şi jertfit, de la necrezut de multe fireşti nevoi de libertate şi trăiri personale. Maestrul Dan Grigore de mult nu se mai trăieşte pe sine, şi pentru sine, aproape niciodată nu a trăit pentru sine, ci pentru muzică, iar de la un timp nu se mai dăruieşte sieşi, ci patrimoniului cultural universal.  

Cei care se cruţă şi participă la lucrarea propriei alcătuiri biografice rămân a fi daţi pe mâinile criticilor şi muzicienilor, în toată insensibilitatea evocărilor la persoana a treia. Dan Grigore însă e încredinţat muzicii, ea îi clădeşte biografia, ea vorbeşte despre maestru, la persoana întâi! Criticii şi muzicienii înrâuresc o cronică, o notă biografică, dar pianul sub degetele lui Dan Grigore nu are nicio reticenţă în a spune doveditor, prin note muzicale, că mulţi cântă cu el, dar numai Dan Grigore îl sfinţeşte. Pianele atinse de Dan Grigore devin piane-zei! Sunetele care răsună sub lovirile corzilor pianelor de către Dan Grigore slăvesc muzică eternă. Prin muzica interpretată de Dan Grigore, nimic nu se pierde din ce a văzut, auzit, trăit, cunoscut artistul, numai că totul e exclamat, nu spus, într-o singularitate de farmec. Un univers se comprimă într-un memento muzical, fiecare sunet zboară spre o epică, spre un dialog al umanului cu cerescul, sprintat de sub clapele stăpânite cu ştiinţa vrăjitoriei de pianistul Dan Grigore.  

Maestrul este un muzician al culturii universale, şi de azi, şi de mâine. Lui, pianul i-a spus totul, de la el înainte nu mai este de găsit noi potenţialităţi interpretative, ci doar de repetat în poate alte forme apropiate de măreţia celei făptuite de Dan Grigore, dar nedepăşite, căci piramidele, cum şi pentru ce să fie prefăcute?!  

Operele muzicale interpretate de pianistul Dan Grigore devin monumente cu privelişti şi chipuri de capodopere. Oricât de fidel rămân aceste opere, graţie tehnicii mirabile la care s-a ajuns în domeniul imprimărilor, densa şi adevărata vibraţie naturală nu răzbate, după cum meditaţia la sânul naturii e mai profundă şi complexă decât emoţia din faţa unui tablou.  

De aceea, pentru contemporani, şansa de a-l întâlni şi de a-l asculta pe Dan Grigore e egală cu ajungerea la marginea mării unde nimeni nu-i poate îmbrăţişa măreţia, dar îi admiră splendoarea, îi simte apa, îi aude vuietul!  

Dan Grigore este, în raport cu sine şi în raport cu universalitatea, un geniu al artei interpretative instrumentale a muzicii, însetat şi creator de muzică, dăruitor de muzică, soldat şi împărat al muzicii!  

Pianul lui Dan Grigore propulsează sunetul muzicii în periplul etern şi infinit!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Dan Grigore. Periplul etern şi infinit al pianului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1184, Anul IV, 29 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!