CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1181 din 26 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Turda. Cântecele, păsări fără trup
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Toată viaţa, artistul Gheorghe Turda a fost numai şi numai maramureşean, întru totul, suflet şi fiinţă a Maramureşului. I-a rămas în auz vocea bunicului său, preot la Săpânţa, muzica psaltică, versetele psalmodiate la strană în anii copilăriei, iar în ocazii mai rare, după copilărie. Acestea-s zestrea de ani a maestrului Gheorghe Turda, răsunând cu anticipaţie în urechea sa pentru ca acum să dea măreţie şi să se ridice în uimirea neamului oşenesc din propriul glas. Insolitul spectacol nu a irosit solemnitatea acestor cântece cărora li se simt aspiraţia şi armonia într-o mare parte a repertoriului lui Gheorghe Turda.  

Cine iubeşte Maramureşul şi e prieten cu maramureşenii nu ajunge cu mare anevoinţă a fi prietenul interpretului. Dar, cine, oare, nu iubeşte Maramureşul şi cine nu-i prieten cu maramureşenii?! O întâlnire cu maramureşenii, în ţara maramureşeană, împietreşte o longevitate a bunei primiri în casa lor, în sufletul lor. Trecerea pragului caselor maramureşenilor se bucură de o primire omenoasă şi fraternă ce se leagă pe viaţă.  

Artistul Gheorghe Turda este cel mai boier ţăran al muzicii populare, mare râvnitor de veselie şi prieteni, dar deopotrivă zgârcit în vorbe cu cei caracterizabili după talent fără omenie. Este aproape duşman cu cei şi fără una, şi fără alta!  

Ce cuvinte ar fi acelea scrise degeaba despre acest interpret, dacă nu vorbesc în primul rând despre vocea lui care dacă ar fi norul, ar bura peste ţara Maramureşului o pânză sonoră fascinantă, dacă ar fi vântul l-ar tăia sus Carpaţii îmbrădiţi şi-ar răsuna ca un iureş de alămuri, dacă ar fi râul, ar avea talazurile mării de la Bosfor, la Constanţa ... Dar e glas, şi numai glas!  

Glasul lui Gheorghe Turda nu e pas pe calea lungă a cântecului, e şir de scări spre văzduhul Maramureşului. Vulturii îl recunosc şi Iza îl scaldă în cristelniţa vadului nemuritor. Notarul comunal de la Săpânţa a înmânat părinţilor lui Gheorghe Turda nu un act, ci un stih, pe care ei l-au pus pe tâmpla muzicii folclorice maramureşene, pentru ca fiul să nu aibă niciodată etate ci numai gloria clipelor, zilelor, anilor...  

Cântecele interprelui Gheorghe Turda au rodit o viaţă întreagă şi au seminţe ce şi în pustietăţi sterpe, de s-ar împrăştia, ar încolţi. Toate l-au făcut pe interpret, vodă al folclorului maramureşean. Clipe şi ceasuri de neuitat, petrecute cu ele, înfloresc inima! Sunt cântece ca vulturi ce veghează într-un ochi fără pleoapă al folclorului curat ca zăpada şi pur ca roua, şi mai sunt haine de aur neîmbrăcate decât de înseşi cântecele întrupate în folclorul maramureşean, sigurul căruia îi vin. Nu contenesc niciodată, sunt păsări fără corp, cu o singură sorginte şi un singur cuib: Maramureşul! Sunt numai glas, fără sfârşire, sunt păsări haihui, păsările idealului omenesc înflăcărat de dragoste, credinţă, statornicie!  

În toate aceste cântece ale interpretului Gheorghe Turda ţâşneşte izvorul melodiei fără perechhe a locurilor maramureşene şi versul popular pornit din suflet curat, fără vorbărie zădarnică, numai cu iubirea - sete a inimii - şi dorul - urzitor şi neîncetat frate al drumului.  

Maramureşeanul din toate vremile mai luminate şi mai umbrite are vocaţia lăsământului unui cânt fără de prihană, în care liniştea tăcerii e rară, dar necazurile şi fericirile omeneşti se spun dincolo de puterea ispitelor, în puterea dragostei de viaţă.  

Nimic din plinul vieţii nu e păcat când omul caută, cere şi primeşte orice e omenesc! Având cântul în suflet, corvezile grele de pe spatele maramureşeanului sunt ridicate întocmai de cântec. Puţini cântăreţi de azi, ori de ieri, cântă sau au cântat vreodată în Maramureş, dând, în chipul cel mai firesc impresia că priveghează să alunge mâhnirile omeneşti, mai statornic decât umbra muntelui asupra văii de lângă genunchii lui. Unul dintre ei este interpretul Gheorghe Turda.  

Spune maestrul că a trecut peste ispitirile muzicii clasice pe care a studiat-o în Conservator, pentru că palinca de la Săpânţa întrece în bunătate gustul berii lui Mozart. Putea maestrul să cânte operă, sigur că da. Sieşi nu şi-ar fi făcut un rău, dar muzica folclorică maramureşeană, fără cântecele glasului său şi-ar fi numărat cântăreţii cu unul mai puţin, întocmai acela ce a mutat marginile emisiei vocale la văzduh!  

Ori, acolo unde ajunge cântecul interpretului Gheorghe Turda e undeva unde locul nu are înţeles, iar măreţia nu e ţel, ci asemenea! O voce fără înălţime nu e nimic în lume. Cele lirice, mângâietoare plăzmuiesc jos mătasea de mângâiere a inimii, şi au înălţimea visului, pe când cele puternice, ca a cântăreţului Gheorghe Turda confecţionează zburătorii sufleteşti la care vulturii se prosternă.  

Ascultând cântecele interpretului Gheorghe Turda nu se poate lăsa loc unei cât de mici nepăsări. Gheorghe Turda e un interpret de muzică folclorică maramureşeană care făptuieşte cu vocea farmecul unei zeloase logodiri a vârfului brazilor cu potirul slavei cântecului!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Turda. Cântecele, păsări fără trup / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1181, Anul IV, 26 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!