CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1177 din 22 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Angelica Stoican. Artistă a cântecului numai din duh
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Punerea de prea mult suflet şi fervoare în cuvânt, din pură credinţă în loialitate şi egalitate de replică, găseşte puţini neispitiţi într-o oricât de mică măsură să etaleze superioritatea în raportul cu cei din jur. Irosită de atâtea ori amintita superioritate încolţeşte singură fără a fi necesară ingineria specifică, de vreme ce are dinam propriu şi natural.  

O inteligenţă, eleganţă, frumuseţe, har în nedezminţită naturaleţe se descoperă fără o examinare sau percepere cu vreo îndoială, în persoana interpretei de muzică folclorică mehedinţeană Angelica Stoican. Am întâlnit-o spre ieşirea din anotimp, în 2013, când erau aşternute frunzele pe aleile Cişmigiului de-a lungul cărora am trecut ca o mătură, răscolindu-le, spre Universitatea de Muzică.  

Plăcută şi onorantă surpriza, nu numai de a o privi cu distanţă, din întâmplare, ci chiar de a şi purta conversaţii, ocazie care mi-a lăsat amintirea unei admiraţii mari.  

Este doamna în compania căreia nimeni nu pierde irecuperabil timpul. Chiar şi o secundă în compania artistei Angelica Stoican, retoarnă răsplata afecţiunii pentru un veac. Nu urmăreşte să surprindă pe nimeni, şi cu nimic, dar uimeşte cu tot, are o frumuseţe ca a nimănui (omul frumos, dacă nu provoacă la mărturisire, nu e frumos total!).  

De un timp, în care neamul românesc este mai singur şi mai învins fără cântecele ei clăditoare de spirit, nu mai apare deloc la televiziune. Nu pentru că nu este chemată, ci pentru că nu vrea! Cântăreţii noştri importanţi se întâmplă şi să nu vrea să apară pe caruselul de emisii necenzurate de bunul gust. E limpede că lucrul cel mai de seamă pentru care a luat această hotărâre Angelica Stoican, e supărarea.  

Puţine sunt cântecele Angelicăi Stoican cărora pasionaţii muzicii folclorice româneşti să nu le dedice dragoste. Angelica Stoican nu a interpretat niciodată un cântec neales, iar aceasta nu îngăduie interval cu a plăcea şi a nu plăcea. Doar că, poate, unele sunt întrucâtva mai agreate decât altele. Repertoriul de cântece ale sale este un act de cultură. Este o revărsare de la fântâniţa cântecului mehedinţean, la estuarul sufletesc al ascultătorului care dă pe ele tot respectul şi toată dragostea, ca pentru apa, aerul şi pâinea de trebuinţă trupească.  

Angelica Stoican s-a retras prea devreme în cronici, Angelica Stoican are a cânta cât timp se topesc de dragul păsărilor olteanul, mehedinţeanul, moldoveanul, ardeleanul, dobrogeanul, cât timp Prutul, Oltul, Mureşul... nu vor înceta să năzuiască în căutare găsirea fratelui, cât timp oltencele, moldovencele, medinţencele, ardelencele, dobrogencele sunt cărbune aprins care se usucă de dor, cât timp se mai frământă câte o horă românească pe undeva, se mai bate coasa pe boatcă, se mai seceră şi se mai macină la vreo moară cu ciocănele, mai trece pasul ţărăncilor prin loturi, al ciobanului în urma oilor rărite nu de lupi ci de veacul internetului.  

O asemenea artistă, unde este când nu este, unde pleacă, dacă pleacă?! E o dragă artistă a cântecului numai din duh! A frumosului numai din sfânt, a dragostei numai din jertfă, a românilor numai olteni, a românilor numai mehedinţeni, a românilor numai moldoveni, a românilor numai transilvăneni, a românilor numai dobrogeni, a românilor numai români în suflet, dacă vieţuiesc în România, ori-de-unde şi din ce neam s-ar trage...!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Angelica Stoican. Artistă a cântecului numai din duh / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1177, Anul IV, 22 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!