AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1175 din 20 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Ziua Mondială a Apei.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ziua Mondială a Apei, celebrată în toată lumea pe 22 martie ţinteşte să reamintească întregii umanităţi că apa este elementul fundamental al existenţei, conservării şi dezvoltării tuturor organismelor vii şi, în consecinţă, factorul de primordialitate al dezvoltării civilizaţiei umane.
 

Tema pentru anul 2014, de interes global, cu genericul „Apa şi Energia“, edifică, după cum comunică purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Bazinale de Apă Siret, Georgiana Cernat, aspectul interdependenţei ambelor sectoare, inseparabilitatea lor în ceea ce priveşte producerea de energie, fructificând potenţialul apei, precum şi captarea, tratarea şi transportul ei către diferiţii consumatori, utilizând aproximativ 8% din producţia mondială de energie.  

O evaluare ştiinţifică furnizează date potrivit cărora la nivel mondial, cerinţa de apă şi de energie va creşte continuu şi semnificativ în următoarele decenii, determinând mari provocări şi în ceea ce priveşte exploatarea lor intensivă în aproape toate regiunile lumii. În mod diferit de tendinţa mondială, conform datelor Administraţiei Naţionale „Apele Române”(ANAR), cerinţa de apă a scăzut la 7,48 miliarde m3 de apă, reprezentând mai puţin de jumătate faţă de cât se înregistra în anul 1990, respectiv la 20,4 miliarde m3 de apă, în timp ce, începând cu anul 2001 s-a redus practic la jumătate, comparativ cu anul 1990.

„Resursele de apă utilizabile ale României sunt relativ scăzute, comparativ cu alte ţări europene şi neuniform distribuite în timp şi spaţiu. Din cauza regimului variabil al resurselor de apă din România, o parte din aceste resurse se scurg în perioadele de viitură, pe când, în perioadele secetoase, debitele scurse scad la valori foarte mici. Pentru a mări resursele utilizabile, ANAR ia măsuri de regularizare a debitelor prin lacuri de acumulare care să le reţină pe cele excendentare în perioadele ploioase, pentru a le face disponibile în perioadele secetoase”, precizează dr. ing. Emil Vamanu director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret.
 

În acelaşi plan de analiză, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană concluzionează: „Una din soluţiile care şi-au dovedit eficienţa din punct de vedere tehnic şi financiar este realizarea unor noi acumulări complexe prin care să se facă regularizarea volumelor de apă între anii cu exces şi cei cu deficit de precipitaţii şi totodată să poată fi valorificat potenţialul energetic al apelor acumulate. Pentru realizarea unui management integrat, cooperarea între diferitele sectoare este esenţială pentru o dezvoltare adecvată a resurselor de apă. În cadrul acestei cooperări, trebuie să se aibă în vedere şi elemente de perspectivă cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distribuţia beneficiilor apei, costuri şi riscuri. Din punctul nostru de vedere, aceste analize trebuie să se regăsească în Planul de management elaborat în conformitate cu Directiva Cadru pentru Apă. Această cooperare este cu atât mai necesară, cu cât cele mai importante acumulări din ţara noastră sunt acumulări complexe, care, pe lângă energie, au un rol de apărare împotriva inundaţiilor, asigură apa pentru irigaţii şi, nu în ultimul rând, asigură alimentarea cu apă a populaţiei.”.  

„Având în vedere toate aceste aspecte devine evidentă necesitatea identificării unor strategii comune cu implicare în cele două domenii de activitate, atât pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic, cât şi pentru asigurarea atingerii şi menţinerii obiectivelor de mediu ale corpurilor de apă. Concluzia este mai mult decât evidentă: apa şi energia au un impact esenţial şi semnificativ în asigurarea calităţii vieţii.”, menţionează şi Vasile Pintilie, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.  

În decizie sincronă cu situaţiile concrete şi naturale examinate ştiinţific, ANAR a elaborat propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice cuprinzând şi realizarea de noi lacuri de acumulare - rezervoare de apă - având ca funcţionalitate mărirea cantităţii resursei de apă utilizabilă şi capacităţilor de stocare a volumelor de apă la viituri. Schemele directoare de amenajare ale bazinelor hidrografice includ lucrările necesare pe termen scurt, mediu si lung, scontându-se pe faptul că statul român va găsi treptat resursele financiare necesare pentru realizarea acestora.  

„Pentru a celebra Ziua Mondială a Apei, Administraţia Bazinală de Apă Siret desfăşoară în această săptămână o serie de activităţi împreună cu unităţile de învăţământ partenere, prin intermediul cărora copiii sunt familiarizaţi cu problematica apei, dobândesc noi cunoştinţe şi primesc sfaturi legate de consumul raţional al apei. Pe 18 martie 2014 s-a întrunit Comitetul de Bazin Siret, într-o şedinţă special dedicată Zilei Mondiale a Apei. Comitetul reuneşte reprezentanţi din partea prefecturilor, primăriilor, consiliilor judeţene, ONG-uri şi agenţi economici din bazinul hidrografic Siret. Printre cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi s-a aflat procesul de consultare a publicului privind problemele importante de gospodărire a apelor” dr. ing. Emil Vamanu (documentul poate fi accesat la adresa www.rowater.ro/dasiret, la secţiunea Consultarea publicului/Documente.
 

Este evidenţiabil faptul că celebrareala nivel internaţional a Zilei Mondiale a Apei este o iniţiativă născută în 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite asupra Mediului şi Dezvoltării (UNCED) desfăşurată la Rio de Janeiro. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 22 Martie a fiecărui an ca Ziua Mondială a Apei. Această zi s-a sarbatorit începând din anul 1993, în conformitate cu recomandările UNCED cuprinse în capitolul 18 al Agendei 21.  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Ziua Mondială a Apei. Apa şi Energia / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1175, Anul IV, 20 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!