CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 253 din 10 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Ath - oraşul Giganţilor din Belgia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ath este un oraş mic şi prietenos, situat în inima Europei, în regiunea Valonia din Belgia. Este înconjurat de două rezervaţii naturale, o regiune care îmbină câmpia, pe care este situat parcul natural Escaut, cu zona deluroasă. În ultimii 20 de ani, oraşul a cunoscut o revigorare economică importantă datorită reabilitării centrului istoric şi a campaniei de promovare a punctelor sale forte. Sloganul său, „Ţara de Ath este imensă”, ilustrează perfect expansiunea oraşului. Ath-ul este cunoscut ca oraş al „Giganţilor”.  

În fiecare an, locuitorii din Ath participă cu bucurie la un eveniment numit Ducasse. Dar ce este acesta? O capodoperă a patrimoniului oral şi imaterial al umanităţii, în conformitate cu UNESCO. Ducasse este de fapt o procesiune a „Giganţilor”, să spun, parada personajelor reinventate din vremuri de peste cinci sute de ani în urmă, şi atrage spectatori la un festival medieval fermecător.
Deşi evenimentul durează doar câteva zile, efectele sale sunt resimţite luni de-a rândul, aceasta, deoarece este cheia identităţii oraşului. Folclorul şi tradiţiile au servit ca punct de plecare pentru o campanie reînnoită cu scopul de a promova oraşul. Fiind de origine medievală (sec. al XV-lea), procesiunea religioasă Ducasse a constat în sfinţirea bisericii din Saint-Julien, organizandu-se, cu această ocazie o paradă pe străzile oraşului în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea St. Julien de Brioude. Scene din Vechiul şi Noul testament (Goliat sau Maria Magdalena) sau Legenda de Aur (St. Christopher) au fost prezentate pe trăsuri sau în stradă. Treptat (sec. XVI-XVIII ) semnificaţia religioasă a dispărut în favoarea căutării pitorescului. Prin 1819, procesiunea a devenit una laică, evoluând sub influenţa ideilor din secolul al nouăsprezecelea (naţionalismul exotic belgian, afirmarea istoriei locale...), însă după al doilea război mondial, elementele de antichitate reapar, astfel, în duminica a patra din luna august, nu mai puţin de opt giganţi rătăcesc pe străzile oraşului. Aceasta este singura lor ieşire anuală, fiind însoţiţi de cortegii şi grupuri folclorice.  

În 1996 a luat naştere un proiect de infrastructură turistică de calitate, cu obiectivul de a oferi o imagine de ansamblu a tradiţiei populare a oraşului pe tot parcursul anului. Oraşul Ath a achizionat o clădire frumoasă de patrimoniu situată în centrul istoric. Cunoscută din 1998 sub numele de „Casa Giganţilor”, devine muzeu din anul 2000. Deschis tot anul, acest muzeu oferă oraşului o atracţie turistică unică, însumând peste 60.000 de vizitatori de la inaugurarea sa. Oraşul Ath colaborează cu Oficiul de Turism şi muzeul „Casa Giganţilor” spre promovarea evenimentului Ducasse, prin publicarea unui poster oficial, a pliantelor şi a unui ghid turistic.  

Centrul istoric al oraşului Ath are mai multe monumente importante, dintre care, cel mai vechi datează din secolul al doisprezecelea:
- Turnul Burbant, una din minunile istorice ale Valoniei. Construit în 1166 de Baldwin al IV-lea, conte de Hainaut, a avut un rol strategic, de apărare a ţinutului. În secolul XXI turnul este încă acolo! El a devenit un martor privelegiat al istoriei oraşului.
- Piaţa
- Biserica „St. Julien”, datează din secolul al XIV-lea, construită în anul 1394 şi sfinţită în 1415, turnul din stanga al pridvorului a fost finalizat în 1462. Biserica a fost lovită de fulger şi a ars aproape în întregime în 1817, doar absida altarului, turnul şi portalul de vest au scăpat de distrugere. Clădirea a fost reconstruită în stil neo-clasic (1819-1822) de către arhitectul Gabriel Francois Florent. Clopotele care se aud în prezent, cu o greutate totală mai mare de 10 tone, sunt compuse din trei octave.
- Biserica „St. Martin”, o clădire gotică, construită din cărămidă şi piatră în 1585 şi restaurată în 1980-1983, precum şi mecanismul ceasului din turn, care funcţionează şi astăzi şi dă ora exactă în Ath.  

Patru muzee ocupă cladiri de prestigiu în centrul oraşului, fiind puse în valoare de obiceiurile şi tradiţiile locale:
- „Spaţiul galo-roman” – un muzeu unic, care ne oferă o călătorie în timp alături de barcagiul Rufus din Pommeroeul. El reînvie cizmari, olari, metalurgi, pescari, animând obiecte, vă invită să petreceţi o zi în compania contemporanilor săi galo-romani. Tehnologia de ultimă oră vă permite să participaţi la o peveste imperioasă din secolul al II-lea. Vizita acestui muzeu este o experienţă fascinantă şi distractivă.
- Muzeul de Istorie şi Folclor, conac din sec. al XVIII-lea, lăsat la Cercul Regal de Istorie şi Arheologie din Ath, muzeul fiind inaugurat în 1966. Acesta conţine documente şi lucrări de artă din perioada preistorică şi până în secolul XX.
- Muzeul de piatră Maffle, reflectă industria locală, extracţia de piatră albastră, folosită la construcţie şi sculptură.  

Vizitatorii vor avea multe oportunităţi de a se cufunda în viaţa locală şi de a descoperi caracteristicile sale, vizitând, printre altele:
- Fabrica de Bere a Giganţilor
- Hotel de Ville, construit între anii 1614-1624 în stil baroc, restaurat şi complet refăcut în anii 1980-1983, în care vom găsi portretele unor personalităţi locale şi naţionale.
- Moara Marchizei de Moulbaix, cocoţată deasupra unui drum pitoresc, această remarcabilă moară de vânt din lemn macină cereale şi astăzi. A fost construită în 1747 şi pusă în funcţiune în 1752.
- Moara Albă Ostiches, datează din 1789. Galeria de la baza clădirii găzduieşte o expoziţie permanentă ce prezintă istoria morilor şi tehnicile lor.  

 

Referinţă Bibliografică:
Ath - oraşul Giganţilor din Belgia / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 253, Anul I, 10 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!