CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 675 din 05 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

ASPECTE INEDITE ÎN POEZIA LUI STEJĂREL IONESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ASPECTE INEDITE ÎN POEZIA LUI STEJĂREL IONESCU  

sesizate de publicistul şi poetul Mihai LEONTE  

 

Toţi cei care se încumetă să scrie îşi asumă riscul de a fi contrazişi într-o forma sau alta. Nu voi încerca să-l contrazic pe confratele Stejărel, fiindcă şi eu sunt un adept al scrierilor libere necenzurate! Acest inedit poet şi scriitor este născut într-un oraş muncitoresc, principal nod feroviar ardelean respectiv Simeria, pentru cine cunoaşte aceste locuri. Citind o parte din biografia lui Steju, credeam că am să citesc versuri numai despre trenuri, gări sau locomotive. Am fost surprins să citesc doar însemnări personale. Fiind un scriitor de articole în timpul sistemului aşa-zis comunist, mi-aş fi dorit să cunosc acele articole. Nefiind din zonă desigur că nu le ştiu. Poetul în sine se caracterizează printr-o individualizare specifică persoanelor solitare. Oare acesta este Stejărel IONESCU? Din volumul; Lacrima – un lucru sfânt, am dedus că au existat şi există în continuare acele frământări căutătoare de noi înţelesuri. Periplul spaniol al autorului ne dă de înţeles că nu este chiar uşor să fii în ţara lui Miguel Cervantes şi Lope de Vega. Am dedus din jurnalul publicat că a fost mai mult preocupat de trăirile zilnice, de gândurile care-l măcinau interior, şi de multe alte trăiri. Oare de ce? Fiindcă interiorizarea poetică este mai presus de alte aspecte cotidiene. Deducând marea sensibilitate creată, consider eu, de acel fenomen specific muncilor intelectuale interiorizate. Căci munca unui impiegat de mişcare CFR este totuşi o muncă deosebit de intelectuală, orice spunem noi cei care privim de pe margini.  

Am observat unele sintagme antagonice în scrierile acestui inedit autor. Antagonismul este evident în chiar titlul volumului; Poeme erotice cu un subsol titularizat ca fiind DOR DE ŢARĂ! A se vedea; truda anilor nemunciţi! Fidele – perverse! Viaţă dulce –amară!  

Creaţiile poetice cuprinse în acest volum reprezintă în fapt scene reale de viaţă, neascunse de cortine, spuse cititorului sub forma unor tablouri ştiute de noi toţi, dar pe care le mascăm cu temere. Noi încercăm să ascundem pur şi simplu adevărul transformându-l în ceva fariseic. Dorul de ţară fiind descris ca un tablou idilic de unde nu lipseşte câmpul cu miros de flori de câmp, pe unde codanele noastre româneşti aduc nostalgii în sufletele celor plecaţi în migraţiune!  

Poetul din Stejărel IONESCU nu este un platonic în relaţiile cu Evele Terrei, fiindcă el dă şi vrea să primească în acelaşi timp acele plăceri pe care noi le numim lumeşti, cu voluptate şi satisfacţie. Ca orice bărbat vrea să fie iubit, dar constată cu delicateţe totuşi că cea care i-a dăruit plăcerea nu este cea pe care şi-a dorit-o cu adevărat! Să înţeleagă cititorul că iubirea poetului nu este împlinită? Concluzionează că rămâne un ,,necunoscut” în inima celei care tocmai plecase din braţele şi patul său!  

Volumul Daţ’mi pace, este ceva care cuprinde creaţii descriptive, de un farmec seducător, invitând cititorul la meditaţii profunde asupra mediului imediat.  

Biografia poetului Stejărel IONESCU pare a fi una liniară, lipsită de evenimente şi totuşi! Chiar dacă a scris la ziarele vremii precum Lupta CFR sau ziarul local Drumul socialismului, asta nu înseamnă că a lâncezit pe anumite scaune fixe! Ca jurnalist amator trebuia să găsească subiectul adecvat, căci supraveghetorii ziarelor nu permiteau articole nerealiste, chiar dacă cele cu tentă politică nu prea aveau variaţii tematice. Activând la cenaclurile literare, deducem că era interesat de fenomenul literar ceea ce îl face prin asta mult mai interesant decât suntem înclinaţi să credem noi cititorii. Nu am la dispoziţie decât puţine scrieri de referinţă, dar aş fi foarte interesat să citesc acele articole publicate în presa de atunci! Poate într-un viitor apropiat voi, sau vom avea ocazia să citim acele articole.  

Referinţă Bibliografică:
ASPECTE INEDITE ÎN POEZIA LUI STEJĂREL IONESCU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 675, Anul II, 05 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!