CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1111 din 15 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Asistenta Ana-Cornelia Floareş. Omenia, un dat şi deopotrivă condiţia cadrului medical
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Asistentă la Cabinetul de Medicină de familie a dr. Cristian Ionaşcu, din oraşul Buhuşi, la care martirii seringilor vin cu drag şi de bună voie, pentru că nu-i aşteaptă o traumă de la micul şi subţirele, dar marele fioros ac, pentru că asistenta îl mânuieşte uşor, ca o pană, Ana-Cornelia Floareş este un om pentru oameni!  

Unii îi cer să vadă seringa, căci li se spune să preseze locul cu vata, pe când ei aşteaptă încă să-i străpungă vârful seringii.  

E o doamnă asistentă, cu un uşor ton autnom în teoria despre serviciul medical. Ea îl exercită într-o reinterpretare a variantelor vechi ale dispensarelor de pe vremea când doctorul, felcera, preotul, învăţătorii, apostoli ai satelor, se integrau atât în colectivitatea mare comunală, cât şi în micile colectivităţi ale familiilor săteşti, participau la toată bătaia pulsului aşezării, la bucurii, drame, ritualuri şi tradiţii, fiind parte activă a aşezării, fundaţie pe care s-a clădit de-a lungul istoriei, cultura noastră ţărănească. Asistenta Ana-Cornelia Floareş are în manierele ei, în tonul şi cuvintele vorbirii acel bun simţ patriarhal, acea fineţe rară a omului gata să ajute oricând pe semen, a omului care respectă omul!  

De locul ei, din localitatea Blăgeşti, vecină oraşului Buhuşi, asistenta Ana-Cornelia Floareş ştie să intre în vorbă cu pacienţii, le învaţă datele personale pe de rost, nu uită nimic, recunoaşte pe fiecare, chiar şi dacă cineva ar striga de la uşă, fără să o crape şi să-şi arate faţa în deschizătură. Are două rânduri de fişe cu pacienţii: una scriptică şi alta aşezată în propriile acumulări cerebrale.  

Nu are scuze şi justificări pentru a nu răspunde unui om, pentru a nu-i fi la dispoziţie, pentru a nu intermedia între medic şi el, consultaţia, fără aşteptatul la uşă, printr-o programare cu exactitate, fără omisiuni sau săriri.  

Este o doamnă asistentă, care justifică de ce ar fi nevoie de asistentă, dacă până la urmă, calea vindecării conduce la doctor. Este nevoie, nu-i loc de nicio îndoială! Este nevoie deoarece sunt multe prestări auxiliare în serviciul medical.  

Câteodată se ajunge la constatarea că toate preocupările umane sunt echivalente. Omul, în faţa provocărilor, când se află singur şi are nevoie de cineva sau de ceva, inventează omul, prin multitudinea de profesii, funcţii, comportamente, activităţi, atitudini, menite să-i slujească! Întocmai, asistenta medicală Ana-Cornelia Floareş este omul căreia profesia i-a recreeat valenţe ale umanului.  

Ana-Cornelia Floareş e asistentă şi nu e singura, în sistemul nostru sanitar, dar ceea ce o individualizează e responsabilitatea care o călăuzeşte, modul comportamental în relaţia cu pacienţii, unul care indică faptul că omenia cadrului medical e un dat şi deopotrivă o condiţie a lui. Aceasta induce consecinţe de criterii ale plasării sale ca om pentru oameni!  

Într-o perioadă când graba este stresantă, când interesul personal este dominant, când rostul fiecăruia împinge din spate, iar lupta omului cu omul există, asistenta Ana-Cornelia Floareş este exemplu între profesioniştii serviciului medical, cel mai nobil dintre toate câte sunt în slujba omului.  

Un astfel de profesionist şi un astfel de om, dacă ar avea putere de impresie şi de exemplu şi asupra celor care vin cu inima pişcată de suferinţă la medic, uneori muşcată vătămător de moarte, pentru că fiecare vine aici, de la preot la primar, sau de la poliţist, la profesor, de la om la om, într-un cuvânt, poate că s-ar mai consolida coastele rupte ale unei societăţi care are nevoie să absoarbă oxigen şi să respire până la înviorare!  

(Aurel V. Zgheran aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Asistenta Ana-Cornelia Floareş. Omenia, un dat şi deopotrivă condiţia cadrului medical / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1111, Anul IV, 15 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!