CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: George Baciu         Publicat în: Ediţia nr. 492 din 06 mai 2012        Toate Articolele Autorului

ASEMENEA UNEI FETE NEÎNCEPUTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ASEMENEA UNEI FETE NEÎNCEPUTE 
  
(George Baciu – „ÎN VESTIARUL INIMII” – Ed. Tiparg, 2011) 
  
Excesiv metaforică, poezia argeşeanului George Baciu din volumul „În vestiarul inimii”, apărut la editura „Tiparg” în anul 2011, suportă două tipuri de comentarii. Primul ar fi acela raportat la cădelniţata „artă pentru artă” care, cel puţin în ceea ce priveşte generaţia mea, a reuşit să o marcheze prin greaua etichetă „aşa nu”, iar cel de-al doilea este cel al „artei cu tendinţă”, în slujba căruia multe generaţii de autori s-au pus. Şi, pentru ca însăşi conştiinţa poetului să fie împăcată, ne vom întreba, în aceeaşi notă dogmatică, „ce-i de făcut, care e calea?” 
  
George Baciu reuşeşte, în cartea comentată aici, să treacă nonşalant cu prăseaua metaforei în dinţi, răspunzându-şi: cu tendinţă, fără tendinţă, arta în general şi poezia în special se pun în slujba frumosului iar frumosul se pune în slujba spiritului. În cartea prezentă, cuvântul se clădeşte pe sine cu o măiestrie aristocrată, cu o dexteritate cum la această oră la noi „unde, vorba poetului maramureşean Gavril Ciuban, ziua de lucru este foarte ieftină”, nu întâlneşti. Metafora, care în poezie ne place să credem că este „colierul reginei”, se „destrăbălează” în volute unice care încântă, care uimesc. Asocieri halucinante, formulări de un inedit şi de o spontaneitate care dau cuvântului măreţie sunt prezente peste tot. Pastelul este atoatestăpânitor. Poetul oficiază, urmând să vină în urma lui pictorul pentru a umple cadrul de culoare, în peisajul pregătit. Misia lui va fi uşoară pentru că totul e descris până la detaliu.  
  
Poezia lui George Baciu este proaspătă şi originală. Un lucru însă lipseşte şi poetul constată cu tristeţe aceasta. Lipseşte organul receptor critic pentru a-i savura frumuseţea. „În vestiarul inimii” sunt un fel de balade pentru mai târziu, pentru când organul receptor va fi pregătit să le perceapă. Privind poezia lui George Baciu prin prisma „artei cu tendinţă”, lucrurile vor fi mai greu de lămurit. Tema primordială a cărţii rămâne, de-a lungul şi de-a latul lecturii, dragostea care îmbracă atâtea forme lirice încât poetul pare a iubi toate femeile lumii acesteia, cu un patos care cuprinde totul, care atinge totul. Nimic din anatomia femeii nu rămâne neatins cu cuvântul. Dragostea la poetul George Baciu nu are nimic carnal, nimic posesiv. La el, totul se spiritualizează. Versul, cuvântul, nu iau forma cărnii, ci a spiritului. Suntem martorii bucuroşi ai esenţializărilor, ai filtrelor fine prin care doar spiritul poate trece, materia nicidecum. Dragostea lui George Baciu are tangenţe cu divinitatea, cu sacrul. Nici nu ştiu dacă, de la un timp, rolurile nu se inversează. Dacă la un moment dat eram convins că poetul caută femeia prin via sacrului, de la un anumit nivel, poetul reuşeşte transfigurarea în poezie, dând impresia, care se amplifică pe parcurs, că prin femeie se ajunge la sacru. 
  
Tulburător - era să-i zic joc, dar aş fi păcătuit - acest fel de trăire poetică unică. De la sacru sau, mai bine zis prin sacru, la profan şi de la profan sau prin profan, spre sacru, îi reuşeşte lui George Baciu cel mai bine. Aici iar suntem într-un punct când se impun clarificări. Eu am luat noţiunea de profan „grosso modo”. Profanul aici este unul esenţializat. Carnea femeii rămâne materie doar ca noţiune, un fel convenţional, necesar pentru a putea opera în plan poetic. Am propus aici două moduri de a privi poezia lui George Baciu, ambele deopotrivă valabile în urma unei lecturi repetate şi care mi-au produs de fiecare dată satisfacţii estetice încântătoare. George Baciu trebuie descoperit ca poet. Lecturile grăbite nu fac altceva decât să ne oblige la etichete păguboase, compromiţătoare chiar pentru cel ce le pune. George Baciu, un mare poet care aşteaptă răbdător să-l înţelegeţi. Faceţi efortul şi satisfacţiile vă vor răsplăti efortul. 
  
Vasile MORAR, membru U.S.R. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ASEMENEA UNEI FETE NEÎNCEPUTE / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 492, Anul II, 06 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!