CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 333 din 29 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Artur Silvestri-psiholog al socialului şi filosof al istoriei în derulare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de AL.FLORIN ŢENE 
  
Artur Silvestri-psiholog al socialului şi 
  
filosof al istoriei în derulare 
  
Criteriul lui Thibaudet, iată, se poate aplica şi în domeniul filosofiei sociale prin analiza capacităţii de iluzionare a românului,lucru ce-l face inegalabilul analist, scriitor, eseist şi filosof Artur Silvestri în noua sa carte Opera non grata-Eseuri despre”geografia jafului”,ocupaţiei şi “neo-migratori”-, apărută la Carpathia Press,2008. 
  
Cartea cuprinde 15 prefaţe la alte lucrări din domeniul filosofiei imobiliare semnate de Artur Silvestri începând din anul 2003,până în prezent, inclusiv şi un capitol Opinii despre operă şi autor, semnate de scriitori din ţară şi mapamond. 
  
Aşa cum ne mărturiseşte autorul,aceste prefaţe-studii apar respectându-se fidelitatea reproducerii.Prezenta carte se constituie într-o coerentă analiză a fenomenului imobiliar din ţară, dar aducându-se argumente exemplificatoare din alte ţări europene, şi nu numai.Ea este importantă pentru cercetătorul de mâine care va descoperii ideile sociale,mentalităţile ”câştigate” într-o perioadă de rap din ţara noastră, fenomenele Aceştia suntevoluţiei/involuţiei imobiliare şi culturale de astăzi. 
  
Autorul este un fin analist cu un profund ton asertoric, astfel că în Zicerea de coduri mărturiseşte cu sinceritate necesitatea împărtăşirii experienţei sale într-o activitate scriitoricească de 35 de ani.Prin revista Casa Lux, Artur Silvestri ajunge deschizător de drum şi teoretician de primă mărime a fenomenului imobiliar din România,acesta fiind hârtia de turnesor a unei societăţi. de aici şi până la sociologie nu mai este decât un pas,pe care autorul l-a făcut,evidenţiind,printre altele, jaful realizat prin hoţie.Concluzionând că onorabilitatea nu este câştigată prin ea însăşi şi muncă,ci prin furt. 
  
Vechea organizare armonioasă din Cartierul Primăverii gândită de arhitectul Doicescu este abordată în Poveşti triste despre case şi grădini.Vastul proces de împroprietăriri cu falsificarea retrocedărilor, stau la baza originii noii propietăţi,fapt care a dezechilibrat coerenţa armonioasă a cartierului.Concluzia, la care ajunge autorul,este că în acest domeniu nu se mai poate face nimic. 
  
O prognoză a pieţii imobiliare şi o analiză pertinentă o descoperim în Sfârşitul ciclului incoerent ce face parte din România în anul 2010.O prognoză de piaţă imobiliară.În această lucrare autorul abordează prezentul din punct de vedere sociologic, fiind obsesiv şi cenuşiu ce întunecă orice gând ce tangenţiază cu filosofia.Iar a gândi pentru un mâine al speranţei este o atitudine excentrică şi păgubitor.Pesimismul lui Artur Silvestri îşi are rădăcina în realitatea unui azi căzut în păcatul nerespectării legilor umane,scrise şi ne scrise.Acest fapt mă duce cu gândul la ce spunea La Bruyere în Caracterele, Nu înşeală nimeni de dragul de a face un bine cuiva; înşelătoria îi adaugă minciunii răutatea. 
  
Analiza jocului abil al bursei de proprietăţi din Cele două Românii îl conduce pe autor să concluzioneze, după o profundă analiză cu argumente şi exemplificări, că în locul României de evoluţie s-a născut România de averi imobiliare. 
  
Citind capitolul A câştiga:Dar pentru ce? Mi-am adus aminte de nuvela lui Slavici Moara cu noroc unde de la primul rând se face precizarea că nu banul aduce fericirea.Artur Silvestri complectează acest apoftem că nu banii ci sensul vieţii senine şi împăcate pe pământ face totul ireductibil.A găsi ceea ce ţi se potriveşte este „lamura şi esenţa”. 
  
Trăitor în Bucureşti ,autorul fiind îndrăgostit de oraş, este neiertător cu evoluţia acestuia în Argument.Acest eseu este o reflecţie asupra Bucureştiului,care se va înnoii prin multiplicare ori se va consuma lent, până la epuizare.Acest capitol a fost “Prefaţă la Megapolis Valah.O sută de principii doctrinare despre Noul Bucureşti,2004. 
  
Epoca neo-folklor de Coca-Cola,copierea mot-a-mot a unor culturii străine de fiinţa românească este analizată cu pertinenţă şi obiectivitate în Lumi în perdele de fum, avanpremieră la propriul studiu Apologia hazardului.Mic îndreptar anual de aplasament şi câteva –Scene cu neo-migratori-.Autorul abordează din diferite unghiuri maniera de expoziţie,metoda de lucru,obiectivele generale cu caracter colectiv,mediul dezordonat şi aproape misticoid al dezvoltării imobiliarului în ţara noastră, făcând şi o prognoză care în timp s-a adeverit.(Aceasta s-a făcut în 2003). 
  
Problema neo-migratorului ce stăpâneşte dar nu se pricepe la nimic,în afara propriei ideologii acumulative este abordată în Scene cu neo-migratori ,acesta reprezentând clipa jafului.Lăcămia,spunea Teognis în Poeme elegiace, a nenorocit mulţi oameni fără judecată, şi aceasta pentru că le-a fost greu să păstreze măsura când li s-a oferit bunătăţi. 
  
Capacitatea poporului român de a se iluziona,de a visa fără suport,de aici provin şi multe mitologii din istoria noastră,a condus cum spune Artur Silvestri la o combinaţie,cel puţin stranie, de paradis artificial şi de efect de fericire indus.Problemă abordată în eseul-filosofic O ţară tristă,plină de humor.De aici, cred, că vine şi caracterul românului de a face haz de necaz,un obtimism rău înţeles.Iar faptul aderării noastre la organismele europene nu este altceva decât acceptarea tacită a retragerii statului din istorie. 
  
Câteva gânduri din “Vremea Ducăi-Vodă” cuprinde destăinuiri sincere despre fenomenul CASA LUX. Un verdict neiertător ce cade ca o ghilotină pe”gâtul” Bucureştiului este eseul Bucureştii rămân numai în voia lui Dumnezeu! În care autorul sondează cu competenţă monopolul ideologic şi conspiraţia economică care a hotărât soarta Bucureştiului. 
  
Capitolele Epoca-beţiei banului-, Pedagogie şi ferie, Scurt eseu despre vorbirea –în două limbi-,Gânduri de noapte(Jurnal intermitent),analizează interesele în imobiliar,istoria lor contemporană, conflictele, dar şi reflecţiile care subliniază că deasupra filosofiei combinaţiei mărunte stă greutatea competenţei care te face liber. 
  
Dubla calitate de scriitor, cu toate valenţele, dar şi scriitor analitic al barometrului imobiliar,în care putem include şi pe cea de filosof,sociolog şi psiholog,cea din urmă implicând şi cunoaşterea omului, caracteristică indispensabilă pentru cel care se ocupă cu tranzacţii imobiliare. 
  
Opinii despre operă şi autor “găzduieşte” semnăturile unor personalităţi scriitoriceşti care fixează imaginea autorului în pantheonul Culturii Naţionale,bine meritat,al Omului ARTUR SILVESTRI.Aceştia sunt:Elena Buică-Pickering-scriitoare(Canada), Dwight B.L.Patton,director ziarul “Clipa”(SUA),Al.Nemoianu/istoric (SUA), Ionuţ ŢENE-storic, Ioan Miclău-scriitor, director al revistei “Iosif Vulcan”, Australia, etc. 
  
Pentru acest scriitor, dăruit de Dumnezeu cu harul talentului, aplecarea asupra binelui confratelui şi promovarea iniţiativei şi menegmentului cultural şi artistic,înseamnă pasiune,bucurie în faţa creaţiei artistice, satisfacţie că poate ajuta confraţii, bucurie în descoperirea unor sensuri originale şi inedite de abordare şi interpretare a fenomenelor sociale. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Artur Silvestri-psiholog al socialului şi filosof al istoriei în derulare / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 333, Anul I, 29 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!