AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 758 din 27 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Arta şi Literatura în concepţia lui Alex.Ştefănescu, partea I-a
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu de Al.Florin Ţene 
  
Arta şI Literatura în concepţia lui Alex.Ştefănescu 
  
( Partea întâia) 
  
Cunoscut ca un exigent critic literar Alex.Ştefănescu face parte din categoria cercetătorilor sobri şi serioşi, uneori ironic, cu o temeinică formaţie lingvistică şi filosofică pentru care actul critic izvorăşte dintr-o profundă necessitate lăuntrică obiectivă de clarificare a problemelor literare contemporane.Deşi a debutat ca poet, în 1965, ( scriam odată, afirmând :criticul literar provine dintr-un poet sau prozator ratat), din 1970 s-a dedicat criticii literare, prin rubrica“ Comentarii critice“ de la revista “ Luceafărul“ condusă de prozatorul Ştefan Bănulescu. 
  
Pasiunea de literatură se manifestă încă din ani de studii medii de la şcoala din Suceava, fiind un iubitor al romanelor lui Tolstoi şi poeziile lui Eminescu.Îşi continuă iubirea de literatură la facultatea de Filologie din cadrul universităţii Bucureşti, pe care o termină în 1970.După care lucrează, succesiv, la revistele: Tomis, SLAST, România liberă, Magazin.Din 1990 devine redactor la România literară, şi din 1995 este promovat redactor şef la această publicaţie. 
  
De remarcat faptul, sesizat şi de Nicolae Manolescu, că pe când majoritatea criticilor literari din istoria noastră provin din “transumanţa “ dinspre domeniul profesiunii de dascăl spre cronica de carte şi critica literară, la Alex Ştefănescu fenomenul acesta vine dinspre gazetărie. 
  
Debutul editorial l-a avut în 1977, cu volumul de critic literară ”Preludiu “, apărut la editura Cartea Românească. Acest volum anunţa apariţia unui critic exigent pe firmamentul literaturii române. La numai trei ani de la acest debut îi apare la aceeaşi editură o nouă carte de critică literară, intitulată “Jurnal de critic “. La numai un an Editura Eminescu îi publică volumul “Tudor Arghezi interpretat de ... “, în care descoperim şi talentul de istoric literar al criticului comentat. 
  
Cărţile apărute, până în present, purtând semnătura lui Alex.Ştefănescu, ne dezvăluie un specialist pătruns de dorinţa de a cunoaşte mai mult despre opera abordată, despre autorul ei. Este o necesitate lăuntrică obiectivă de clarificare. Chiar dacă de nenumărate ori în cronicile sale strecoară o ironie fină, uneori sarcastică, dar niciodată răutăcioasă. 
  
Frecvenţa apariţiilor cărţilor sale este, cu aproximaţie, la doi ani o carte, culminând cu opera sa de căpătâi “ Istoria literaturii române contemporane (1941-2000 )“, apărută la Editura Maşina de Scris, în anul 2005, fiind premiată de Uniunea Scriitorilor. Acest masiv volum înglobează o muncă titanică de cercetare, documentare şi interpretare.Din 1941, când a apărut Istoria Literaturii Române a lui George Călinescu, este cea mai monumentală lucrare de gen până în 2005. 
  
Dacă Istoria lui George Călinescu, aproape, n-a omis pe nimeni din scriitorii care au scris în limba română, indiferent dacă au trăit pe teritoriul românesc, s-au nu, în schimb Alex Ştefănescu a trecut cu tăvălugul peste importanţi scriitori români care au trăit şi scris pe alte continente. Opera lor promovând idei democratice. Din păcate, în această Istorie şi-au găsit “adăpost” majoritatea “mastodonţilor “ a căror operă este atinsă de aripa neagră a realismului socialist. În aceste condiţii două generaţii, dacă nu trei, sunt sacrificate pe “eşafodul “ unei mentalităţi implementată de un regim criminal.Cu toate aceste neajunsuri Istoria este o bornă ce marchează harta literaturii române. 
  
Despre criticul acesta, Nicolea Manolescu scria:” Alex Ştefănescu este un critic foarte talentat, care şi-a făcut mâna, cum se spune, în gazetăria literară( şi nu numai literară).“ 
  
În cărţile acestui critic literar de prima mână se îmbină într-o sinteză, mai rar întâlnită, cercetarea fenomenului cultural, din unghiul manifestării lui originale, cu speculaţia filologică a fondului spiritual.Avem în cărţile lui atât critică, istorie literară, dar şi hermeneutică filologică, întrucât Alex Ştefănescu are ambiţia să ţintească către o viziune coerentă şi globală asupra dinamicii spiritual prefigurate în creaţia literară. Această calitate, cred, că a căpătato pe când răspundea de Poşta redacţiei la Suplimentul Literar şi Artistic al Scânteii Tineretului.Descoperim efortul sintetic şi pasiunea analitică şi disociativă în lucrările acestui critic literar complex. În Isoria sa face o operă de ordonare şi consolidare raţională pe o materie de o mare diversitate din toate punctele de vedere, unde dicţiunea ideilor e un mod de expresivitate a intelectului. În concepţia sa, critica literară este o disciplină al cărui scop esenţial este cunoştiinţa.Criticul literar-asemeni omului de ştiinţă-cercetează fenomenul creaţiei în vederea unei reduceri, a unei descoperiri critice care este posibilă cu toate că ştiinţa fenomenelor de creaţie este mai ambiguă, mai puţin stabilă şi menită să rămână ” mai puţin completă decât aceea care se exercită asupra datelor naturii”.( Tudor Vianu: Arta prozatorilor români). Petru Poantă scria despre Alex Ştefănescu că este ”singurul critic roman contemporan care, metodic, conferă criticii caracteristicile unui “act de persuasiune“. În multe articole publicate de-alungul vremii critical precizează rolul criticii artistice, al valorilor de stil în opera scriitorului. Alex ştefănescu socoteşte că pentru a înţelege originalitatea unui creator, pentru a surprinde caracteristica unică a unei opera literare este necesar de a cerceta în operele scriitorilor în strânsă legătură cu problemele conţinutului şi şi modul în care talentul lor în stilistică a modelat, a îmbogăţit şi înăşţat limba română. 
  
Citind cartea Introducere în opera lui Nichita Stănescu, apărută la editura Minerva în 1986, mi-am adus aminte de ce spunea Emil Cioran:”Pe când omul este chinuit de regretul paradisului, îngerii suferă de noastalgia lumii “, stare pe care o simt şi acum citind prefaţa, semnată de Alex. Ştefănescu, la o antologie a poeziei stănesciene. 
  
În loc de concluzie amintesc aforismul lui Eugen Lovinescu: “ O lucrare de artă trăieşte prin ea; fiind frumoasă, ea şi-a îndeplinit menirea şi nu are nevoie de recunoaşterea nimănui“. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Arta şi Literatura în concepţia lui Alex.Ştefănescu, partea I-a / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 758, Anul III, 27 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!