CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 851 din 30 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

ARTA DE A SCRIE FOLOSIND CUVINTE, EMOŢII ŞI FAPTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stimaţi Autori, Colaboratori şi Cititori,  
 
Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, vă doresc multă fericire, împlinire şi sănătate alături de cei dragi! Este o mare bucurie să putem să sărbătorim suferinţele, jertfa şi învierea Domnului nostru Iisus Hristos, fapt ce ne deschide calea spre un viitor plin de speranţă şi lumină.  
 
Au fost multe umbre care s-au proiectat asupra vieţii fiecăruia dintre noi şi multe suferinţe pe care a trebuit să le purtăm. Cu toate acestea, nădejdea mântuirii ne motivează să înaintăm fără să ne temem şi să privim dincolo de pragul vieţii prezente. Aici se află adevărata putere a creştinismului ce se manifestă în sufletul celui cu adevărat credincios cuvintelor Mântuitorului!  
 
Într-o lume caracterizată de secularism, dispreţ pentru spiritualitate şi înălţare a ceea ce este trecător, a avea credinţă reprezintă un lucru tot mai rar întâlnit. Dar niciodată credinţa în Hristos nu a fost populară, drama alegerii de către imensa majoritate a tâlharului Baraba repetându-se neîncetat.  
 
Hristos nu ne oferă o privelişte care să ne placă. Nu ne încântă să privim un om aflat în agonie şi suferinţă extremă, desfigurat din cauza „pedepsei care ne dă viaţa”. Sub influenţa mondenismului, mereu ieftin şi lipsit de gust, masele continuă să aleagă ceea ce străluceşte în detrimentul calităţii conţinutului.  
 
Însă pentru cel care ştie să discearnă dincolo de aparenţe, imaginea Fiului lui Dumnezeu răstignit pentru păcatele noastre va fie mereu atractivă şi va declanşa cele mai sensibile sentimente. Suntem atraşi de tablouri iscusit alcătuite de către diferiţi pictori de renume, dar formele pline de substanţă ale jertfei lui Iisus Hristos întrec cu mult ceea ce poate fi redat prin culori, nuanţe sau cuvinte.  
 
Dacă vom contempla cu atenţie detaliile şi circumstanţele acestui sacrificiu, atunci vom putea să observăm cum iubirea Sa se revărsa cu putere către noi încorporând întregul spectru al curcubeului compasiunii. Dacă vom fi atenţi la cuvintele pe care Mântuitorul nostru le-a rostit, atunci lumina înţelegerii se va revărsa asupra conştiinţelor noastre, fapt ce ne va motiva să trecem prin experienţa „marelui salt” al credinţei ce se prinde ferm de realităţile veşnice.  
 
Sunt sigur că orice autor aspiră către cunoaşterea lucrurilor ce se află în spatele aparenţelor. Dorinţa de a discerne esenţa dincolo de forme ne motivează mereu să înaintăm în actul creaţiei, lăsând în urmă ceea ce este trecător cu scopul atingerii fundamentelor eterne ale universului în care ne aflăm. De aceea, un autor autentic se aseamănă cu un explorator ce înaintează folosind forţa imaginaţiei prin spaţiu şi timp, descoperind orizonturi noi şi experimentând modalităţi de investigare tot mai perfecţionate.  
 
Din aceste considerente, am presupus mereu că un autor autentic va căuta mereu latura spirituală, se va baza pe ea şi va fi dispus mereu să înveţe, având atitudinea unui discipol şi mai puţin a unui maestru, care ştie totul. Ca o consecinţă, experimentarea trăirii prin forţa imaginaţiei a jertfei lui Hristos va aduce cu sine îmbogăţirea fondului interior şi înălţarea sufletească, necesară în orice act de creaţie.  
 
În aceeaşi măsură, calitatea de cititor nu se rezumă doar la receptarea pasivă a ceea ce au compus alţii. Orice lucrare de valoare se cere decodificată şi reclădită de către cel care o parcurge cu dorinţa de a discerne cunoştinţa, emoţia şi expresia din care aceasta este alcătuită. Într-un anumit sens, un cititor autentic are capacitatea de a discerne elementele de valoare dintr-un material pe care îl parcurge şi de a reţine ceea ce merită a fi încorporat în experienţa vieţii.  
 
Într-o lume în care se exprimă tot mai mult prin cuvinte lipsite de conţinut şi în care se citeşte tot mai superficial, a fi un bun cititor reprezintă o condiţie de bază pentru a deveni ulterior un autor de valoare în diferitele sfere de activitate. Nu toţi avem darul de a scrie frumos, dar cu siguranţă fiecare om are un talent ce se cere manifestat, fiindcă la fel de bine se poate „scrie” folosind cuvintele, emoţiile şi faptele. Acţiunea noastră asupra lucrurilor din univers este asemenea unei scrieri, ce preia cu voia sau fără voia noastră, însemnele gândurilor, intenţiilor şi atitudinilor.  
 
Prin ceea ce „scriem”, alţii vor putea citi despre viaţa noastră, care fie a fost marcată de altruism, deschidere şi iubire de semeni, fie a fost încărcată de egoism, închidere şi dispreţ faţă de ceilalţi. Hristos nu ne-a lăsat o lucrare scrisă prin cuvinte. Alţii au consemnat istoria vieţii Sale şi a generaţiei de apostoli care L-au urmat. Însă pe de altă parte, El a inscripţionat pentru veşnicie cuvintele dăruirii, pasiunii, purităţii şi omeniei prin fiecare aspect al scurtei Sale vieţi.  
 
Prin fiecare gest, prin cea mai măruntă faptă, dar deopotrivă prin cuvinte fără de seamăn, El a schimbat destinul întregii omeniri. Cuvintele Sale au fost înscrise în fiecare element al naturii înconjurătoare; în fiecare gând sau idee pe care o avem se regăseşte ceva din ecourile iubirii Sale, care este atât de puternică încât până şi moartea se pleacă neputincioasă înaintea ei.  
 
De aceea, extind conceptul „scrierii” asupra fiecărui aspect al vieţii noastre, care inscripţionează lumina sau întunericul, după caz, în marea matrice a Universului în care trăim. Şi din această raţiune, vă invit „să citim” cu umilinţă lecţiile practice pe care Marele Maestru al mântuirii ni le-a lăsat şi prin care continuă să ne vorbească mereu.  
 
În plus, înaintea noastră se află un Nou Ev, o Nouă Eră, a luminii şi nemuririi, împlinirea a tot ceea ce Fiul lui Dumnezeu ne-a promis. Sărbătoarea Învierii trebuie să ne conducă să privim către orizontul veşniciei către care ne îndreptăm. Nu este vorba despre aşteptarea unei „apocalipse” a disperării, ci de o desfăşurare a unui sul profetic ce ne aduce speranţa întâlnirii cu toţi cei dragi plecaţi în „lumea umbrelor”, dar care prin miracolul învierii vor fi aduşi din nou la viaţă.  
 
Prin urmare, vă doresc o frumoasă retrăire a suferinţelor, jertfei şi învierii Domnului nostru Iisus Hristos, având mereu înaintea noastră idealul sfinţirii duse până la capăt, singura valoare sigură într-o lume nesigură.  
 
Cu mult drag, bucurie şi sinceritate,  
 
Octavian Lupu  
Fondator Confluenţe Literare  
 
Bucureşti  
30.04.2013  
 
Referinţă Bibliografică:
ARTA DE A SCRIE FOLOSIND CUVINTE, EMOŢII ŞI FAPTE / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 851, Anul III, 30 aprilie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!