CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Armonie de toamnă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E o zi ploioasă de toamnă ... rece chiar, de “nici câinele să nu-l scoţi afară” ... şi, totuşi, mă simt în formă maximă!  
 
M-am trezit la ora 6,00, eu, care sunt mama somnoroşilor. Vezi ce poate face un CPAP (un aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii) şi o mască nazală? O bună oxigenare a creierului şi un somn odihnitor îţi asigură...zâmbetul matinal! Of, de-aş putea să le spun tuturor celor care sforăie...sau celor care nu pot dormi lângă...sforăitori...cât de simplu poate fi!  
 
Am început şcoala şi sunt nesperat de încântată. Bobocii de-a IX-a sunt drăguţi, cuminţi şi interesaţi de şcoală. Cei de-a X-a sunt...favoriţii mei! Pe cei de-a XI-a, i-am preluat, şi mă străduiesc să-i cunosc. Anul ăsta...nu dau Bacul! Cancelaria e plină de figuri noi. Generaţiile se schimbă...de parcă an de an am alt loc de muncă. Mereu trebuie să înveţi să te adaptezi, să relaţionezi cu o diversitate de mentalităţi şi caractere.  
 
“Aştept ora de mâine, să ne revedem!” mi-a scris pe facebook un elev. El e “asistentul meu”! Deşi pentru unii e un elev turbulent, prin spiritul lui de glumă, eu l-am considerat mereu o fire foarte sensibilă. Mai de joacă, mai în serios, m-a ajutat de multe ori la redactarea schemei lecţiei pe tablă (a fost singurul care a sesizat că, la înălţimea mea, tabla e prea sus postată, că după ora 13, braţele îmi erau, uneori, obosite...că strănutam des...de la praful de cretă...). Azi a fost cuminte, atent, cooperant...semn că se maturizează.  
 
Pentru mine, schimbările de directori, în şcoala mea şi în celelalte şcoli din judeţ, au fost prilej de bucurie. Aşa mi-am redobândit unele prietene, prea ocupate până acum cu funcţiile lor. Atmosfera din şcoală s-a mai detensionat. Unele din fostele mele eleve ori studente au fost promovate. Unele colege de liceu, de asemenea. Este şi aceasta o experienţă interesantă.  
 
Pe net, un coleg se plângea că e dezamăgit de...falşi prieteni. “Eheee! îmi venea să-i zic...asta e o pâine pe care am mâncat-o şi eu...vine odată cu funcţia...la pachet! Dar toate trec...şi bune, şi rele. Important e să nu-ţi pierzi încrederea în tine şi în Dumnezeu!”  
 
Am descoperit, în timp, oameni de o frumuseţe sufletească extraordinară. De ce să suferi şi să boceşti după oameni cu care nu te potriveşti? Suntem milioane pe planetă ... Trebuie doar să învăţăm să mergem ... doar înainte ... niciodată cu privirea plecată ori înapoi. Ce am lăsat în urmă, dus e, pentru totdeauna. Viaţa ne cerne unii pe lângă alţii şi ne învaţă să ne însoţim, în mod fericit, ori să ne căutăm fiecare calea. Totul e în mişcare!  
 
Pot spune, cu mâna pe inimă, că am un sentiment de fericire, de împlinire, izvorât din convingerea că D-zeu lucrează în viaţa noastră, când I ne încredinţăm. Nu frecventez, din păcate sau din fericire, nicio biserică. Am învăţat să cred şi să-mi accept clipele de îndoială sau de tăgadă, alături de Arghezi, ori mi-am întărit rugăciunea, cu Vasile Voiculescu. O să ziceţi că ... fabulez. Devenim ... ceea ce lucrăm. Alegem să lucrăm, dacă se poate, ceva ce ne reprezintă.  
 
De mai bine de 20 de ani asta predau ... Nu e rutina! E o adâncire a sensurilor, în timp. E o modelare continuă ... a mea şi a celor din faţa mea. Fiecare generaţie vede altfel lumea. Fiecare clasă la care predau vede altfel un text. Fiecare elev are ceva de spus ... de acceptare şi sporire a sensului ori de negare şi reinterpretare.  
 
Am o profesie ... provocatoare! Poate tocmai de aceea, în final, am ales ... tot un dascăl, şi în plan personal (pentru că avem ce vorbi!).  
 
Deosebirile profesionale sunt interesante, pentru unii, în tinereţe. Cele de salarizare ... mereu! A te regăsi sau completa, cu succes, şi profesional ... e o cheie, valabilă încă, în reuşita unei relaţii (acum chiar acuz firmele care nu permit colegilor din branşă să aibă şi relaţii ... personale). Cum se poate bucura partenerul meu de reuşita unui elev de-al meu la olimpiadă ... dacă pe mine nu m-a interesat ... bilanţul lui contabil, la final de lună ... sau mai ştiu eu ce? Ceea ce nu înţelegi, nu te preocupă ... nu te poate apropia. E ca şi cum ai fi silit să duci mereu două vieţi ... cea de la job şi cea de acasă!  
 
Gata cu teoria! E seară. Şi ce dacă plouă? “Cineva”a venit şi pe ploaie, de la dentist, într-o scurtă vizită. În faţa balconului, mi-a plantat, acum câteva zile, gard viu, veşnic verde, pentru ca toamna să nu mă întristeze aşa de amarnic. Îl cercetează, cu ochi de veveriţă, să vadă dacă-i merge bine. Îl privesc, din spatele perdelei, cu inima ca o ciută speriată...Omul acesta chiar mi-a adus bucurie în suflet! Mă tem... de mine!  
 
...E toamnă. E seară. Şi ce dacă plouă?  
 
Timişoara, 20.09.2012 Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Armonie de toamnă / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 629, Anul II, 20 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!