AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Dorina Şişu         Publicat în: Ediţia nr. 204 din 23 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Are you happy? Autor Viorel Ploesteanu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Întrebarea, deşi simplă şi mai mult ca sigur pusă din curtoazie, m-a năucit.
Pe individ îl văzusem prima oară în viaţă de dimineaţă, iar la prânz el formula această banal de teribilă întrebare.
Nu aştepta de la mine cine ştie ce răspuns elaborat, de aceea, puţin mirat, a repetat-o, trecând de la tonul neutru, de conversaţie, la unul interogativ, care cerea un răspuns imediat.
Ei bine, această nevoie a lui de a şti, indusă desigur de lipsa mea de reacţie, transformată de subconştientul meu într-o urgentă nevoie de autolămurire, m-a cufundat si mai mult în apele tulburi ale năucelii, poate şi din cauză că întrebare exista deja în mine, fără ca eu să o fi chemat, fără măcar să-mi propun să fac o analiză a existenţei mele, a stărilor pe care le-am trăit în ultimul timp sau în tot timpul meu.
Nu încerc să filosofez pentru că nu mă pricep, deşi am urmat cursuri de filosofie în facultate. Filosofia înseamnă mai mult decât însuşirea unor noţiuni. Filosofia cere timp şi dăruire. Eu nu am timp. Şi nici dăruit nu cred că sunt. Profesorul de filosofie ne spunea că toţi suntem filosofi şi nu voia să ne măgulească. Ne spunea că gândirea în sine este filosofie, iar eu i-am dat exemplu Gânditorul de la Hamangia. Corect, zice el, femeia fiind rodul filosofării, sau motivul, zic eu.
Dar nu la acest tip de filosofie voiam să mă refer. Am avut şef patru ani de zile probabil pe cel mai mare filosof în viaţă, de aceea spun cu tărie că nu mă pricep la filosofie. Şi nici nu încerc să mă pricep.
Atunci am auzit întrebarea pentru a treia oară, de astă dată pe un ton acuzator. Eram sigur că oricare ar fi fost răspunsul nu mai avea importanţă, oricum îl greşisem. Aşa că am bâiguit, ca pentru mine:
"Am I? Oh, sure, I'm ok."
"Ok", zice el, adresându-mi-se pentru ultima oară, desigur şi văzându-şi de ale lui.
El a plecat, dar întrebarea a rămas, pentru că fusese strigată. Smulsă şi aruncată în mijlocul pieţei. Expusă ca o marfă de preţ. Şi pentru a fi văzută mai bine, eu, nebunul, cu mâna mea am înfipt-o în vârful ţepei din Dublin, de parcă nu a mea ar fi fost.
Ori poate arătând-o lumii întregi credeam că o şi împart cu lumea. Dar răspunsul l-aş fi putut împărţi şi pe el? În anumite condiţii da, numai că acum nu era cazul.
Dacă aş fi fost dăruit filosofiei aş fi încercat să identific elementele care compun fericirea, apoi pe cele care o determină şi în final pe cele care o fac să fie înţeleasă.
De fapt, fericirea vine în urma unor trăiri care provoacă suferinţă sau cel puţin în urma unor stări de lâncezeală psihică, altminteri, nu poate exista fericire continuă. Aceea poate fi o stare de mulţumire sufletească. O stare de bine. Fericirea e ceva special. O rara avis de care trebuie să profiţi cu toată fiinţa atunci când te-a prins.
Da, uneori sunt fericit.
Acum da. 

 

Autor Viorel Ploesteanu 

Dublin - Irlanda 

Referinţă Bibliografică:
Are you happy? Autor Viorel Ploesteanu / Dorina Şişu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 204, Anul I, 23 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dorina Şişu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Şişu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!