CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Radu Botiş         Publicat în: Ediţia nr. 973 din 30 august 2013        Toate Articolele Autorului

APOLOGIA VALORILOR PERENE - ULMENI MARAMUREŞ. STUDIU MONOGRAFIC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prof. dr. Mihaela Rotaru 
  
La editura Enesis, Baia Mare, apărea în 2011 un studiu monografic, demn de toată atenţia care se cuvine unui astfel de demers mucenicesc: Ulmeni Maramureş. Apărut sub egida Asociaţiei Cultural Creştin Umanitară „Ars Vivat”, studiul reprezintă o oglindă vie, onestă, a ceea ce a fost şi este Ulmeni, o localitate importantă din judeţul Maramureş, importantă sub toate aspectele, economic, social, cultural, o aşezare pitorească, în toată plinătatea termenului, al cărei aport este de netăgăduit. Contribuţia ţine mai degrabă de spiritualitate, de istorie, de patrimoniu cultural, dar ea se poate înscrie şi pe alte direcţii. 
  
Cercetarea exactă, corectă, serioasă, conştiincioasă a celor doi autori, prof. Mircea Botiş, respectiv Pr. Radu Botiş, se înscrie cu o autoritate incontestabilă în rândul valoroaselor mărturii despre Maramureşul nostru de suflet, plai senin, de autentic românism, de veritabile tradiţii, cutume, obiceiuri, nealterate peste vremi. Dovada clară de statornicie, de consecvenţă în bine, modestie, frumos şi adevăr curat. 
  
După o scurtă introducere şi după o incursiune în timp, în istoricul oraşului Ulmeni, facem cunoştinţă cu repere solide ale acestui loc sacru, situat mai aproape de cer decât de pământ: sunt luate în vizor atât aspecte cultural-artistice, cu axare firească pe şcoală, pe educaţie, pe învăţământ în general, cât şi coordonate ce ţin de funcţiile geoeconomice actuale sau de potenţialul fondului demografic, cu oprire inspirată asupra componentelor naturale şi a locului pe care îl ocupă în ansamblul citadin – o evoluţie spaţială şi funcţională. Ultimele trei capitole, din totalul de nouă câte numără cartea, sunt chemate să valorizeze, într-un grad înalt datini, obiceiuri, tradiţii, talente vechi şi noi, figuri exemplare de maramureşeni care fac cinste meleagurilor acestora, un ţinut încărcat de spiritualitate, care va satisface şi cele mai pretenţioase expentanţe (de la simpli vizitatori, români, străini, până la cei mai... capricioşi cercetători, din varii domenii, istorie, antropologie, etnografie şi folclor, sau alţii, interesaţi să sondeze în adâncuri un teren ce abia aşteaptă să le ofere cu generozitate un material bogat).  
  
Postfaţa, anunţată liric de un moto stănescian, poartă preţioasa semnătura a prof. dr. Constantin Dobrescu, respectiv a prof. dr. Elena Trifan. Acestor cuvinte elogioase, bine meritate, de altfel, li se adaugă alesele consideraţii ale prof. dr. Adrian Botez, respectiv ale Cezarinei Adamescu. Bibliografia este amplă, sursă şi pentru alţi cercetători, dornici de cunoaştere şi de descoperire, întrucât cercetarea unui pământ binecuvântat, ce transcende efectiv umanul, palpabilul, concretul, nu are cum să se termine aici. Studiul de faţa devine, asfel, o invitaţie caldă, pornită dintr-un imperativ lăuntric, adresată celor care învaţă mereu şi stăruitor, tineri (sau mai puţin tineri) cercetători, aşteptaţi să continue aceste anevoioase demersuri ştiintifice. Preţuire şi apreciere celor doi truditori în ale terenului şi în ale scrisului, deschizători de drumuri pentru (sperăm şi aşteptăm cu toată încrederea) alte ample şi laborioase activităţi de investigaţie şi de analiză. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
APOLOGIA VALORILOR PERENE - ULMENI MARAMUREŞ. STUDIU MONOGRAFIC / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 973, Anul III, 30 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!