CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 352 din 18 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Apocalipsa după Valeriu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Apocalipsa după Valeriu 
  
Reţeaua fină a discursului liric al volumului "Apocalipsa după Valeriu Bârgău'', Editura "Helicon", Timişoara, 1996, se menţine la aceeaşi cotă pe care am cunoscut-o de-a lungul anilor, în care găsim acel amestec de mag şi alchimist, de sihastru şi arheu, având în sine tulburări ancestrale: "Melcul se stinge în iarbă/ Umbra lui în cosmos e albă" (...) (Cântec despre substanţă). 
  
Versurile sunt frământate de obsesiile substanţei, a macrocosmusului oglindit în microcosmusul interior, fuziune ce dă naştere unui univers intim care vibrează la oscilaţiile realului: "Vede în spatele ei chipul colţuros la unui bărbat /Cu desăvârşire în metal/ Cu vizierele ridicate/ Încearcă să-i observe ochii în locurile întunecate/ Ale oţelului/ Dar nu descoperă decât liniile subţiri ale unei hărţi/ Ce conducea cu uşurinţă călătorii din alt veac/ Înspre groapa leilor situată în partea de nord/ A vieţii retezate atât de brutal"... 
  
Valeriu Bârgău face din imaginaţie un mod de conturare a interiorităţii. Realitatea devine "minerală" atunci când: "Maşina cursă de noapte prin imperiul de cenuşă/ al nopţii/ cineva apasă butonul soneriei aşteptând să cadă/ O duzină de stele/ Din trupul lucios al cerului". 
  
În prezentul volum o percepţie acută a interiorităţii face ca proiectarea metodică a trăirilor să se reverse într-un discurs linear şi persuasiv. Revelaţia provine din exultanţa confesiunii, viziunea fiind ipostaze ale unor trăiri autentice: ''Cineva în apropierea mea pictează/ Şi nu pot şti de ce lumile acelea mă privesc/ Drept în ochi''. Poetul conectează poemul la o tensiune înaltă şi se lasă străbătut de atomii unei existenţe efervescentă la limita dintre o participare fantastă şi extazul calculat, încât, lectura este o formă de electrocutare: "În coliba ce îmi serveşte de adăpost/ Fenomenele rostogolesc în praf/ Zarurile unor necunoscute energii". Confesive în substanţa lor intimă, poemele utilizează subtile trucuri retorice pentru a echilibra emisia lirică şi pentru a dubla existenţa în sine prin reflecţia artistică: "Eu iubeam o femeie despletită, o femeie cu pielea/ Roşie/ O femeie din trestie de zahăr cu rochia/ Sfârtecată/ Prin mărăcinii filosofilor". Originalitatea vine din aparenţa de lume faustiană, din tensiunea premoniţiilor: "Văzând stâlpul de foc ce se depărta/ Un muribund ar putea să se ridice din mijlocul/ Flăcării şi să caute/ obloane secrete pentru ieşirea din fiinţă". 
  
Limba profetică din ''Apocalipsa după Valeriu" are un anume fel de exprimare clocotitoare şi sibilinică, ridicând realitatea la dimensiunile apocalipsei: ''Otrăvită de timpul scurs ca un izvor/ De undeva către niciunde./ Într-o albie falsă îmi pregătesc fiertura/ Din petale de Bella Donna/ Ceremonios, pe potriva faptelor şi credinţelor/ Într-un demult, într-un cândva, altundeva/ Degetele noastre vânturau fără-ncetare''. 
  
În realitate, Valeriu Bârgău nu este un imaginativ, căci nu disponibilitatea fanteziei îl defineşte, ci un fel de al patrulea simţ care percepe substanţa în esenţa ei, care îl ajută să vadă dincolo de aparenţe şi fapte. Viziunile sale provin, aşadar, din exacerbarea unor presimţiri şi din amplificarea amănuntelor trăite, trecute prin filtrul imaginilor ce vin în avalanşă. În poemele lui Valeriu Bârgău e mult amestec de penitenţă şi demonism din care răzbate un ideal secret al izbăvirii: ''Da, am răspuns,Turnul Colţei e umbra/ Din care m-am născut acum o mie de ani/ Şi de atunci renasc la fiecare o mie''(...) 
  
''Apocalipsa după Valeriu'' e un poem liric al unui eu ce-şi trimite fruntea să se recunoască ''În bucata de cer de deasupra'', incontestabil rezervată, numai, aleşilor Poeziei. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Apocalipsa după Valeriu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 352, Anul I, 18 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!