CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 741 din 10 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Anuarul Filialei Banat-Timişoara a LŞigii Scriitorilor- bornă de graniţă a spaţiului culturii române
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anuarul Filialei Banat-Timişoara a Ligii Scriitorilor- bornă de graniţă 
  
a spaţiului culturii române 
  
După un an bogat în activităţi culturale, iată, Filiala Banat Timişoara a Ligii Scriitorilor Români publică Anuarul nr.3, motiv de bilanţ şi de jalonare a unui areal cultural ce trebuie să devină mărturisitor peste timp şi vremuiri. Nu ar fi fost posibil acest demers dacă în fruntea Filialei nu s-ar fi aflat un om dăruit promovării culturii noastre cum este profesoara Doina Drăgan, având alături pe mai tânăra colegă Andreia-Elena Anucuţa. Reuşita nu ar fi fost deplină dacă nu s-ar fi încojurat de personalităţi bănăţene, asemeni apostolilor, care i-au fost alături în mai toate demersurilor sale. 
  
Cuvintele mele, vorba lui Horaţiu în Ars Poetica, 311, atunci când ai lucrurile în faţa ochilor, vin fără să le chemi, doresc să fie un florilegiu de gâduri despre activitatea membrilor Ligii Scriitorilor, Filiala Banat, cu încărcătura de sentimente care vibrează pentru fiecare membru al acestei organizaţii. 
  
Am urmărit îndeaproape tot ce au întrebrins colegii de pe malul domol al râului Bega, o parte din activităţile culturale de acolo le-am publicat în cele 18 reviste ale Ligii Scriitorilor şi pe siteul organizaţiei noastre. Scriitori ca Ana Zlibuţ-coordonator de proiect, Ionel Cionchin, Armand şi Constantin Sperlea, conf.univ.dr.Tiberiu Ciobanu, conf. univ.dr.Constantin Strungă, Mariana Strungă, mai noii veniţi, Brie-Bonchiş Florin-Gheorghe, Iosif Kovacs, Băietu Viorel, Luminiţa Doina Radu şi mai toţi membrii Filialei, au pus suflet şi talent în promovarea literaturii române. 
  
Au apărut cărţi deosebite sub egida Ligii Scriitorilor-Filiala Banat-Timişoara.Au fost editate monografiile localităţilor Dudeştii Vechi şi Cornea, membrii filialei au participat şi chiar au organizat simpozioane şi Congrese Internaţionale. S-a definitivat proiectul “Poveştile Dunării “ în Austria, publicându-se şi o Antologie pe această temă. Bine primită de presa cultural. 
  
Citind acest Anuar, pot spune, că el se constituie într-un bilanţ al unei ample activităţi, dar şi într-un eseu ce evidenţiază sensibilitatea unui grup de scriitori bănăţeni ce schimbă vechea paradigmă culturală şi spirituală patronată de vechile structuri. E o nouă categorie scriitoricească care s-a născut după decembrie 1989, fiind un model operaţional, cum crede Umberto Eco, un eon care renaşte odată cu apariţia altei epoci.Sunt scriitori pe care îi cataloghez în noul curent proglobmodernist. În aceste condiţii înţelegem în ce constă “distrucţia ontologiei “, cum o numeşte Vattimo, amintită de Heidegger şi, înaintea lui, de Nietzsche. A recupera, iată cuvântul de ordine al proglobmodernului, silueta lui care a început să umble prin Europa. 
  
Almanahul nr. 3, în condiţia fenomenului globalizării şi intrării noastre în Europa, când o parte din tradiţiile poporului român, a operelor lui, se estompează ,sau dispar cu totul, devine “lada de sestre “ a spiritualităţii româneşti, prin care urmaşii, şi mapamondul ne vor cunoaşte. 
  
Nu pot să închei aceste rânduri fără să amintesc cugetarea filosofului grec Constantin Tsatsos: “ Omul de cultură este copilul durerii. Tot ce are mai frumos în el s-a născut cu durere, din durere. La rădăcina fiecăreia din ideile sale se găseşte o rană. Fie că şi-a viaţa ştiinţei, fie artei, şi una şi alta îi amintesc de rana care a însemnat începutul rodniciei“. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Anuarul Filialei Banat-Timişoara a LŞigii Scriitorilor- bornă de graniţă a spaţiului culturii române / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 741, Anul III, 10 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!