CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Antonia Bodea         Publicat în: Ediţia nr. 927 din 15 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Antonia BODEA - CRONICĂ LA „INELUL DE IARBĂ” DE AL FLORIN ŢENE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea scriitorului Al Florin Ţene „INELUL DE IARBA”, apărută la Editura Napoca Nova, Cluj, 2013, confirmă ideea susţinută de Mircea Eliade în „Itinerariu spiritual” şi anume că orice se întîmplă în viaţă poate constitui un roman: „orice e viu se poate transforma în epic.” Cartea nu este altceva decât expresia unei opinii asupra vieţii din partea autorului. Ea conţine experienţa de viaţă filtrată prin cultura şi sensibilitatea autorului, deci e un act de cultură. In cazul în speţă, printr-o ingenioasă îmbinare de tehnici narative autorul îşi crează posibilitatea de a traversa realităţi diverse ca provocări a nevoii de cunoaştere, de înţelegere, de explicare a substanţei lor. Predominarea formulei jurnalului satisface nevoia de autenticitate, de veridicitate în latura ficţiunii, a faptului trăit direct, subiectiv, aşa cum de altfel doreşte autorul să convingă în interludiul explicativ.  
 
Asistăm astfel la desfăşurarea unei proze experimentale unde autorul analizează cu luciditatea unei conştiinţe intelectuale înalte tot ceea ce experimentează, fie prin confesiunea personajului – narator, fie prin introspecţie. Într-un act mai mult decât evocator, într-o retrăire, o reconstruire a faptelor trăite, autorul personaj-narator, aduce în prezent aceleaşi emoţii şi încearcă să le expliciteze, să le descifreze sensul profund. Nevoia dramatică de explicitare a misterului existenţial propus în formula liniară a opoziţiei contrariilor , se resimte în apelul judecăţilor unor gânditori consacraţi, drept titluri ale episoadelor romanului.  
 
Iubirea devine în roman dimensiunea prin care autorul se raportează la alţii şi la sine în căutarea acelui „ce” care scapă oricărei raţiuni. Printr-o sintagmă tulburătoare aleasă drept titlu, romanul deschide un spaţiu sacru încărcat de nevoia păgână de iubire. Trăită în diferitele ei ipostaze, iubirea, constituie liantul ce uneşte şi identifică destinele eroilor cărţii, alter-egouri ale autorului. Regăsim astfel fiorii adolescentini învăluiţi în visul ce răzbate cele mai grele oprelişti: „La un moment dat, pe drumul dintre două sate s-a oprit. A privit cerul spuzit de stele. A căutat cu privirea steaua lor ... Maria, mă gândesc la tine ... Simţi acest fapt?... Departe se auzea urletul lupilor” (p. 38.)  
 
Altădată fiinţa duală îşi caută sinele în atingeri miraculoase, într-un ritual păgân, când, răzvrătită, senzualitatea se consumă în incandescenţa clipei. Ritmurile pământului filtrate prin inocenţa simţurilor cheamă binecuvântarea cosmică unite prin „Inelul de iarbă”, precum în arghezianul poem „Logodnica”.  
 
Prin personaje, alter-egouri ale autorului acestui roman, ale scrierii romanului, imaginate în medii şi situaţii diverse, de la „geografii reale” la spaţii onirice ori ficţiuni cvasi-mistice, autorul experimentează nevoia de cunoaştere absolută. Fire imaginativă autorul trăieşte un puternic conflict interior între chemarea iubirii maritale şi jocul erotic al seducţiei, filtrate prin spiritul autoanalizei lucide al conştiinţei. Iubirea ca experienţă totală în diversitatea identităţii ei conferă textului un lirism profund care învăluie demersul epic într-un aer de nostalgie a infinitului, de melancolie, de suferinţă a singurătăţii. Fiecare dintre eroi manifestă nevoia de împlinire prin semeni, prin comunicarea de suflet, prin iubirea trăită conştient. Astfel, Dorin Moisescu, scriitor, topeşte fiecare gest în substanţă mitică, caută experienţe inedite pentru ca viaţa să nu treacă pe lângă el, acceptă şi descifrează semnificaţia unor coincidenţe aparent stranii, purtând pentru totdeauna cu el o valenţă încă disponibilă. Ion Netea pare ciudat prin înclinaţia spre meditaţie, spre înţelegere a ceea ce rutina calcă în picioare. Insetat de iubire o caută asemenea „seminţei de pământ”, o consideră drumul spre veşnicie în lupta cu Timpul care cere vamă celui ce se lasă amăgit de clipă. Prin nevoia de meditaţie autorul deschide comentarii inclusiv pe marginea argumentelor biblice alături de spirite cugetătoare implicate peste timp în elucidarea „tainei tainelor”. Adesea, acestor judecăţi le fac concurenţă verdictele lansate de eroii romanelor, uneori oameni simpli aparţinând gliei cu tainele ei, autorul intuind spiritul meditativ al „cuminţeniei pământului” românesc.  
 
Prin tonul adesea mucalit sau uneori grav, drumul cunoaşterii ia forma meditaţiei, a cugetării, inclusiv pe tema Iubirii, alături de alte experienţe ale momentului, cu descifrarea cauzalităţii, înscrisă drept mobil al devenirii în Istorie. Marcat de experienţa vieţii, autorul se identifică printr-un lirism esenţial sub bătaia tristă a aripii singurătăţii care-i ridică îndoiala asupra Veşniciei ca esenţă a Iubirii.  
 
Prof. Antonia BODEA  
Cluj-Napoca  
14 iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Antonia BODEA - CRONICĂ LA „INELUL DE IARBĂ” DE AL FLORIN ŢENE / Antonia Bodea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 927, Anul III, 15 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Antonia Bodea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Antonia Bodea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!