CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comunicate >  ANTOLOGIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
50 DE ANI DE PRIETENIE ROMÂNO - JAPONEZĂ (SEPTEMBRIE 1959- SEPTEMBRIE 2009) 
  
Suntem în Japonia, mai exact în Asakusa-Tokyo, la bordul „vaporului” Darling. Vă invit să călătorim împreună, în lumea muzicii şi a poeziei pe „marea prieteniei”, ţesută între ţărmurile României şi Japoniei. Dar mai întâi , o precizare: „Darling” este un club, conceput sub forma unui vapor, al cărui „căpitan” este Cristina Cărbune ( una dintre poetele volumului antologic mai sus amintit), o fată originară din România , graţie căreia ne este posibilă o astfel de întâlnire, de excepţie. 
  
Vă invit pe puntea vaporului! Păşiţi cu încredere! Aici, este un eveniment exotic, asemănător celui trăit de Zaharia Stancu, prin anii `80, când romanul său, „Desculţ”, a „străbătut globul pământesc în sandale” fiind tradus şi în Japonia. În această zi de 22 respectiv 23 august( ţinând cont de fusul orar), într-o ţară de la marginea lumii, Ţara Soarelui Răsare, se lansează un volum de poezii, „IZVOARELE VIEŢII”, ÎN LIMBA ROMÂNĂ.  
  
În prezenţa unor distinse persoane japoneze, iubitoare de muzică de jazz şi de poezie dar şi a câtorva turişti români, deschid evenimentul cu tricolorul alături şi cu alb-roşul drapel al Japoniei, apreciind importanţa semicentenară a prieteniei dintre aceste două popoare.  
  
Este o bucurie împlinită, bucuria de a citi din versurile câtorva poeţi români ce mi-au dat girul de a-i reprezenta.  
  
Desigur, „căpitanul” vasului a vorbit în ambele limbi, a tradus intervenţia mea cât şi a celorlalţi români şi a citit selectiv, din poeziile volumului. A încheiat prin a le mulţumi: 
  
d-lui Mihai Leonte pentru iniţiativa pionieratului în tipărirea creaţiei poeţilor de pe `net; Siminei Silviei Şcladan pentru abnegaţia cu care a coordonat antologia, A.C.Ghinescu pentru copertă, cuvânt, videoclip şi postere; Niculinei Vizireanu pentru grafica deosebită, Gabrielei Petcu pentru grafica anunţului şi, în cele din urmă, tuturor poeţilor ce au fost alături de noi cu gândul şi inima pline de dragoste.  
  
Evenimentul a fost onorat de „Papito”( numele de scenă al unui renumit pianist japonez), cunoscător de limba română, care, spre marea mea surprindere şi bucurie, mi-a făcut onoarea de a citi câteva mini-poeme din scrierile mele. Cu un talent uimitor, a interpretat diverse genuri muzicale, finalul culminând cu muzică latino. Dar ceea ce a copleşit şi flatat în acelaşi timp, a fost interpretarea bilingvă, româno- japoneză, a cântecului „Te iubesc, inimă”!  
  
O altă prezenţă notabilă a fost cântăreaţa japoneză SHIHO IIJIMA(vezi, www.jazztet.com/shiho/) 
  
ce a intrerpretat cântece japoneze dar şi din repertoriul internaţional, a dat autografe şi ne-a făcut pe noi, românii, să ne simţim ca la noi acasă.  
  
A cântat şi a dansat, în acelaşi timp, cu Alexia, nepoţica mea, de parcă erau două prietene nedespărţite. 
  
În momentul în care „Balada” lui Ciprian Porumbescu a început a învălui atmosfera în notele lirice ale frumuseţii spiritului românesc, am văzut şi am simţit, privirile pline de admiraţie şi încărcate de emoţie în ochii urmaşilor vestiţilor samurai. 
  
Lansarea cărţii a coincis cu ziua de naştere a fiului meu, Alexandru, care s-a ocupat de difuzarea muzicii româneşti şi de fotografii. 
  
A fost un moment electrizant, parcă ne cunoşteam de când lumea. Evenimentul s-a încheiat cu muzică latino, fiecare cânta în limba sa,se dansa, se zâmbea, într-un cuvânt, era o atmosferă familiară. 
  
Volumul „IZVOARELE VIEŢII” ne adunase să celebrăm prietenia şi, cu multă bucurie, afirm că a fost un veritabil succes. A fost un eveniment artistic şi cultural de mici proporţii dar cu o largă valoare sentimentală, bilaterală. 
  
Acolo unde România este cunoscută doar prin Nadia Comăneci, Hagi şi Dracula, s-au adăugat încă două cuvinte: „IZVOARELE VIEŢII” cu toţi cei 28 de poeţi ai săi. 
  
Arborând Drapelul patriei lângă inima de român, Cristina, în calitatea sa de „căpitan”, ne-a urat: „VÂNT BUN LA PUPA , SPRE 2010, CU „SPERANŢELE VIEŢII” ÎN SUFLET”! 
  
Mulţumim gazdelor, Shinya şi Cristina, pentru generozitate,cântăreţilor pentru recitaluri dar şi publicului atât de delicat şi amabil. 
  
A consemnat Floarea Cărbune 
  
VEZI CLUBUL "DARLING" , UNDE A AVUT LOC LANSAREA CĂRŢII... 
  
http://www.youtube.com/watch?v=AuRyzDMZlZs 
  
VIZIONARE PLĂCUTĂ! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ANTOLOGIA IZVOARELE VIEŢII ÎN JAPONIA / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 408, Anul II, 12 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!