CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Mihai Marin         Publicat în: Ediţia nr. 560 din 13 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

Gheorghe A. STROIA - ANIVERSARE ÎN FAMILIA REVISTEI ŞI EDITURII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Revista universală de atitudine şi creaţie Armonii Culturale, îl aniversează astăzi, 14 iulie 2012, pe editorul său senior: scriitorul, publicistul şi omul de excepţie GEORGE ROCA - din Australia. LA MULŢI ANI, cu multă sănătate, alături de cei dragi dumneavoastră, dragul nostru prieten, GEORGE ROCA! .Să vă dea Dumnezeu numai sănătate şi bucurii, spor în tot ceea ce faceţi, cu dăruirea dumneavoastră extraordinară! Membrii colectivului redacţional, alături de cititorii şi colaboratorii noştri, vă urăm, din suflet, un sincer: LA MULŢI ANI!  
 
Ca un modest omagiu adus lui GEORGE ROCA, redăm mai jos recenzia la cartea sa de interviuri cu stele - vol. 2, editura Anamarol, Bucureşti, 2011  
 
Moto:  
Şi în viaţă, în simţire, în scris, în gând, când te uiţi bine, rămâne mai ales ce ai dat altora, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit.  
Prin înstrăinarea de tine însuţi, capeţi şi consecvenţă, şi stăruinţă, şi caracterul, şi iubirea oamenilor” – Nicolae Iorga  
 
În vremurile actuale care, prin conjunctura lor politică etică, morală, economică – dacă ar fi să enumerăm câteva dintre domeniile vieţii direct vizate – nu lasă, în niciun caz, actului cultural voluntar, dar mai cu seamă valoros, cale liberă spre afirmare. De cele mai multe ori, din păcate, actul cultural nu se face sincer şi dezinteresat, ci urmărind interese de grup sau de haită, prin care ferocii şacali sunt dresaţi să atace, nolens-volens, în satisfacerea nevoilor animalicei sete de sânge. Din ce în ce mai puţini sunt cei care astăzi aduc un mare serviciu culturii, un mare serviciu de imagine României pozitive, valoroase, acelei Românii profunde, care ne reprezintă ca oameni, ca individualitate. Tocmai de aceea, poate inconştienţi, aceşti voluntari aflaţi veşnic în luptă cu nonvalorile dar şi în luptă cu propriile lor convingeri, îşi utilizează toate armele pentru redobândirea credibilităţii, frumuseţii culturale şi morale româneşti. În atingerea acestui nobil scop, oriunde s-ar afla în lume, ei fac cu mult mai mult decât o armată întreagă de elitişti autohtoni.  
 
Simţind româneşte, scriind româneşte, având sufletul racordat la spiritualitatea românească, prin ce are ea mai valoros, George Roca este un astfel de voluntar. Câmpul lui de bătălie se întinde, practic, pe toată suprafaţa globului, unde caută şi găseşte oameni cu care să rezoneze, colaboratori ori autori valoroşi, să descopere talente, să promoveze copii ce ne pot uimi cu maturitatea lor literară ori artistică. Într-un cuvânt, oameni despre merită să se vorbească şi merită să se scrie. Acestui circuit universal al valorilor, titanul George Roca îi racordează mereu alte şi alte figuri, fapt care face din el, prin persuasiva sa căutare, unul dintre cei mai activi, mai consecvenţi şi mai mari publicişti - editori de limbă română din diaspora.  
 
Interesantă în abordarea interviurilor sale este minuţioasa pregătire ex-ante, prin care întreprinde „analize” şi „investigaţii” asupra persoanei pe care o intervievează, tocmai pentru a o cunoaşte mai bine, pentru a şti totul, pentru a „dezamorsa” minele – cuvânt, ce ar putea exploda, oricând. Fiecare interviu este o nouă provocare şi nu o simplă înşiruire de întrebări şi răspunsuri. Se împletesc, cu artă şi versatilitate publicistică, multiple planuri existenţiale, prefigurându-se tabloul complet al persoanei intervievate. Se scot la iveală date şi informaţii inedite asupra copilăriei, adolescenţei, evoluţiei şi maturităţii umane, literare ori artistice, rezultând în final o poveste care prinde, uimeşte şi reverberează.  
 
Călătorind ori numai intersectându-se virtual cu persoanele pe care le intervievează, publicistul australian de origine română „deturnează” firul discuţiilor spre ţinta propusă, dar o face, de fiecare dată, cu respect şi cu deosebită preţuire pentru interlocutorul său. Interviurile lui George Roca sunt concepute sub forma unor discuţii libere, arbitrarii (deşi sunt minuţios pregătite), prin care se creează, mai întâi, atmosfera de confesional. Intervievatul percepe energia pozitivă, prin care i se furnizează o doză de încredere, suficientă cât să poate face confesiuni inedite despre propria persoană. Reporterul se dovedeşte a fi o albină, ce culege nectarul florilor aromate şi le transformă în fagurele de miere al aducerilor aminte, al trăirilor, al sentimentelor rare, unice.  
 
Interlocutorii săi provin din varii domenii ale culturii, domenii pe care autorul le „scanează” cu uşurinţă, dovedindu-se un erudit, un fin cunoscător al literaturii, istoriei şi culturii naţionale, dar şi al valorilor şi reperelor culturii universale. George Roca joacă în aceste interviuri rolul de prieten, căruia poţi să i te confesezi fără rezerve, acest lucru contribuind în esenţă la calitatea actului publicistic. Orice fiinţă umană nu-şi poate „deşărta” sacoşa cu emoţii, sentimente, trăiri, vise, realizări ori neîmpliniri, decât în faţa unui prieten adevărat, pe care îl simte aproape şi care cucereşte prin onestitatea sa. Un astfel de reporter-investigator este George Roca. Un prieten pe care te poţi baza, discret şi noninvaziv, serios şi sincer, pentru care singurul scop este acela de a „extrage” din sufletele oamenilor mărgăritarele-amintiri şi de a le dărui tuturor, în filele de jurnal al unor mărturii-document.  
 
Se pot întâlni în carte interesante personalităţi ale culturii române din ţară şi din diaspora, de pe toate palierele de vârstă, dar care au în comun aceeaşi vibrantă fervoare tinerească, pusă în slujba culturii şi a românului – în genere. Sunt prezenţi şi foarte tinerii aspiranţi la titlul de literator, pentru care George Roca duce o muncă de mucenicie, prin susţinerea şi eforturile sale fabuloase. Impresionantă este campania pe care autorul a dus-o în sprijinirea şi promovarea participanţilor la concursul de eseuri „România mea”, organizat de PNL Vaslui, în anul 2011. Implicarea sa a fost atât pe plan material („năşind” participanţii şi având un rol împortant în publicarea antologiei concursului), cât şi pe plan afectiv.  
 
Interesantă este povestea câştigătoarei concursului de eseuri de la Vaslui 2011, talentata elevă Gina Camelia Roman care, în eseul său intitulat România mea: „Ţara Controverselor!, mărturiseşte, prevestind parcă cele întâmplate la finalul concursului (respingerea vizei promise pentru America): „România…Este ţara mea, ţarǎ scǎpatǎ din mânǎ ce se îndreaptǎ spre un declinul sadic creat de propriile mentalitǎţi? Ar fi absurd sǎ pun aceste cuvinte pe umerii numelui de România? Nu, eu nu sunt în mǎsurǎ sǎ învinuiesc ţara pentru nimic ci doar sǎ atrag atenţia cǎtre „umilul” megieş român. Este cert faptul cǎ într-o zi voi putea pǎrǎsi aceastǎ ţarǎ... Privesc, stagnez dar nu, stingher ca un fobist aflat în faţa propriei uşi fǎrǎ cheie… Cutez a-mi părăsi ţara şi a începe viaţa într-o ţarǎ perfectǎ? Este România o ţară perfectă? Cum ar arăta o ţară perfectă, cu oameni perfecţi? România este locul unde am crescut, am împǎrţit bucurie, tristeţe, am învǎţat sǎ iubesc, sǎ dau frâu liber imaginaţiei, sǎ cred în forţele proprii, sǎ mǎ exprim, sǎ ajut, sǎ caut rǎspunsuri, sa ignor, sǎ sper ca într-o zi eu cu un grup de oameni asemeni mie vom putea pune baze solide într-o ţarǎ ierarhic magnifică, iar spectacolul proastei imagini va înceta.”.  
 
Sensibil, deja, la truda acestor minunaţi şi talentaţi copii, George Roca dovedeşte o rară calitate umană, simţindu-se dezamăgit de neseriozitatea celor care au pretenţii de iniţiatori şi promotori culturali. Iată ce spune George, într-o conversaţie avută cu Simona Botezan (Washington DC): „Pun o întrebare! Oare şi copiii americani păţesc la fel când câştigă un concurs de eseuri unde premiul cel mare este o excursie în România? Ambasada Romană de la tine din Washigton le refuză „micilor elevi americani” viza? Îţi dai seama în ce situaţie sunt organizatorii! Disperaţi! Le afectează imaginea! Au vrut să facă o faptă bună... dar a ieşit prost... Îşi pot pierde credibilitatea! Sau o fi oare vreo lucrătură... a concurenţei politice? Cine ştie? Poţi tu să dezlegi misterul, căci pe mine mă intrigă!... Ce-o fi în sufletul acele fetiţe... Pentru ce să mai lupte, pentru ce să mai scrie eseuri câştigătoare...? Poate considera că locul ei este la gaşca căpşunarilor! Acolo nu are nevoie nici de viză, nici de şcoală şi nici de eseuri... Mâhnit! Asta sunt! Mâhnit tare!”  
 
Simpla prezentare a acestei întâmplări, dovedeşte implicarea şi seriozitatea autorului. Pentru publicistul australian, cuvântul dat trebuie respectat cu sfinţenie, fiind o datorie de onoare ce trebuie plătită. Iată de ce, profilul lui George Roca nu este atât de tare ancorat în contemporaneitate, el potrivindu-se, de minune, cu vremurile când român şi România însemnau respect, cinste, datorie morală asumată, corectitudine. În fiecare interviu, se conturează pas cu pas profilul unui scriitor, al unui artist sau, pur şi simplu, a unui simpatizant cu România. Interesant este şi faptul că George Roca acordă o deosebită importanţă vocilor tinere şi valoroase, ce se dovedesc noi instrumente în concertul cultural universal (enumerăm aici pe Octavian Lupu – fondator al prestigioasei reviste online Confluenţe Româneşti, talentatul scriitor şi publicist român stabilit în America – Octavian Curpaş, Simona Botezan – redactor al Gândacului de Colorado, o prestigioasă publicaţie a românilor din diaspora americană, Ioana Moldovan – reputat critic de teatru şi jurnalist).  
 
Prin întrebările subtile, precum substanţele amestecate în retortă pentru a crea o soluţie efervescentă – şi apelând la voci cu autoritate, autorul nu doreşte altceva decât să reitereze întâmplări din vieţile unor personalităţi româneşti memorabile, exploatând la maximum capacităţile intervievaţilor săi. Din această categorie poate face parte interviul cu Buni (Elena Buică - Toronto), o veritabilă lecţie de istorie, o aducere aminte a tradiţii şi obiceiurilor româneşti trecute în uitare. Indirect, persoanele intervievate sunt provocate să-şi definească motivaţie pentru scris, să formuleze propriul crez literar ori artistic. Iată ce spune Elena Buică: „Când întâmplările vieţii mă împing în vreun unghi mort, când nu mai găsesc în mine ceea ce îmi dădea curaj şi forţă, scrisul imi sare în ajutor adunând într-un mănunchi firele nevăzute ale altor chemări spre viaţă. El este acela care ma ajuta să-mi revin, să-mi regăsesc izvorul de viaţă şi de bucurie. Ajutată de scris, nu mă poate opri nimeni să trăiesc în dimensiunile pe care le doresc. Scriu nu numai gândind, ci cu toată fiinţa mea. Cele mai multe povestiri ale mele sunt o stare de suflet, un punct de fierbere pentru scris. Mă transfer dincolo de cuvinte pentru a dezvălui ceva din universul existenţial: dragostea de frumos şi adevăr, înfrăţirea omului cu natura, dorul şi jalea, setea de viaţă brăzdată uneori de trăznetele durerii, neliniştea trăirilor scurgerii ireversibile a timpului, contorsionatele trăiri ale adaptării la noul mod de viaţă pe pământul strămutării… Scriu despre frumuseţea operelor scriitorilor noştri şi din vacanţele mele, despre frumuseţile pământului, adevărate colţuri de Rai în care Bunul Dumnezeu a revărsat minunăţiile Sale, iar mintea omenească s-a întrecut pe sine în a pune în valoare aceste frumuseţi. Dacă n-ar fi fost o veche năzuinţă a mea, această îndelednicire ar fi fost o cutezanţă.”.  
 
Iată în câteva cuvinte, un crez de viaţă, formulat pentru a aduce în atenţia cititorilor, motivaţia simplă a vieţii şi a fericirii – ce poate fi văzută ca o sumă de lucruri mărunte, aparent fără valoare, ce capătă sens şi strălucire, doar atunci când lucurile mari nu mai pot aduce împlinire. O motivaţie destul de puternică pentru fiecare fiinţă umană, de a-şi urma calea, destinul, fără a abandona lupta pentru ceea ce contează cu adevărat. Printre personalităţile intervievate se regăsesc şi sportivi de performanţă, care au marcat cursul sportului românesc, chiar dacă s-au stabilit în alte colţuri ale lumii. Un astfel de exemplu este cel al lui Reinhold Batschi – un român-german-austalian, cu pieptul plin de medalii - stabilit la antipozi. Completează galeria personalităţilor intervievate: patriarhul culturii române - Artur Silvestri (cu note de corespondenţă virtuală), scriitorul Al. Florin Ţene, Nicolae Firoiu, Rodica Dacin, Paşcu Balaci dar şi câteva personalităţi culturale internaţionale (prieteni ai românilor), precum filosoful spaniol Hèctor Martinez Sanz sau António Calderón de Jesús (Fondatorul Galeriei madrilene „Artejescal“).  
Prin excelenta sa activitate publicistică, prin interesul manifestat valorilor culturale româneşti de pe întreg mapamondul, fiind în permanenţă conectat la valorile şi talentele româneşti autentice – fiind un mare descoperitor şi promotor al acestora, George Roca merită titlul de AMBASADOR AL IMAGINII ROMÂNIEI POZITIVE ÎN LUME. Un ambasador pentru care cea mai înaltă distincţie acordată ar fi reconstruirea aurei intacte a României valoroase, iar cea mai mare plată - zâmbete sincere, de firească acceptare, pentru toate eforturilor sale. Se poate spune fără niciun dubiu, că titanul George Roca este un mare prieten al românilor şi al tuturor prietenilor României şi că păstrează vie în suflet imaginea ţării natale, indiferent de cât de departe s-ar situa, fizic, de ea. „De vorbă cu stelele“ (vol. 1 şi vol. 2) (re)confirmă – pe deplin - acest lucru. Se poate vorbi despre cărţi document, care depun mărturie în favoarea românilor, completând în cartea de istorie a neamului date ce fac referire la oameni şi personalităţi, timpuri, evenimente şi, nu în ultimul rând, amintiri.  
 
Sintetizăm, în câteva cuvinte, dragostea şi dorul pe care publicistul australian de origine română, le simte pentru România: „(...) pentru tine (mine!) şi majoritatea emigranţilor români patria strămoşilor va rămâne puternic în memorie. Cu timpul se vor dilua „relele" şi motivul pentru care am fost nevoiţi să părăsim România. Vom păstra în gând doar amintirile plăcute.. şi vom uita de cele rele! Aşa este făcut omul! Să uite de rele şi să îşi aducă aminte de perioadele frumoase ale vieţii! Poate şi pentru faptul că „trecutul" reprezintă pentru individ „tinereţea"! Tinereţea cu griji mai puţine, tinereţea în care erai „apărat" de părinţii, tinereţea când erai foarte sănătos... Iubesc România aceea pe care mi-am construit-o în sufletul meu, îi ajut cum pot pe cei de-acasă, promovez pe cât pot limba, literatura şi cultura română... dar sunt un ambiguu notoriu româno-australian! Omul cu două patrii! Punct!“.  
 
Articol scris de
GHEORGHE A. STROIA
Str. Siret, bl. 28, sc. 2, et. 2, ap. 30
 
Adjud, judetul Vrancea, CP 625100  
tel:(+40) 0374-064.594, mobil: 0741-078.627  
 
 
LA MULŢI ANI, GEORGE ROCA - 14 iulie 2012 !  
 
 
***  
 
^^^^^^^^ VIDEO.GEORGE ROCA .Interviu la RADIO ROMANIA INTERNATIONAL :  
 
 
***Marin Mihai -España (marinmihai@prodispora.de ) :  
 
COLEGII DE LA RADIO PRODIASPORA SI REVISTA CONFLUENTE ROMANESTI VA UREAZA LA MULTI ANI,DOMNULE GEORGE ROCA !!!!!!!!!. HAI, ROMANIA!  
 
Octavian Lupu -DIRECTOR REVISTA CONFLUENTE ROMANESTI·:
Cu ocazia zilei sale de naştere, îi transmit lui George Roca multă bucurie, sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor alături de cei dragi! Mă bucur foarte mult pentru faptul că am avut ocazia să îl cunosc şi să colaborăm în lumea spaţiului virtual!  
 
LA MULTI ANI!  
 
 
 
 
*****OCTAVIAN D.CURPAS-SUA:  
 
 
Cu ocazia zilei sale de nastere ii urez domnului George Roca (jurnalist, scriitor si poet) din Australia) multa sanatate, fericire si tot ceea ce isi doreste!

Recenzia mea la una din cartile lui o puteti citi la adresa de mai jos:

http://www.acum.tv/articol/1619/

George Roca este unul din cei care reprezinta cu cinste Romania in intreaga lume.

LA MULTI ANI, MAESTRE.
 
SA TRAIESTI MULTI ANI FERICITI !

cu deosebita stima,
Octavian D. Curpas
Phoenix, Arizona

www.saltmin.com
 
 
 
Mariana Cristescu ·
La multi ani, iubite domnule Roca! Sanatate, belsug, impliniri si lumina!  
 
 
 
Georgeta Resteman · -Cipru
La multi ani si aici, George Roca! Sa ne traiesti intru multi si fericiti ani alaturi de cei dragi  
 
 
 
 
********* Ecaterina Cimpean-Te felicităm cu ocazia zilei tale de naştere. Astăzi şi în fiecare zi, ne gândim la tine cu recunoştinţă şi vrem să ştii că eşti foarte important pentru noi. Îţi urăm o zi de naştere plină de fericire, linişte şi momente de neuitat. LA MULŢI ANI! Din partea echipei Radio ProDiaspora!  
 
 
 
Malciu Marian ·
La mulţi ani cu sănătate, domnule George Roca!
La mulţi ani cu împliniri, cu bucuria dragostei şi a respectului în familie, în cercul de prieteni şi oriunde v-aţi afla în lume, în pace şi lumină!  
 
 
 
 
 
Cristian Gabriel Groman ·· London, United Kingdom ·
La multi ani fericiti, domnule George Roca!!! Multa sanatate, pace, fericire si iubire va doresc din suflet!!! Va salut cu deosebit respect!!!  
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com  
MARIN MmMlaGeorgeta Resteman · Cel mai activ comentator · Institutul Politehnic Bucuresti
La multi ani si aici, George Roca! Sa ne traiesti intru multi si fericiti ani alaturi de cei dragi  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe A. STROIA - ANIVERSARE ÎN FAMILIA REVISTEI ŞI EDITURII ARMONII CULTURALE - LA MULŢI ANI, DOMNULE GEORGE ROCA !!! / Mihai Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 560, Anul II, 13 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!