CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Aurel Avram Stănescu         Publicat în: Ediţia nr. 350 din 16 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Angela Nache. “DAMNATĂ” LA FERICIRE de A.I.BRUMARU. revista SĂPTĂMÂNA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scrise cu dezinvoltura şi inteligenţă, cele mai bune dintre poeziile Angelei Nache (Miraculum, Ed. Dacia – Cluj Napoca, 1982) construiesc în mod remarcabil un univers al bucuriei simple, casnice. Poeta are darul de a exprima în feluri atrăgătoare un sentiment special, în care se amestecă iubirea calmă, nostalgia uşoară (totalmente străină de abisurile deznădejdii, lipsa de incertitudine în ceea ce priveşte viitorul, discreta, totdeauna scurta exasperare în faţa diverselor manifestări inerente ale entropiei sociale. Este sentimental de mamă tânără, probabil cel mai curat şi în acelaşi timp cel mai deplin din câte există. Poezia care rezulta din exprimarea lui este una a faptului împlinit sau şi mai bine spus, a miracolului împlinit. Iată poezia care dă titlul volumului: “Ploaia şi naşterea firului neted de grâu/ Eu născătoarea de fiu/ Dezvelind copilul meu viu/Ce rară-ntâlnire/ Ce gravă-l păstrez pe genunchi/ În tremurul mâinii, al pieptului plin/ Febra-ncercării din/ Necuprinsul vieţii si morţii/ Biruite în doi/ Ce-aş fi putut să mai murmur/ Toate-ale lumii sunt moi şi uşor/ Dăruindu-se braţelor mele/ Uriaşe şi grele în suflul uimitei tăceri/ Frumuseţea şi pacea cu care/ Într-o mare de grâu/ Mă aplec înspre fiu/ Şi-l învăţ lângă zori să pornească...” 
  
Un oarecare zgomot de fond retoric se aude, dar în ansamblu poezia este autentica. Derivată din sentimentul despre care am amintit mai sus este şi poezia cuplului. Soţul, cum însăşi Angela Nache se exprimă, în unul din poemele sale sfârşeşte prin a deveni unul din copiii soţiei sale: „Sub talpa şi paşi aşezaţi, pământul, popasuri visate/ Curată femeie de lângă bărbat/ Voindu-se unul pe altul aproape/ Cu mâinile lor minunate/ Se caută-n ziduri înalte de şoapte/ Se-ntâmplă o taină/ se-ntâmplă o noapte/ În aburii genelor lor împăcate/ Cât mai sus ori mai jos de câmpie ori munţi/ Se poate pluti/ Cât întoarceri pe o perna de aer/ În el se vor zbate/ pământul alege cuvântul nespus/ Cu care ne-mbie la sine/ - /Măduva caldă/ La ceas de rodire a păcii cu care/ Bărbatul îşi cheamă alături femeia/ bărbatul – copil şi palmele sale/ Rugătoare pornire de rug/ peste suflet şi trup....” 
  
În mod special originale mi s-au părut a fi poeziile în care Angela Nache, cu o simpatica lipsa de complexe poetice, recurge la o recuzită casnică, încercând astfel să figureze interesantul sentiment de limitare - nelimitare a unei mame, căreia, personal, nu prea mai are ce i se întâmpla, dar care, prin copiii săi, are la dispoziţie infinite virtualitaţi. Este semnificativă din acest punct de vedere, poezia intitulată Ruga, din ale cărei versuri se ridică, şovăitoare dar plauzibilă, o anumita filozofie a bucătăriei (expresia nu are nici o nuanţa ironică): „Tot mai puţine aripi ce aer adânc/ Câte meandre până la viaţa-nspumată/ Tot ce se aşează-n dulapuri, pe mese/Nu diferă demult/ Diferenţa de câteva ierburi şi de/ Culoarea strănutului în ploi/ De zahăr şi sare/ când combinaţiile cer vreo schimbare/ aş putea spune: iată-mă trează/ Foamea suie încet de la brâu/ Adevărurile mele se lasă-nghiţite/ E totuna cu a fi spânzurate/ Zile brodate-n cristalul legumei/ Supele dulci astâmpăra setea/ Comestibile droguri plutesc/ Într-un sanţ impasibil de sos/ Ce timidă înot/ în lumina rugii teribile:/ Să fie odată duminica-n numele/ acestor palide stele de şorţ/ Umărul meu (siguuur şi singur)/ Va legăna/ Gurile-acestea nu se deschid decât să se umple/ Vocea mea ce patina ciudată/ Cândva chiar credeam că mă poartă/ Culeg ierburi mirositoare/ Semn că-s pusa pe fapte mari”. 
  
Remarcabile şi câteva poezii în care sunt captate sugestiile contradictorii ale marelui oraş. Mai puţin reuşeşte poeta atunci când abordează un ton elegiac. Este firesc să se întâmple aşa, fiindcă înseşi poeziile sale ne arată ca fiind „damnată” la fericire. 
  
A.I.BRUMARU 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Angela Nache. “DAMNATĂ” LA FERICIRE de A.I.BRUMARU. revista SĂPTĂMÂNA / Aurel Avram Stănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 350, Anul I, 16 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Aurel Avram Stănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Avram Stănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!