CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Mihai Condur         Publicat în: Ediţia nr. 319 din 15 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Ancheta (fragment din roman 6)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Baraba fu adus înaintea lui Caiafa, escortat de doi oameni. Îi dăduseră să îmbrace un rând de straie ale unui slujitor levit ca să nu fie recunoscut de spionii lui Pilat. Adus înaintea arhiereului, Baraba se aşeză în genunchi şi sărută mâna acestuia. 
  
-Poruncă mărite arhiereu, spuse el supus. 
  
-Ai auzit desigur ce s-a întâmplat, spuse Caiafa făcându-i semn să se ridice. 
  
-Nu ştiu nimic luminate arhiereu! spuse el surprins.  
  
-Ucenicii au furat trupul rebelului Iisus datorită unor legionari romani netrebnici care au adormit la mormântul aceluia. Acum ucenicii vor spune că Iisus a înviat din morţi iar rătăcirea va fi mai mare decât când acesta trăia! Înţelegi tu asta?  
  
-Oamenii care m-au adus aici nu mi-au spus nimic, luminate arhiereu! se scuză Baraba. Eu i-am întrebat de ce vin aşa de dimineaţă la mine, însă nimeni nu mi-a dat nici un răspuns ci doar mi-au spus că sunt chemat în faţa preluminatei voastre feţe! 
  
-Lasă asta acum, spuse Caiafa făcâd un gest cu mâna. Iată ce-ţi cer... 
  
-Poruncă preaînalte arhiereu! spuse cu o falsă supunere Baraba. 
  
-Pregăteşte-te să scurtezi zilele cuiva, zise Caiafa fără nici un fel de introducere.Vei face deci acest lucru? 
  
-Braţul meu e pregătit preaînalte! Pe cine am onoarea să trimit dincolo? spuse Baraba, fără nici o ezitare. 
  
-Trebuie să arăt ucenicilor acestui Iisus că pedeapsa e aceiaşi şi pentru ei. Am făcut de altfel o greşeală prinzând numai pe învăţătorul lor. Trebuia să-i prind pe toţi în seara când am pus mâna pe el. Nenorocirea e că nu ştim unde se ascund aceştia dar vom avea grijă să-i aranjăm pe toţi.  
  
Iar tu îi cunoşti pe ucenici fiindcă am auzit că mergeai pe la întunirile lor servindu-ţi ca acoperire în faptele tale mârşave. Caută-i în Ierusalim fiindcă pe aici s-au ascuns o parte din ei şi ucide unul sau doi ca să-i înspăimântăm şi să le arătăm că cine e cu acest Iisus se va duce după dânsul. 
  
Ei! Ce ai de spus acum?  
  
-Mărite, se va face, spuse sumbru şi grav Baraba! Dar ce mă fac cu oamenii lui Pilat? Am auzit că procuratorul vrea să mă prindă, deşi am fost iertat în faţa voastră a tuturor pe treptele pretoriului. 
  
-Nu-ţi face griji, chiar acum mă voi duce la el şi-l voi convinge să te lase în pace.  
  
Tu ieşi prin oraş şi adulmecă pe unde sunt ucenicii. După ce omori unul măcar, dă-ne de ştire unde sunt. Seara te vreau însă înapoi la aşezământul Hoys ben Nabat. Iar acum du-te! După ce obţin făgăduinţa că te vor lăsa în pace te-apuci de treabă. Unul din oamenii mei te va anunţa. 
  
Caiafa făcu un semn cu mâna şi Baraba fu scos şi dus înapoi la Hoys ben Nabat. 
  
Era deja la ceasul al doilea când Caiafa se urcă în palanchin, trase draperiile şi porunci celor patru sclavi să pornească către fortăreaţa Antonia. 
  
-Mai repede! porunci Caiafa.  
  
Patru ostaşi din cei care păzeau templul mergeau în jurul palanchinului. Ajunseră în faţa fortăreţei Antonia şi Caiafa dădu la o parte draperia pe care era brodat sfeşnicul cu şapte braţe: Menora.  
  
Arhiereul coborî din palanchin şi privi în sus către zidurile forţăreţei. Anunţat de unul din oamenii lui Caiafa, procuratorul Ponţiu Pilat apăru în poarta boltită a fortăreţei Antonia.  
  
Din cauza Pesahului Caiafa nu dorea să intre în fortăreaţă. Pilat se apropie de micul convoi cu un zâmbet pe buze, ţinându-şi toga pe mâna stângă. Doi legionari înarmaţi mergeau în spatele lui, dar când Pilat ajunse lângă arhiereu acesta le făcu semn acelora să se oprească.  
  
-Oh! ce surpriză luminate, tocmai de Pesah! spuse el cu o prefăcută bunăvoinţă. 
  
-E mai rău decât crezi procuratorule, răspunse arhiereul fără nici o introducere. Ce s-a întâmplat vă va afecta şi pe voi într-un fel sau altul, mai spuse acesta. 
  
-Ce-mi pasă mie! spuse dintr-o dată Pilat cu dispreţ.  
  
Nu mai zâmbea iar tonul dur îl făcu pe Caiafa să se încrunte.  
  
-Ştii bine Pilat că trebuie să cooperăm din nou. Urcă în palanchin procuratorule şi vom vorbi! 
  
-De ce m-aş urca luminate?! spuse din nou Pilat cu ironie, afişând zâmbetul său dispreţuitor.  
  
Caiafa simţi din plin batjocura prin atitudinea procuratorului. 
  
-Mărite procurator, ţi-l voi da pe Baraba, spuse Caiafa arătându-i locul gol din palanchin. 
  
Pilat stătu câteva clipe gândindu-se iar apoi urcă încet în palanchin pe perna aflată în faţa arhiereului. Unul din sclavi trase perdeaua palanchinului. 
  
-Fă-te confortabil, spuse Caiafa.  
  
-Unde-i tâlharul şi ce vrei să fac? spuse procuratorul schimbând dintr-odată tonul discuţiei. 
  
-E în solda mea Pilat, răspunse calm arhiereul. Şi ţi-l voi da pe mână! Îţi cer însă să mă ajuţi să-i prind pe ucenici pentru a recupera pe cel furat în noaptea asta. Îţi cer însă să mi-l laşi pe Baraba vre-o câteva zile iar apoi al tău este. Până atunci lasă-l liber prin oraş pentru că îl voi folosi în treburile care ne privesc doar pe noi iudeii. 
  
-Cine ştie pe unde umblă acum cei care au furat corpul lui Iisus, arhiereule? Probabil sunt departe de Ierusalim, însă am dat ordin prin porumbei către castrele şi patrulele din jur să oprească orice suspect.  
  
Ar trebui să punem mâna pe ei rapid fiindcă n-au pe unde să fugă! 
  
Pilat îl privi pe Caiafa care părea mulţumit de ceea ce tocmai aflase de la procurator. Continuă apoi. 
  
-La ce ar putea fi însă folosit oare un tâlhar atât de temut ca Baraba? 
  
-Nu te priveşte Pilat! Ai spus că nu-ţi pasă disputa noastră legată de cult. Avem răfuielile noastre care ne privesc doar pe noi. 
  
-Fie, spuse Pilat. Îl voi lăsa liber pe Baraba trei zile arhiereule. Doar atât! 
  
Caiafa dădu uşor din cap. 
  
-Şi pune oamenii să caute pe hoţi nu numai prin împrejurimile Ierusalimului, procuratorule! Dacă suspecţii sunt în oraş îi vom găsi. Şi mai vreau ceva...O pedeapsă exemplară pentru soldaţii care au fost de pază şi au adormit! Altfel nu voi putea împiedica ca aceste nereguli să ajungă la urechile preaputernicului împărat Tiberiu, prietenul nostru! spuse arhiereul cu o falsă bunăvoinţă. 
  
Pilat îl privi însă cu calm.  
  
-Cu asta nu te pot ajuta luminate arhiereu! O anchetă a fost iniţiată de magistratul Comus Lucreţius Sultonius, aplicând de altfel preceptele legii romane. Eu voi conduce ancheta, însă nu pot pedepsi pe nimeni până la cercetarea faptelor şi stabilirea adevărului. Ceva bice însă trebuie să împart, dar asta doar pentru că aşa trebuie! răspunse apăsat Pilat. 
  
Arhiereul nu luă însă în seamă nervozitatea lui Pilat ci încercă să pară destins şi se lăsă pe perna din spatele său.  
  
- Cum crezi că s-au întâmplat faptele procuratorule? Şi ce dovezi aveţi privind felul în care s-a făcut dispariţia cadavrului? 
  
Pilat nu se grăbi să spună ceea ce ştia. Îl studie pe omul din faţa sa şi descoperi un chip pe care se putea citi şi furia şi neputinţa şi deznădejdea. Un val de bucurie îi umplu inima lui Pilat, şi de aceea vorbi pe un ton bine dispus, care îl făcu pe arhiereu să se înfurie şi mai tare. 
  
-Am cercetat locul imediat ce s-a dat alarma şi îţi pot spune că ceea ce am văzut duce cu gândul că dreptul acesta a înviat precum a spus chiar el, fiindcă nu am găsit nici cea mai mică urmă de evadare sau de forţare, în afară de piatra care a fost răsturnată din locul ei. 
  
Caiafa se încruntă, iar linia buzelor sale subţiri se arcui în jos. Pilat îi observă figura îngrijorată şi tremurul mâinii şi zâmbind cu sarcasm savură din plin adevărate momente de exaltare. Ştia că ceea ce îi spusese îi provocase acestuia suferinţă şi furie. Arhiereul se stăpâni totuşi. Răzbunarea era însă acum de partea lui Pilat, gândi el, apoi încercă să-l contracareze cumva, deci îşi ridică capul şi îl privi pe procurator drept în ochi.  
  
-De ce îi spui drept rebelului răstignit? spuse arhiereul amintindu-şi că Pilat rostise acest cuvânt puţin mai înainte.  
  
-Doar Dumnezeu singur este drept procuratorule! 
  
Acesta însă pufni făcând totodată un gest cu mâna.  
  
-Nu mă luaţi cu subtilităţi dintr-astea religioase luminate arhiereu. Şi acesta a fost drept! Eu unul n-am găsit nici o vină acestui om. Pentru mine a fost drept şi îmi e de-ajuns indiferent de subtilităţile religioase conforme cultului iudaic. Şi încă ceva. Am căzut în plasa voastră arhiereule, spuse zâmbind larg şi bine dispus Pilat!  
  
Caiafa simţi în gură un gust amar. 
  
-Precum un luptător în arenă care-şi aruncă plasa sa m-aţi prins arhiereule, iar eliberându-l pe Baraba am mai fost păcălit încă o dată. Acum însă tridentul îşi arată dinţii îndreptaţi către Sanhedrin şi către capii săi, mai marii poporului! Nemesis cea răzbunătoare... 
  
-Ajunge procuratorule! răspunse scurt Caiafa! Nu rosti în faţa mea numele idolilor voştri.  
  
Mă vei ajuta dacă îţi voi cere aceasta? 
  
Pilat îi răspunse imediat. 
  
-Dacă aceşti ucenici vor periclita pacea voi interveni. Magnificul Tiberiu asta îmi porunceşte.  
  
Să menţin pacea cu orice preţ în provincia imperiului. Chiar şi cu cel al sângelui!  
  
Procuratorul coborî din palanchin urmărind cu privirea figura posomorâtă a lui Caiafa. 
  
-Deci îl vei folosi pe Baraba împotriva ucenicilor, spuse Pilat. 
  
-Trebuie să dau o lecţie acestei secte procuratorule! Nu crezi?  
  
-Fă-o repede arhiereule! mai spuse Pilat. Peste trei zile Baraba e al meu. Am să dau poruncile necesare. Dar să nu fie din nou vre-o plasă întinsă...  
  
Caiafa nu mai spuse nimic iar palanchinul fu ridicat pe umeri şi se puse în mişcare la un semn. Mulţumit de întrevedere procuratorul Ponţiu Pilat petrecu o vreme cu privirea micul alai care se îndepărtase. Apoi intră în fortăreaţa Antonia pe sub intrarea boltită.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ancheta (fragment din roman 6) / Mihai Condur : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 319, Anul I, 15 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Condur : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Condur
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!