AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Anca Goja         Publicat în: Ediţia nr. 392 din 27 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Anca GOJA - MUZICĂ ŞI POEZIE DE ZIUA LUI EMINESCU LA BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ DIN BAIA MARE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, ce coincide cu Ziua Culturii Naţionale, a fost marcată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” cu o zi mai devreme, adică sâmbătă, 14 ianuarie, în prezenţa unui public numeros. La evenimentul de la bibliotecă a participat şi o delegaţie coreeană, care a vizitat, cu această ocazie, primul Colţ Coreean din lume, deschis în această locaţie.  
  
Dr. Teodor Ardelean, directorul bibliotecii, a fost cel care a vorbit auditoriului despre poetul naţional: „Mântuitorul nostru în limbă este Mihai Eminescu. Au început cârcotaşii să lucreze şi la acest piedestal, dar n-au reuşit să dărâme monumentul, pentru că el e în noi. Noi îl cântăm pe Eminescu de câte ori avem sufletul încărcat de o povară. Ne-a lipsit Eminescu şi Îi mulţumim lui Dumnezeu că ni l-a dat. Nu ştiu ce ne-am fi făcut fără el în acele vremuri ... ”.  
  
Studentul Răzvan Marton a lecturat o poezie de Mihai Eminescu, iar Corala Armonia, dirijată de prof. Mihaela Bob Zăiceanu, a interpretat cântece pe versuri ale Luceafărului poeziei româneşti, precum şi câteva prelucrări folclorice. „În fiecare an, Corala Armonia învaţă un cântec eminescian nou”, a dezvăluit dr. Teodor Ardelean, aprobat fiind de membrii corului condus de Alexandru Nicolici.  
  
Sărbătoarea poeziei şi a cântecului a fost încheiată de recitalul Casandrei Maria Hauşi, care a interpretat inclusiv balade de pe albumul ce poartă prenumele mamei sale, „Doina”, material discografic ce va fi lansat în curând. Casandra Maria Hauşi i-a mulţumit, cu această ocazie, etnologului Pamfil Bilţiu, care i-a oferit o parte dintre doinele cuprinse pe album. Interpreta, care a devenit cunoscută după ce, în urmă cu doi ani, a obţinut trofeul „Maria Tănase” la cel mai cunoscut festival-concurs folcloric din ţară, interpretează, cu vocea sa inconfundabilă, hori cu noduri, cu sau fără acompaniament, aducând în actualitate cântece autentice străvechi care riscă să fie uitate în acest peisaj plin de stridenţe şi kitsch al „muzicii populare” actuale. 
  
Să nu uităm că „Ziua lui Eminescu e în fiecare zi, pentru că în fiecare zi vorbim româneşte”, vorba directorului Teodor Ardelean ...  
  
Anca GOJA 
  
Baia Mare 
  
17 ianuarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Anca GOJA - MUZICĂ ŞI POEZIE DE ZIUA LUI EMINESCU LA BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ DIN BAIA MARE / Anca Goja : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 392, Anul II, 27 ianuarie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Anca Goja : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Goja
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!