CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Ana Maria Gîbu         Publicat în: Ediţia nr. 835 din 14 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

ANA MARIA GÎBU: „UMERI DE FLORI”- cronică scrisă de scriitorul Marin Ifrim
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

La doar 15 ani, Ana Maria Gîbu e deja destul de cunoscută în lumea literară. Este autoare a trei cărţi de versuri şi a unui roman scris cu multă vervă. A obţinut câteva premii literare notabile şi are o activitate artistică în care e loc şi pentru muzică. E vorba de un copil dotat fără nici un dubiu.  

Am cunoscut-o în urmă cu vreo trei ani, la festivitatea de premiere a concursului internaţional de poezia „Starpress”, organizat la Eforie Nord de către distinsa scriitoare Ligya Diaconescu. Apoi am avut surpriza să-i găsesc poeziile printre vrafurile de manuscrise înscrise la alte concursuri literare. Practic, am asistat la creşterea ei valorică de la an la an. Acum, autoarea mi-a trimis un volum de versuri cu un titlu foarte inspirat: „Umeri de flori”.  

Cartea a apărut la Editura „art book” şi este prefaţată de Cristina Ştefan, coordonatoare a Cenaclului online „Lira 21”. Ana Maria Gîbu este născută în Dorohoi şi tocmai a intrat în primul an de liceu în oraşul natal. Cartea în discuţie este scrisă în diferite tonalităţi, uneori discursul liric având accentele unei maturizări la care alţi poeţi nu pot ajunge nici după decenii de exerciţii. Relaţia sa cu poezia pare a fi parafată pentru totdeauna.  

Ca să nu lungesc vorba, voi cita în întregime poemul „am sufletul legat de o metaforă”, un text care îşi merită locul în orice antologie a debutanţilor de vârf:  

„în orele amiezii/  

se nasc fluturi/  

în faţa blocului//  

 

când nu mai încap/  

zboară pe crengile de liliac//  

mă urmăresc/  

cum ard o oră/  

cât eternitatea/  

în timp ce mama/  

întinde rufe pe sârmă/  

aşteptându-mă cu masa pusă//  

 

descifrează în priviri/  

balada primei iubiri//  

 

o îmbrăţişez cu aripile sufletului/  

mă las rotită/  

în dansul zefirului nebun/  

pe coarda din timp/  

devenită negustor/  

nu mai pun întrebări//  

 

caut un loc la fereastră/  

unde să-şi facă rândunelele cuib//  

 

liliacul anunţă înfrunzire” (pag.72).  

 

Dincolo de instrucţia literară evidentă, Ana Maria Gîbu are şi o înzestrare nativă dinspre cuvinte. Pariez pe viitorul acestui copil cu „umeri de flori” de înger.

Marin Ifrim  

Referinţă Bibliografică:
ANA MARIA GÎBU: „UMERI DE FLORI”- cronică scrisă de scriitorul Marin Ifrim / Ana Maria Gîbu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 835, Anul III, 14 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ana Maria Gîbu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ana Maria Gîbu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!