AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Amirosind la
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În pofida faptului că fenomenul crizei bântuie şi-n buzunarele “împătimiţilor”, ale lumii “bune” din “înalta societate”, dar şi a omului mijlociu şi de rând, “oraşul păcatelor” găseşte resurse să evite “carambolul”, unele de-a dreptul bizare dar benefice pentru “subzistenţa” luxului cu care s-a obişnuit şi la care nu poate renunţa, ceva – cum ar fi de exemplu la noi “ – ce nu poate exista”, o expresie folosită până la exasperare în aceste pagini, dar aici “întoarsă cu faţa”(!) către cei mai puţin “dotaţi” la un anumit capitol, adică reduceri însemnate la tot pasul, la anumite mărfuri şi servicii şi pentru toate buzunarele. 
  
Desigur, este vorba de cele legate strâns de funcţionarea de ansamblu a industriei de divertisment pe care o oferă turiştilor, adică poţi intra pe gratis în cele mai selecte cluburi, aşezate pe Bulevardul Las Vegas, te poţi caza la un hotel de cinci stele pentru 150 de dolari pe noapte, în care intră şi serviciile aferente, reducerea tichetelor de intrare la spectacole, etc. Mici şi poate neînsemnate, dar la alţii nici atât!  
  
Puteam să mor prost că p-asta nu mi-aş fi putut-o închipui – în structura mea sufletească de ţăran până-n măduva oaselor, de altfel din această cauză nici n-am dat vreo importanţă – cum, indivizi care stăteau cu nasul într-un fel de furtun, crezând că le e rău de la local, ameţeală de la multă lume şi zgomot, abuzuri de altă natură, vertijuri dintr-o destrăbălare non-stop pentru care acum îşi trag ponoasele şi-atunci au apelat la vreun ajutor ambulant din partea locului, când ei de fapt îşi “reîncărcau” de zor bateriile cu mirosuri “îmbuteliate” la un fel de “sticle” cu gura largă, cum ar fi la noi ălea de lapte sau de iaurt, din care ieşeau un fel de “furtunaşe” transparente prin care curgea, cu bule de aer, mirosuri lichide, altfel imaginat paradisiace. 
  
E-adevărat – şi se zice că experienţa a dovedit-o că – persoanele “ameţite” din pricinile de mai sus sau şi de ele, cazinoul, în generozitatea probată şi în alte ocazii, “prelucrează” şi ocroteşte clientela, “clientul nostru-stăpânul nostru”, prin aerisirea neuronilor, “împrospătarea” minţilor la aşa numitul, hai că p-asta n-o ştiaţi mulţi dintre dv., “Oxigen Bar”! Te aşezi binişor pe un scaun înalt în faţa barului, la a cărei altitudine nu se lasă nici “el” mai prejos şi ca la spital, îţi pui “furtunul de oxigen” în organul olfactiv şi-apoi ţine-te “tăvăliri”şi “amuşinuări” pe haturile înmiresmate şi nemărginite ale Câmpiilor Elizee, toate aromele de pe lume îţii invadează neuronii, îi aerisesc pentru o decizie radicală pentru care până atunci îţi lipsise “inspiraţia”, o reorientare către tentaţii şi mai şi.  
  
De-acum, în circulaţia sanghină(sic!) aleargă cu o sprintineală de invidiat arome şi balsamuri extrase din toate florile cuprinse în Atlasul botanic al lumii,, mugurii, bobocii şi tulpinile plantelor cunoscute şi necunoscute de noi, de mentă, vanilie, garoafă, trandafir, lămâiţă, scorţişoară, liliac, stânjenel, brebenel, ghiocel, cu amestecurile posibile şi imposibile şi multe altele. Şi eu, neunsul cu toate “alifiile” lumii ăsteia să cred că aveau nevoie doar de nepreţuitul şi la îndemână oxgenul nostru cel de toate zilele şi nu de un oxgen cu “floare la ureche” ci mai ales de unul cu “floare la nas”! ...  
  
Şi se mai spune că lucrurile ar putea să meargă şi mai bine – şi pentru asta personalul cazinoului a fost “pe fază” căznind în continuare – neprecupeţindu-şi în nici un fel înaltele (ser)virtuţi de mamoş priceput şi părelnic dezinteresat, punându-ţi la dispoziţie îmbrăcămintea “placentară” a încă nenăscutului, căruia abia acum i se “proţăpeşte” vederea, prevăzută cu alţi ochi pentru a-şi limpezi “zările” şi căile unui câştig de mult aşteptat şi meritat în cele din urmă, după care ai umblat ca un “apucat” visând “cai verzi pe pereţi”şi luând la rând toate cazinourile, mesele, aparatele, doar doar ...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Amirosind la Oxigen.Bar din Las Vegas ! (XVI) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 274, Anul I, 01 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!