CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Stelian Gomboş         Publicat în: Ediţia nr. 319 din 15 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Amintiri şi evocări despre un mare eveniment spiritual şi cultural petrecut la Oradea...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UN MARE EVENIMENT SPIRITUAL, CULTURAL LA ORADEA 
  
Aula Magna Universităţii Orădene a găzduit în ziua de miercuri - 2 octombrie 2002 la orele 10, un eveniment de o înaltă ţinută spirituală, culturală şi academică şi anume conferirea titlului academic de Doctor Honoris Causa Î.P.Sale Bartolomeu Valeriu Anania – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului; motivul fiind recunoaşterea întregii sale activităţi culturale, spirituale şi bisericeşti de până acum. De asemenea, tot acum a avut loc lansarea Bibliei, Ediţia Jubiliară a Sfântului Sinod, versiune integrală, diortosită, adnotată şi comentată de Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, fiind şi acesta un motiv foarte întemeiat pentru care i s-a decernat acest titlu academic de către Senatul Universităţii noastre la sugestia domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Teodor Maghiar, rectorul acestui deosebit aşezământ de cultură, învăţătură şi spiritualitate. De fapt, Înalt Prea Sfinţitul a şi motivat în discursul său de ce nu a venit când a fost invitat prima dată pentru a i se conferi acest titlu, promiţând că va veni atunci când va fi gata Sfânta Scriptură pentru a o aduce şi aici, la Oradea, ca dar şi mângâiere duhovnicească pentru creştinii din această parte a ţării. Şi iată că acest lucru s-a împlinit acum, cu ocazia începerii unui nou an universitar, primind ca mesaj oarecum indirect de la acest eveniment că studierea oricărui domeniu şi oricărei discipline ştiinţifice şi culturale trebuie să înceapă întâi de toate cu Dumnezeu, Creatorul şi Stăpânul întregului Univers pe care noi îl căutăm şi cu studierea Sfintei Scripturi – cartea de căpătâi a umanităţii, care ni-L descoperă pe Dumnezeu pentru a-L cunoaşte şi a-I împlini voinţa Sa şi, astfel pentru a cunoaşte mai bine lumea în care trăim, care este studiată şi de ştiinţa care, tocmai din acest motiv, trebuie să se armonizeze şi să se completeze reciproc cu preceptele Scripturii pentru ca în aceste condiţii să atingă ţelul scontat. 
  
Distinsul oaspete şi autor a fost întâmpinat, în compania cântării bisericeşti, a Imnului Arhieresc şi a cântării academice a Gaudeamusului, de către Prea Sfinţiţii Episcopi Dr. Ioan Mihălţan, al Oradiei, Bihorului şi Sălajului şi Dr. Petroniu Sălăjanul, dimpreună cu Prea Sfinţitul Virgil Bercea al Episcopiei de Oradea, Greco – Catolică, unită cu Roma. De asemenea, tot în calitate de gazdă, a fost domnul rector Teodor Maghiar, care l-a întâmpinat dimpreună cu toţi membrii senatului Universităţii, la loc de frunte aflându-se Părintele Arhidiac. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu – decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii noastre. 
  
Cuvântul de salut l-a adresat domnul rector care a subliniat importanţa acestui eveniment, care face mare cinste Universităţii noastre, înscriindu-se în analele ei şi rămânând astfel în istoria sa, căci, în cadrul acestui eveniment cinstim personalitatea unui distins Ierarh şi cărturar al Bisericii noastre, recunoscându-i toate meritele şi elogiindu-i toată activitatea sa de scriitor, poet, dramaturg, teolog şi arhiereu. 
  
Apoi a luat cuvântul Părintele Arhidiac. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu, care în calitate de decan al facultăţii noastre de teologie, a expus Laudatio, în care a menţionat faptul că “omagiem astăzi, în persoana Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania, pe cărturarul, pe poetul şi dramaturgul, pe misionarul peste mări şi ţări, cum frumos spune vorba românească, şi apoi pe omul care a suferit pentru credinţă şi pentru iubirea de neam, care pentru tot ce a înfăptuit şi îndeplinit se înscrie în galeria marilor ierarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română din Transilvania de-a lungul vremii. Omagiem astăzi pe cel ce este aidoma unui stejar cu rădăcinile adânc înfipte în ceea ce a aşezat Dumnezeu mai bun în ogorul sufletului omenesc. Omagiem pe cel a cărui traiectorie a vieţii este legată de însăşi viaţa poporului român, creştin şi curajos, demn şi capabil să reînvie după răstigniri prin credinţă în timpul suferinţei şi prin bărbăţie, responsabilitate şi sobrietate în timpuri bune ... Aşadar, omagiind pe Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, senatul Universităţii Oradea tresaltă de bucurie că a luat hotărârea de a acorda titlul de Doctor Honoris Causa unei personalităţi bisericeşti de excepţie”. 
  
După momentul decernării titlului academic de către domnul rector, a luat cuvântul Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu, care în discursul său, după ce a mulţumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui deosebit eveniment, a mărturisit, printre altele, că ... ”impusă fiind, pe de o parte, de evoluţia limbii române şi, pe de altă parte, de apariţia unor ediţii critice din ce în ce mai bune ale Sfintei Scripturi, noua versiune a Bibliei a fost realizată prin metoda comparatistă. Având ca punct de plecare Septuaginta, textul grecesc al Sfintei Scripturi, comparată cu Biblia românească din 1914, dar şi cu ediţii româneşti anterioare şi posterioare acesteia, precum şi cu ediţii în limba franceză şi engleză, noua ediţie aduce la zi limba şi limbajul biblic, atât la nivelul lexicului şi al sintaxei, cât şi al stilului şi al ortografiei, oferind cititorului textului sacru savoarea unei revelaţii proaspete într-o versiune clară şi plăcută la lectură, potrivită cu vârsta actuală a limbii române. Tot pentru folosul cititorului, fiecare carte biblică este precedată de o introducere şi este însoţită de numeroase note infrapaginale şi de comentarii de natură teologică, filologică, istorică, geografică, socială, care deschid o cale reală de acces către mesajul duhovnicesc al Sfintei Scripturi. Lectura este înlesnită şi de informaţile valoroase ale cuvântului lămuritor, despre canonul şi istoria textului biblic, cu care debutează cartea, dar şi de caracterul generos al concordanţai de termeni biblici şi de desluşirile limpezi şi bine motivate din nota supraediţiei de la sfârşitul celor peste 1800 de pagini de text ale acestei noi versiuni româneşti a Sfintei Scripturi ... ” 
  
Iată deci că, prin toate acestea, noua ediţie a Bibliei, revizuită, adnotată şi comentată de Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Bartolomeu în cea mai autentică tradiţie românească, cu un simţ fin al limbii şi o familiaritate remarcabilă cu textul sacru, dar mai ales cu fidelitate faţă de rostirea lui Dumnezeu, se impune atenţiei tuturor prin claritatea conţinutului şi prin frumuseţea şi armonia exprimării, oferind satisfacţia înţelegerii cu uşurinţă şi cu încântarea revelaţiei dumnezeieşti. Lecturând cartea, cititorul va pătrunde în adevărurile de credinţă şi în înţelesurile adînci ale Scripturii, adică în lumina conţinutului ei duhovnicesc, şi se va depăşi pe sine, înălţându-se în bucuria sfântă a cunoaşterii Cuvântului Lui Dumnezeu. 
  
În prefaţa monumentalei lucrări, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist spune: “Binecuvântăm cu îndreptăţită şi nespusă bucurie apariţia acestei noi ediţii a Sfintei Scripturi, izvodită de Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu spre slava Lui Dumnezeu, celui în Treime lăudat, şi spre o mai înlesnită apropiere de înţelesurile cele adevărate şi de mântuire pricinuitoare ale Scripturilor dumnezeieşti, lucrare cu atât mai necesară şi mai de preţ astăzi, când, prin tendinţele prozelitiste, se oferă credincioşilor, cu agresiune şi tălmăciri eronate ale Sfintei Scripturi”.  
  
Aşadar, lansarea Bibliei, Ediţie Jubiliară a Sfântului Sinod, diortosită de Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Bartolomeu, este mai mult decât un eveniment editorial, este o sărbătoare a culturii, un triunf al limbii române, şi, totodată, o bucurie nemăsurată a credinţei şi a Bisericii străbune, de care ne-a învrednicit Dumnezeu şi pe noi, românii, din acest colţ de ţară, la acest început de nou secol şi de nou mileniu.  
  
Aşa a luat sfârşit acest mare eveniment, de aici, din citadela universitară a oraşului nostru. 
  
Slavă Lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat pentru acest mare dar şi pentru această imensă bucurie! 
  
Oradea – 2 oct. 2002 Stelian Gomboş – Facultatea de  
  
Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Oradea. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Amintiri şi evocări despre un mare eveniment spiritual şi cultural petrecut la Oradea... / Stelian Gomboş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 319, Anul I, 15 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Stelian Gomboş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stelian Gomboş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!