CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  Amintiri de la colectivizarea Dobrogei...(I)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nea Ilie Dincu, eroul „Victoriei de la Oltina” al lui Paul Anghel... 
  
Nu i-am „fotografiat” profilul literar la lectura obligatorie, pentru că încă nu figura ca erou în tipologia şi iconografia conformistă a „realismului socialist” promovat asiduu de culturnicii Dulea, Vitner, Novicov et comp. pe timpul instrucţiei mele şcolare. Ştiu doar că un manual de literatură română de gimnaziu, de mai târziu, îl „procopsea” cu o tuşă eminamente idilică – aplicată conform exigenţelor modelului anilor '50 impus de propaganda momentului – şi cu o servitute literară pe măsură de autorul nuvelei, Paul Anghel. 
  
În anii când l-am cunoscut trecuse binişor de bonitatea acreditată de un scriitor aflat el însuşi nu departe de debut, parametrii în care îşi balansa funcţionarea „etică şi estetică” pentru a paradigmă istorică care nu exista decât în minţille celor „aerieni”, creatori oportunişti (de voie de nevoie, ce mai contează?) şi din „birourile” „înţesate” de „gânditori şi gurişti” ai cugetelor şi vorbelor amputate de adevărul şi vigoarea vorbelor inspirate (de)dintr-o realitate înconjurătoare frenetică, contradictorie, apăsătoare, de multe ori violentă.  
  
Centrala de propagandă a partidului unic şi filialele sale din teritoriu căzneau zilnic să fabrice pe bandă rulantă modele, pentru a acoperi toate sferele activităţii „omului nou” gata să dea pildă tuturor celor care ezitau încolonarea, aderarea, schimbarea, subordonarea etc. 
  
Eram în pragul „examenului de maturitate”(cum se numea bacalaureatul în anii aceia - 1965, n.a.) la liceul din Băneasa Dobrogei, fostul raion Adamclisi, la câţiva kilometri de Oltina, comună mare, nu departe de fluviu, pitoresc scăldată de apele lacului Oltina, din salba de lacuri din vecinătatea Dunării, populate cu peşte specific zonei de podiş arid şi uscat. Viţa de vie şi porumbul erau celelalte două importante resurse agricole ale aşezării.  
  
Fusesem coleg de promoţie şi prieten cu Dumitru, fiul lui Ilie Dincu, devenit în toamnă student la Agronomia bucureşteană. Nu cred că relaţiile şi numele tatălui au avut vreo contribuţie la reuşita în învăţământul superior, mai curând pasiunea, inteligenţa şi mediul sunt cele care l-au mânat la alegerea carierei.  
  
Răstimpul de două săptămâni dintre absolvire şi examen l-am petrecut acasă, în Oltina familiei Dincu. O uliţă aproape de o răspântie cu şoseaua judeţeană, cu noroi şi toate cele de la ţară, în funcţie de anotimp şi de starea vremii: mirosuri amestecate de case din chirpici, noroi sau praf, fumuri împrăştiate din bucătării în aer liber sub şetre cu acoperiş din stuf şi carton, cu sobe tencuite în fugă din amestecul paielor cu pământ galbui lipicios şi apă scoasă cu căldarea din puţuri, cu vetre în care ardeau alene cu flacără pâlpâindă ciocălăi uscaţi de porumb, vreascuri rămase de la toaletarea pomilor roditori sau curăţirea aracilor din vii, găteje de oţetari sau arbuşti pitici.  
  
Adierea vântoaselor dinspre lac şi cherhana, praful ridicat ca o ecranare a unor mituri despre vajnicii căluţi de povară dobrogeni şi nu departe, la Ion Corvin şi Mârleanu-Dunăreni (cetatea Sacidava) a unor peşteri şi grote care adăposteau pe primii misionari şi creştini prigoniţi din întâiul mileniu al erei Mântuitorului era întruchiparea perfectă a lumii patriarhale care îşi punea amprenta asupra vieţii sătenilor cooperatori, cu tot peisajul uman presupus de noile transformări ale socializării agriculturii. Venisem în „prima regiune colectivizată” a ţării (1957) dintr-o regiune de munte unde „perpeleala colectivistă” a fost împiedicată cu obstinaţie (şi sacrificii!) să se exprime în voia ei şi, chiar dacă eram june neuns cu alifiile propagandei pretins „obiective, realiste şi generoase” intuiam şi realizam fenomenul în derulare prin toţi porii munteanului, care împărtăşise cu „frisoane” trâmbiţata schimbare a „vieţii şi muncii ţărănimii” colectiviste! 
  
Ofensiva „cu alai” şi îmbrobodeli meştesugite, cu o retorică demagogică şi cinică, completată de o „recuzită” cu insinuări transparente la forţă şi constrângeri dintre cele mai felurite, mimarea unei devălmăşii aparent tradiţionale – cu o dominantă obştească fără cusur – în care se cocheta respectarea cu sfinţenie a „micii gospodării” „pusă pe butuci” de altminteri, în zonele de munte (cel puţin la mine în Munţii Muscelului) înregistra o „cavalcadă” derutantă şi ofensatoare la bunul simţ elementar pe care-l pretindeau cu toţii că îl au moştenire genetică, atât „călăii” cât şi victimele...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Amintiri de la colectivizarea Dobrogei...(I) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 336, Anul I, 02 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!