CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Amintiri cu Gheorghe Pârnţă ! (II)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Cu toate că sunt o fire sfioasă, am fost apreciat la viaţa mea !” 
  
Am fost din fire timid, sfios, la starea mea contribuind şi faptul că din prima zi de şcoală, am fost batjocurit de învăţătorul meu în faţa întregii clase. Se legase de fizionomia mea şi de hainele pe care le purtam. Poate n-o fi făcut-o cu răutate, darşi-a ales neinspirat momentul. Să mă fi sensibilizat şi să mă fi îndârjit şi mai mult peste ani? Poate. Peste vreo 20 de ani, un unchi de-al meu m-a deferit Securităţii. Am să revin asupra acestei chestiuni, cu altă ocazie. Numai prin muncă am făcut totul, nimic fără ea, totul cu şi prin ea. De la “coroana de merel” din şcoala primară, prin activităţile culturale de la Rucăr şi şcoala normală (“Titanic vals”, “Zorile”, “Cuiul lui Pepelea”, “Copilul ştiinţei”, “Muşcata din fereastră” etc) până la activitatea editorială de mai târziu, tot, dar absolute tot datorez perseverenţei, muncii pe “brânci”. Primavorbire liberă am ţinut-o în grădina publică din Dragoslavele în anul 1938, de Ziua Eroilor şi la depunerea jurământului seriei de învăţători numiţi în judeţul Ciuc, în acelaşi an. 
  
Fişa biografică, curriculum vitae de azi se construieşte cu greu, răzbaterea în viaţă nu este deloc o plimbare de promenadă, ascensiunea în ierarhia socială, deschiderea unor uşi nu ţi le poate ferm şi de necontestat decât efortul şi meritul personal. Intrările în varii medii socialesau profesionale având drept carte de vizită cunoştinţele (chiar “Întreţinute” cu atenţii dintre cele mai variate şi consistente!) sunt perisabile, nesigure şi, în consecinţă, vremelnice, relative. 
  
Am intrat de tânăr în casele unor oameni respectaţi şi respectabili : a preoţilor Spiridon Popescu, Spiridon NIţescu şi Ilie Băcioiu, ale învăţătorilor Toma Ştefănescu şi Dan Rădescu, toţi din/fiind la post în satul meu natal, am câştigat la Câmpulung prietenia unor profesori de marcă precum Constantin Capră, Ilie Stănculescu, N.Nicolaescu, Flaminiu Mârţu, mai încoace a familiei prof. univ.dr. Ion Popescu-Argeşel, a familiilor academicienilor Virgil Cândea şi Dan Simonescu, a universitarilor Anghel Manolache, Ion Stanciu, V.Caramelea, Ion Hera etc.  
  
De zeci de ori am fost în vizită în casa scriitorului rucărean stabilit în Bucureşti, Mihail Lungianu, în casa căruia am cunoscut îndeaproape pe gen. Ion Teodorescu şi avocatul de prestigiu, rucărean de obârşie, Iosif Mălăceanu-Rucăr.  
  
Tot datorită activităţii mele îndelungate şi stăruitoare - şi n-o affirm cu falsă modestie-am fost apreciat de academicienii Ştefan Pascu, C.C. Giurescu, Ştefan Bârsănescu, Andrei Oţetea şi George OPrescu, Prof.emerit Ion Poescu-Teiuşan, Nicolae Andrei, fratele fostului demnitar communist Ştefan Andrei, Victor Ţârcovnicu, scriiorilor George Şovu, Mihai Moşandrei, Emil Manu, Tudor Muşatescu etc. 
  
În casa cumnatului meu Ion Ionescu-Amza, paroh al Bisericii Amza din Bucureşti, am avut ocazia să vorbesc cu scriitorul Liviu Rebreanu, artistul Ion Talianu, editorul şi scriitorul Paul Georgescu, profesorii universitari Petre Ionescu-Muscel, actriţa Magda Ianculescu, dramaturgul Paul Everac ş.a. Mă bucur de prietenia generalului scriitor Victor Atanasiu, a prpfesorilor Gheorghe Bulgăr, Gh.Constantinescu, G.Beldescu, filologi de seamă, a istoricilor Titu Georgescu, Ion Scurtu etc. 
  
Mi-am iubit satul natal cu puterea torenţială a unei ploi de vară, căzută benefic asupra unui pământ răvăşit şi supt de o arşiţă rebelă, de mult prea mulţi ani aşteptând trezirea la viaţă. Pentru el am strâns, cu multă greutate, circa 600 de documente originale şi le-am descifrat punând în evidenţă fapte care nu fuseseră cuprinse în istoria locului şi a ţării, le-am rescris precum un fidel grămătic de cancelarie medievală, în 10 volume, toate aşteptând bunăvoinţa unor investitori, pentru a fi de folos istoriei prezente şi a vedea lumina tiparului atât de mult aşteptată. 
  
Cu ajutorul lui Dumnezeu,am să încerc, încă de pea cum şi prin slabele mele puteri financiare, să dau către tiparniţă primul volum din cele zece pomenite, precum şi un dicţionar de cuvinte şi expresii vechi, iar într-un viitor nu prea îndepărtat, un Dicţionar al oamenilor şcolii (ctitori, legislatori, simpli slujbaşi). 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Amintiri cu Gheorghe Pârnţă ! (II) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 217, Anul I, 05 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!