CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  Amintiri aievea,în zi de sărbătoare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Început de toamnă, trecut de prima decadă a lunii septembrie. Şi cum toamna te cuprinde nostalgia clipelor când soarele-ţi zâmbeşte şăgalnic printre frunzele trecute de farmecul lor primăvăratec, câte o briză de vânt îţi adie pe la urechi sau uneori stropii albi precum colbul de praf al verii, îţi toarnă licăriri de unde peste trup. Dar printre aceste nostalgii care-ţi cad precum mustul în pahar, sau grămezile de fructe şi zarzavaturi ce le priveşti ca pe nişte picturi superbe, iţi mângâie sufletul în aceiaşi măsură sărbătorile călătoare, dulci precum mierea stupului, aşezându-se albe precum un crin în chilia sufletului. 
  
14 septembrie, ziua Sfintei Cruci, 2012.. 
  
De dimineaţă clopotele începu să lase în urma zumzetului lor, suflete de oameni trecând liniştiţi pe stradă parcă purtând în gândurile lor din liniţtea monahală; unii privind parcă cu mai multă înţelepciune, alţii grăbiţi spre biserică să participe la Sfanta Slujbă. 
  
Grupuri de copii mai mari sau mai mici, se îndreptau spre porţile şcolii, fiindcă peste două trei zile, urma să înceapă cursurile şcolare după vacanţa cea mare . Însă nu mare îmi fuseseră mirarea că-l zării pe poetul Constantin Gherghinoiu – directorul Liceului Pedagogic, povăţuind în centrul unui grup de copii însoţiţi de părinţii lor, ceva ce îşi notau pe hîrtie . 
  
Am intrat să-l salut, dăruindu-i sub semnul meu, zile senine la început de an scolar. Nici nu am păşit bine şi cu vocea mirifică mă invită în biroul dânsului spre a-mi dărui ultima sa carte de poezii, „ nova eretica magna” tipărită la Ed. „ TIPOMOLDOVA” din Iaşi. Nu am avut răgazul să citesc dedicaţia, nici sa-i răsfoiesc foile cu parfum de tuş pe care curgeau tumultoase râuri de cuvinte, când dintr-o dată se deschde uşa, intrând într-o linişte parcă suferindă, domnul profesor Negoiţă, din localitatea Gradiştea, amfitrionul şi inima „Casei Memoriale Fănuş Neagu”, fiindcă din câte ştiam, dumnealui a fost foarte apropiat de marele prozator şi de familia acestuia . Şi cum măturisea cândva cu altă împrejurare;” De câte ori venea Fănuş la casa părintescă, nu se cădea ca noi să nu stăm faţă-n faţă la comoara vorbelor lui, mai ales că ne cunoşteam de peste patruzeci de ani „. 
  
Nu se aşezase prea bine pe scaun spre a-şi găsi cuvinte de întâmpinare la ce-l întrebase domnul Gherghionoiu, că dintr-o dată trec prgul încăperii alţi doi prieteni comuni; artistul-plastic M.Gh. Teodorescu şi prozatorul M.Dincă. Dintr-o dată poetul Constantin Gherghinoiu, se ridică de pe scun şi străfulgerat de o lumină a ochilor şi bucurie pe buze exclamă:  
  
„ Demult nu am avut aici o întâlnire neaşteptată cu prieteni dragi. Deşi astăzi este sărbătoare creştinescă, ea a coborât şi aici în biroul meu ! „ 
  
A urmat o pauză de câteva secunde să dispară voioşia de pe chipurile noastre, apoi fiecare a început să-şi mărturisească despre ce a făcut în ultima vreme. Domnul Teodorescu, mi se ardesă dintr-o dată: 
  
- Nu v-am văzut la vernisajul expoziţiei mele din iunie, ce a avut loc la muzeu?! 
  
- În iunie, am avut şi eu expoziţie pe tema cu Eminescu, la Chişinău, răspund eu. 
  
- Ooo, frumos ! nu am ajuns acolo, dar curând voi participa la Bienala de la Buzău, apoi în iarnă voi avea o alta la Bucureşti . 
  
- Poate voi ajunge, zic eu, mai ales că aţi fost prieten apropiat cu Ion Gâţă . 
  
Domnul profesor Negoiţă vorbind despre activitatea domniei sale, la insistenţele mele a acceptat să vorbească despre casa memorială a lui Fănuş, despre toate manifestările care au avut loc aici prin diverse simpozioane şi concursuri cu elevii, despre cei ce au făcut unele donaţii,făcând special un caiet unde notează totul spre a nu se pierde. 
  
- Dar când veniţi la noi cu ceva grafică , întreabă cu sfială . 
  
- Voi cu mare drag, voi veni cu grafică domnule Negoiţă, iar ea, acolo va raămâne...Ştiţi de ce? Fiindcă dintre noi cei prezenţi aici, întâlnirile mele cu maestul , au fost cele mai puţine. Ultima oară cred că a fost prin anul 2001, poate 2002, când unei şcoli din Brăila, i s-a dat numele său. Atunci eram împreună cu poetul Ion Mustaţă, care era tare bolnav, însă mult s-a bucurat Fănuş Neagu când ne-a văzut. Au mai fost şi alte prilejuri la bibliotecă, dar amintirea cea ma evocatoare rămâne cea de la Teatrul Maria Filotti, când a fost sărbătorit aniversar de oraşul Brăila. Parcă şi văd grupul nostru aşezaţi pe rândul trei din sală; eu, poeta Maria Mogoşanu, prof. Vasile Zbarcea, poetul Ion Mustaţă, domnul Gherghinoiu şi continua cu poeţi din Galaţi. La sfârşitul evenimentului ne-a salutat şi ne-a îmbrăţişat cu drag deşi avea o mănă în ghips, apoi ne-a făcut cunoştinţă cu doamna Silvia, cu doamna Margareta – sora poetului Nicolae Labiş şi cu poetul Mircea Micu , acesta nescăpându-l din ochi. Mi-aduc aminte de toate glumele spuse de dumnealui, noi râzând cu lacrimi . 
  
Aşa ne-am amintit pe rând de Vespasian Lungu, de Ion Gâţă, de Emilia Dumitrescu, Ion Mustaţă şi nu în cele din urmă de Rodica Drăghici, care organiza manifestări de mare ţinută la Biblioteca Panait Istrati, invitând oameni de cultură de unde nici nu te ducea gândul.  
  
Ne-am amintit de cenaclul literar „Mihu Dragomir”, condus de poetul Nicolae Grigore Mărăşeanu, care venea special de la Bucureşti în acea zi, pentru ca totul să mergă bine. 
  
O oră, poate două, noi cei strânşi aici necondiţionat de ceva anume, sub semnul amintirilor plăcute şi fermecate, am trecut pe rând rodul unor oameni pe care toţi i-am cunoscut personal. Oameni de spirit,de talent, oameni care te impresiona numai prin prezenţa lor, te fascina, te electriza . Ascultându-i , rămâneai tăcut . 
  
A fost o zi de adevărată sărbătoare ! 
  
Constanţa Abălaşei-Donosă 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Amintiri aievea,în zi de sărbătoare / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 629, Anul II, 20 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!