CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Delia Almajan, Vancouver, British Columbia, Canada         Publicat în: Ediţia nr. 10 din 10 ianuarie 2011

Amiaza in Spania
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Era la amiază, şi soarele, moleşit de atâta vară, îşi răspândea leneş căldura latentă în toamna lui Septembrie. Autobuzul sosise de câteva minute în gară şi priveam peronul aşteptând să-mi întâmpin verişorul. Minutele, însă, treceau şi el întârzia, probabil prins în traficul infernal de pe autostradă. Aşteptarea mea, prelungită în paşi lungi pe asfaltul străin de Spania, mi-a mângâiat însă urechile cu graiul de acasă. Mi-am dat seama că limba română, şi numai ea, se despletea în nuanţe pline de armonie în auzul atât de însetat de vorbirea copilăriei mele. Eram departe de vatra unde m-au legănat basmele lui Ion Creangă şi melancolia iubirilor lui Eminescu. Şi totuşi, aceleaşi cuvinte ce au împodobit buzele iubiţilor mei scriitori colorau acum atmosfera stătută din peronul acesta al Spaniei…

Într-un sens ciudat şi totuşi deosebit de familiar celor în care mai fierbe încă patria, mă simţeam acasă. Eram străini unii faţă de alţii, eu şi românii ce îşi purtau cu uşurinţă pecetea dezrădăcinării, şi totuşi ne lega ceva cu lanţuri imperceptibile dar tari. Limba, sau acest „şirag de pietre rare”, ne încununa acum întâlnirile şi simţeam că devenisem parte din acest tablou grandios a tot ce defineşte ideea de român. Îi ascultam în umbră pe aceşti fraţi de zicală, reţinută în a-mi dezvălui identitatea de româncă. Ce vor crede, oare, dacă m-aş alătura oceanului lor de cuvinte? Aş fi, poate, ca un val spart pe un mal străin? Vor râde, poate, de îndrăzneala mea, sau mă vor primi în cascada lor de românisme, de gesturi şi deprinderi născute la rădăcinile Carpaţilor?

I-am ascultat mult timp, şi inima îmi bătea cu mai multă tărie. Era ca o reîntrupare a graiului într-un loc rămas gol de multă vreme. Erau discuţii banale, relatări ale unor lucruri de rutină, bucurii de reîntâlnire, aşteptări de îndrăgostiţi… N-aveau importanţă, pentru mine, banalităţile lor erau ca aurul - aurul reîntâlnirii cu patria… Fusesem prevenită să nu intru în discuţie cu fraţii mei de limbă – i-aş deranja din rădăcinile lor deosebit de slabe, în transplantarea lor pe pământul lui Cervantes. În Canada ar fi normal să intri în vorbă cu cei care îţi vorbesc limba şi deseori ai şansa să-ţi zideşti o relaţie trainică. Să fie, oare, mai acută durerea dezrădăcinării pe pământul Nord-Americii?

Într-un târziu, a apărut verişorul meu, cu portbagajul plin de scuze. „Traficul!”, mi-a gesticulat mâna lui cu nerăbdarea tipică de român sau balcanic. „Nu te îngrijora”, i-am răspuns cu un zâmbet jumătate românesc, „eu sunt deja acasă”. Îmi dădusem seama, în meditaţiile aşteptării mele, că şaptesprezece ani de străinătate nu au fost destul de lungi ca să şteargă neliniştile lui Eminescu din mine. Aici, pe peronul spaniol, cufundată ca în trecut, în haos sau zgomotul de fond al conversaţiilor româneşti, românca din mine s-a eliberat. Era ca o ieşire a celei din mine spre o identitate de multă vreme suprimată.

 
Referinţă Bibliografică:
Amiaza in Spania / Delia Almajan, Vancouver, British Columbia, Canada : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 10, Anul I, 10 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Delia Almajan, Vancouver, British Columbia, Canada : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Delia Almajan, Vancouver, British Columbia, Canada
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!