AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 916 din 04 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Alzheimer... uitarea veşnică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Împreună cu cei doi copii, soţia, soţul şi un câine stau în faţa televizorului. Este o seară amuzantă, fără griji, în sânul familiei. A doua zi, tata copiilor avea un termin la doctorul de familie pentru efectuarea unui control de rutină. O săptămână mai târziu, aceeaşi familie, din nou în faţa televizorului...însă fără ca cineva să privească vreo emisiune...O atmosferă grea însoţită din când în când de un scâncet şi un oftat care sfâşia orice clipă de tăcere.. Michael, tatăl copiilor, este bolnav... Alzheimer... În timpul acelui control de rutină a fost descoperită această boală fatală... Întreaga viaţă a acestei familii s-a schimbat brusc. Nimic nu mai este aşa cum a fost odată. Nici copiii nu mai aveau acea nepăsare şi uşurinţă copilărească, de a trece cu vederea anumite reguli impuse de părinţi... Nimeni nu mai râdea...
Copiii şoşoteau în camera lor şi nu înţelegeau prea bine ce s-a întâmplat cu Tăticul lor. De ce o vedeau pe mama lor cum îşi ştergea lacrimile, mereu, pe ascuns...?
Intrebări peste întrebări năvăleau în căpşoarele micuţilor.  

Se spune adesea în toate contextele posibile, că omul este o "creatură care se obişnuieşte mereu cu împrejurările date...” Cel mai rău însă este atunci când, întreaga viaţă îşi schimbă...mersul lucrurilor, brusc, printr-o boală gravă sau un accident. Un accident grav poate duce la... invaliditate şi dizabilităţi fizice iar o boală gravă necesită tratament intensiv.... Insă ce se întâmplă atunci când nici un tratament din lume nu poate aduce vindecarea bolii avute? Ce gânduri ne lovesc atunci când ştim că boala avută este una gravă... fără speranţe de vindecare.?
Situaţia financiară, precum şi relaţiile interpersonale se schimbă fundamental de la o zi la alta...; primele săptămâni şi luni sunt influenţate de o schimbare în stilul de viaţă, într-o formă necunoscută până acum. De obicei, mai întâi simţim un sentiment de neputinţă, teama, panică.
Toate persoanele apropiate nouă, prieteni, rude şi membri de familie sunt afectate în mod semnificativ de noua situaţie. Are loc ceva asemănător cu un... test de stres în care nervii (sensibilitatea) fiecărei persoane sunt încordaţi la maxim... Adesea, o boală care apare brusc duce la depresiuni şi dezechilibru mental. Mai mult decât atât, ceea ce ni se părea banal, cum ar fi mersul cu bicicleta sau cu maşina, din momentul în care boala îşi arată faţa ei meschină, toate acestea, nu mai sunt posibile.
Boala aceasta, cunoscută sub numele de Alzheimer, (după numele celui care a descoperit-o: Alois Alzheimer (1864–1915), Psychiatru şi Neuropatholog german.) este o boală care se răspândeşte într-un mod înfricoşător îmbolnăvind fără milă milioane de oameni.
Ea apare cam pe la vârsta de şaizecişicinci de ani; la ora actuală suferă de această boală incurabilă aproximativ douăzecişipatru de milioane de oameni.
În 1901, psihiatrul german şi neuropatolog Alois Alzheimer a descris primul caz de boala, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de boala Alzheimer. Pacientul, a fost o femeie de 50 de ani, pe nume Auguste Deter. Alois Alzheimer a însoţit femeia din ziua internării în Spitalul din Frankfurt, până la moartea ei în 1906. Alois Alzheimer era la acel moment, deja Manager de laborator la Emil Kraepelin în Munchen. El a fost interesat de acest caz foarte mult şi după moartea pacientei, a studiat cu atenţie creierul decedatei, publicând apoi rezultatele cercetărilor sale.
Cu cât aflăm mai multe amănunte despre această boală, cu atât mai mult ne apasă grijile cu gândul la ea...
In ultimul timp am fost confruntată aproape zilnic cu ştiri în legătură cu ravagiile făcute de ”Alzheimer”; persoane apropiate mie şi familiei mele au primit acest diagnostic şi din momentul în care am primit această veste, am simţit şi eu această neputinţă îngrozitoare şi acel sentiment de răzvrătire...
Nimic nu mai era aşa cum a fost odată... Niciunul dintre noi, nu am mai găsit cuvintele necesare... eram ca sub influenţa unei anestezii totale... Este greu să descriu ce am simţit şi încă mai simt la gândul că în curând prietenul nostru ( profesor universitar) atât de apropiat nouă, nu ne va mai recunoaşte...; nu va mai şti cine suntem şi cine este el însuşi. Nu-şi va mai recunoaşte familia.
Este dureros acest gând şi totuşi, ne dăm silinţa să încurajăm aceşti prieteni minunaţi şi să le fim alături în aceste timpuri grele de nedescris.
Soţia dânsului ne-a povestit printre lacrimi, cum soţul ei, cu fiecare zi care trece, se schimbă... de parcă în el se ascunde altă persoană care iese din ce în ce mai des la suprafaţă...; într-o dimineaţă, pe la ora cinci când toată lumea dormea adânc, l-a descoperit stând în faţa uşii, îmbrăcat şi cu cheile în mână gata de...plecare. La întrebarea unde vrea să plece, el a răspuns foarte calm ca şi cum ar fi fost foarte normal, că pleacă acasă... are mult de lucru şi vrea să plece...
După o oră, soţia a reuşit să-l convingă că el se află deja...acasă.
După această întâmplare totul a decurs normal, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat;
parcă ar fi fost o scenă dintr-un film de groază...; camerele sunt ”tapetate” cu ”fiţuici”... pe care stă scris unde se află diferite obiecte uzuale. Pe birou sunt lipite notiţe cu explicaţii în legătură cu felul de folosire a laptop-ului...sau unde sunt diferite acte...
Când mă gândesc că acest om este (era) profesor universitar, de o inteligenţă remarcabilă... ce, toată viaţa, a studiat şi cercetat tocmai despre pshihicul oamenilor şi când îl văd acum în această situaţie... simt o jale în suflet pe care nu o pot descrie...  

Cauzele care duc la această îmbolnăvire nu sunt cunoscute sau nimeni nu vrea să dea pe faţă adevăratele cauze; într-un studiu care a fost făcut în anul 2000 s-a subliniat o teză destul de curajoasă...şi anume că ar exista o legătură directă între Alzheimer şi resturile de aluminiu descoperite în apa potabilă...
Într-un incident cu sulfat de aluminiu în apa de băut, la Camelford în Cornwall, Anglia, în iulie 1988, a consumat, un număr mare de oameni, apă potabilă cu concentraţii mai mari de sulfat de aluminiu. Investigaţiile făcute în legătură cu efectele pe termen lung ale acestui incident, nu sunt încă complet terminate, totuşi s-au constatat concentraţii deosebit de ridicate de aluminiu în creierul victimelor în examene post-mortem.
Institutul National american pentru Aging a formulat şapte semne de avertizare care pot indica debutul bolii Alzheimer şi care ar trebui să determine oamenii din vecinătate să ceară sfatul medicului:
1. Bolnavul pune repetat din nou şi din nou aceeaşi întrebare.
2.Povesteşte în mod repetat aceeaşi poveste scurtă.
3. Bolnavul nu mai cunoşte anumite activităţi de zi cu zi, cum ar fi gătitul, jocul de cărţi, utilizarea telecomandei televizorului.
4. Nu mai poate efectua transferurile de bani , facturi şi altele asemenea.
5. Nu mai găseşte multe lucruri sau le aşează în locuri neobişnuite (ascunde neintenţionat) şi suspectează pe cei din jur de a fi luat obiectele care lipsesc.
6. Se neglijează pe sine însuşi, dar neagă acest lucru.
7.Răspunde la întrebări prin repetarea întrebării puse de cei din jur.  

La ora actuală există multe studii şi cercetări în ceea ce priveşte această boală însă nimeni nu ne poate spune cu exactitate cum am putea să ne apărăm de această îmbolnăvire, cum am putea să o prevenim. Singurele sfaturi primite sunt acelea referitoare la alimentaţie; să ne ferim de grăsimi animale şi să consumăm cât mai multe legume şi fructe bogate în vitamina B12, B6. Multă mişcare în aer liber şi în general, o viaţă sănătoasă, ne va scăpa de apariţia acestei boli neiertătoare...  

Şi dacă... va veni şi la mine...  

© D. Theiss  

 

Referinţă Bibliografică:
Alzheimer... uitarea veşnică / Doina Theiss : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 916, Anul III, 04 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!