CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Alte fapte ruşinoase din care se poate învăţa...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Alte fapte ruşinoase din care (încă) se mai poate învăţa !” 
  
Din nefericire, rememorarea acestor “întâmplări” reprobabile nu-mi fac nicio plăcere. Este, dacă se poate crede aşa, mai curând o dezinhibare faţă de tot ce m-a ţinut încordat ca nemulţumire lăuntrică, pentru neputinţa sau timiditatea mea sanguinară de a spune lucrurilor pe nume, la timp, fără complexe sau prejudecăţi. Să-mi fi lipsit curajul, să fi încercat să păsuiesc pe lângă mine matrapazlâcurile, acceptându-le şi fiindu-le complice !? Să dau totul pe seama bunei credinţe, a încrederii în valorile transmise mie de către biata mamă, şcoală, comunitatea în care m-am născut, mediile în care am trăit?  
  
De ce am acceptat oportunismul altora, fie chiar şi profesional? Că de-al meu nu putea fi vorba, din moment ce munca fără preget a fost singurul criteriu de propăşire intelectuală!? Câştigurile dacă ar fi fost, ar fi fost cele de natură exclusiv materială ori, nu este deloc cazul. Să fi avut un astfel de căştig după toate acestea? Teren prielnic pentru interogaţii care nu-şi au sensul, însă adevărul este, ca de fiecare dată, la mijloc ... Am ales trei astfel de “fapte”, tocmai pentru pilda pe care va trebui s-o ia dreptr reper şi precauţiune, cei care vor cădea îm jocul unor încercări similare. Sunt aici şi nume mari, multe din ele trecute de mult la cele veşnice, dar care pot să “spargă” prejudecata că oamenii mari sunt neapărat şi perfecţi (cinstiţi)! 
  
Într-una din ele, o să-mi îngădui să trec cu iniţiale numele personajelor, date fiind eventualele neplăceri sau deservicii ce s-ar putea isca. Până la urmă menajarea susceptibilităţilor este un semn totuţi, de bună creştere. Cum spune însă cuvântul bibliei - şi cred că pe aici mă situez şi eu în mărturisirile mele - “adevărul te va elibera!” ...  
  
În anul 1962, acum aproape 40 de ani, am propus Institutului de Ştiinţe Pedagogice existent pe atunci, pentru Muzeul Pedagogic, iniţiator profesor univ.dr. Iosif Gabrea, un volum cu cele mai importante documente şcolare. Directorul Institutului, Stanciu Stoian, a prezentat, cum cereau procedurile academice, volumul de documente pentru referat la specialişti: prof.univ. Ştefan Bârsănescu, Ion Ionaşcu şi Emil Popescu-Teiuşan. Primul şi ultimul au prezentat referate după două săptămâni, Ion Ionaşcu a ţinut referatul cu mult peste limiteale admise, răstimp în care, copiind documentele descifrate de mine, le-a vândut Institutului de Ştiinţe Pedagocice, munca mea de luni şi ani de zile rămânând să fie răsplătită altuia. Se potriveşte de minune proverbul românesc cu “nu e pentru cine se pregăteşte ci pentru cine se nimereşte(găseşte)!” ...  
  
O altă fraudă intelectuală, la a cărei producere mi-am dat fără să vreau ... concursul! Cu ani în urmă, T.F, azi cadru universitar respectat într-un tânăr centru universitar, mi-a spus că poate face rost de bani, pentru a-mi publica o parte a miilor de foi aflate în manuscris. Ştia of-ul meu, de la o sesiune de comunicări ştiinţifice pe teme în domeniu.  
  
Cu prilejul expunerii referatului meu sau cu un prilej asemănător m-a “eliberat” de un important material-probator de care mă servisem. Aveam o mulţime de alte materiale documentare cuprinse în peste cinci cărţi, ca şi un set întreg de documente legate de viaţa şcolii dintr-o anumită regiune istorică de tradiţie. Menţionez aici că pot face oricând dovada a ceea ce susţin: cele câteva cărţi publicate de sus-iniţializatul sunt rodul exclusiv al muncii mele de ani de zile, T.F. nepunând nici măcar vreun punct sau vreo virgulă. Am înţeles că fiind cărţi sponsorizate de instituţia la care lucrează, nu mi-a putut oferi nici un drept de autor. Mi-a promis însă că din vânzarea acestor cărţi, îmi va acorda o oarecare sumă care să răsplătească întrucâtva enorma cantitate de muncă depusă. 
  
Eu am fost cu de toate: cu căutarea documentelor în arhive, cu descifrarea lor, cu corectarea cărţilor pe care le reclam aici, glosarele de cuvinte, studiul introductiv, indice de nume, absolut totul fiind făcut de mine. L-am lăsat să facă ceva atât de simplu la un anumit volum, că până şi acolo a greşit, fiind nevoit să-l refac. Deţin proba incriminată aici. Când a avut nevoie de o anumită lucrare, pentru înaintarea pe scara demnităţilor universitare, neputând-o realiza de unul singur a “apelat” tot la mine. Cu siguranţă el n-ar fi putut-o trece de “furcile caudine” ale unei anumite comisii cu pretenţii. Este adevărat că această lucrare mi-a fost renumerată, aveam nevoie de bani şi am primit s-o fac la preţul oferit de acesta. 
  
Aşteptam ca, după ce şi-a văzut “sacii în căruţă” să se mai uite în urmă, dar ţi-ai găsit! Mai acum câţiva ani, întâlnindu-mă cu el în Bucureşti, unde are catedra, i-am cerut o notă, din care să rezulte calitatea lui de “ajutor” (colaborator) al meu, sau pur şi simplu autor exclusiv, pentru a mă justifica în faţa nepoţilor mei (aflaţi în criză acută de bani) că nu am primit nimic din drepturile de autor pe cărţile editate. Era ceva atât de nesemnificativ, în comparaţie cu ce-l ajutadsem ... Putea în două-trei minute să scrie o notiţă pe hârtie şi să mi-o dea pentru a face dovada nepoţilor neîncrezători. Nu a făcut-o. La atâta ingratitudine, am fost nevoit să aştern rândurile de faţă. 
  
Am fost generos cu mult prea mulţi şi am elaborat, pe mai nimic, lucrări pentru susţinerea diferitelor grade didactice, a unor lucrări de licenţă. Am ajutat cu bibliografie şi documente alte câteva lucrări de doctorat. Încă am putere de muncă, de altfel, din cele 30 de cărţi scrise de mine în colaborare cu alţii, partea mea a însemnat peste 80 la sută din volumul de muncă necear. Am făcut bine, am făcut rău, Dumnezeu este singurul care va judeca! Societatea şi oamenii, în mai mică măsură, iar instituţiile statului la care slujim zilnic, nici atâta. 
  
Ele ar trebui să ne ferească de a ajunge aici, oferindu-ne salarii şi condiţii pe măsură, creind-ne posibilităţi. Aceasta însă nu s-a întâmplat şi cine ştie, dacă, în viitor! Aia cu “cine învaţă sluga hoaţă!?”, se potriveşte de minune în cazul relatat. Este ceea ce se uită de cele mai multe ori. 
  
(din vol. "Convorbiri, mărturii şi corespondenţă cu Gheorghe Pârnuţă"de George Nicolae Podişor, în curs de elaborare) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Alte fapte ruşinoase din care se poate învăţa... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 235, Anul I, 23 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!