CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 667 din 28 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

ALTE CATEGORII DE MESERIAŞI DIN CORONINI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ALTE CATEGORII DE MESERIAŞI DIN CORONINI  

 

O altă categorie de meseriaşi ai satului erau zidarii, practic, cei care construiau case de la fundaţie până la acoperiş. Dintre aceştia fiind şi Gheorghe ŢUNDREA, zis Pisicuţa. Meseria aceasta fiind destul de complicată datorită faptului că cei care îşi făceau case nu aveau întotdeauna numai cărămidă ci se folosea şi acea piatră moale care trebuia fasonată, sau chiar piatră bruta adunată din dealurile şi munţii înconjurători. Un altfel de case se construiau din pământ bătut cu nuiele aşa numita paiantă. Practic se făcea un cofraj din nuiele sau scândură, în care se punea pământul fărâmiţat care apoi se uda cu apă astfel încât să se bătătorească mai bine şi să poată rezista în timp. Un astfel de perete odată consolidat era greu de distrus.  

Cum începea toamna, după terminarea lucrărilor agricole, începea munca torcătoarelor din sat. Care trebuiau să pregătească firul ce aveau să-l folosească ţesătoarele satului. La războaiele obişnuite folosite la sate, se ţeseau pături de lână. Lâna provenea din gospodăriile proprii, însă cânepa se cumpăra din satele apropiate precum Pojejena, Sicheviţa în zilele de târg de la Moldova Nouă. Pentru cămăşile din acele vremuri se urma un proces de prelucrare specific. Vorbind despre prelucrarea lânii, se urma un îndelung proces pornind de la spălarea în apele Dunării, scărmănatul manual, sau care aveau o cantitate mai mare o duceau la darac, care era numai la Pojejena sau Sicheviţa. Torsul lânii însă era manual şi dădea mult de lucru în mod special fetelor tinere. Când firul obţinut din lână era gata, materialul se preda ţesătoarelor, care ţeseau pături şi postavurile pentru îmbrăcăminte. Firul de lână era folosit şi pentru tricotarea de svetere (pulovere), veste, ciorapi (ştrimfii ¾). Pentru încălţămintea purtată în acea vreme, respectiv opincile, se ţeseau obiele specifice, în culori diferite, aşa zise obiele pestriţe.  

După cum spune Alexandru MOISI în Monografia comunei Coronini, citat;  

,,Portul de aici e unic în Banat. Femeile poartă oprege dinainte, şi dinapoi, cămaşă de bumbac cu râuri roşii şi negri, încingându-se cu brăciri mult împodobite cu ciucuri de diferite culori. Bărbaţii se încing cu cureauă, brăciri sau chimir. Iarna poartă cojoc sau burcă frumos împodobită şi de la opincă în sus obielele negre cu alb sunt înfăşurate cu curele obicei moştenit încă de la romani.”De acum începe portul internaţional care a luat locul celui din bătrâni.  

Referinţă Bibliografică:
ALTE CATEGORII DE MESERIAŞI DIN CORONINI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 667, Anul II, 28 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!