CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 519 din 02 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Al.Florin Ţene-un senior al culturii române
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de prof.Petru Ilie Birău 
  
AL. FLORIN ŢENE- UN SENIOR AL CULTURII ROMÂNE 
  
Al. Florin Ţene, scriitorul sărbătorit în acest an, la împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani (n. 13 iunie 1942), este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură contemporani, care şi-a pus întreaga viaţă în slujba culturii şi spiritualităţii româneşti şi asta nu doar prin talentul cu care a fost hărăzit de Dumnezeu, ci printr-o dăruire exemplară în edificarea unor mişcări literare ample, cum este Liga Scriitorilor Români (singura alternativă importantă la Uniunea Scriitorilor din România), câteva reviste literare, sau Cenaclul ,,Vasile Sav”, prin care încurajează, susţine şi pune în valoare creaţia unor zeci de autori. 
  
Pe lângă impresionanta activitate de promotor cultural, Al. Florin Ţene este un cunoscut şi prolific creator, autor a peste 40 de volume de versuri, critică, teatru sau proză, dintre care menţionez câteva titluri devenite repere în literatura contemporană:,,Ochi deschis”, versuri, trilogia ,,Insula Viscolului”, roman, ,,Fuga statuilor”, poezie, ,,Geamănul din oglindă”, roman, ,,Nucul dintre două veacuri”, versuri, ,,Un teatru cât o inimă”, critică de teatru, ,,Cerul meu de hârtie”, poeme, ,,Vă somez, domnule doctor!”, teatru, etc. 
  
Îmi amintesc un interviu televizat în care d-na profesor universitar dr. Sanda Manu mărturisea cum l-a respins pe actorul Mircea Diaconu (actual Ministru al culturii) la examenul de admitere la I.A.T.C. (acum U.N.A.T.C.) şi la întrebarea reporterului dacă nu i-a fost teamă că se va pierde un talent, doamna răspundea: ,,nu, fiindcă ştiam că talentul autentic nu se pierde, chiar dacă îl scoţi pe uşă afară, el intră pe geam şi tot se impune”, această afirmaţie fiind susţinută şi prin parcursul literar sinuos străbătut uneori în pas vioi, alteori anevoie de către Al. Florin Ţene, a cărui afirmare a început de pe băncile şcolii, când în clasa a X-a debuta cu poeme în ,,Tribuna”, iar în clasa a XII-a înfiinţa Cenaclul literar ,,Gib I Mihăescu”, la Casa de Cultură din Drăgăşani, continuând până la împlinirea unei opere monumentale şi edificarea unei mişcări literare fundamentale, depăşind unele dintre cele mai dificile obstacole (aversiunea regimului comunist, ingratitudinea unor confraţi, dusă până la excluderea sa din Uniunea Scriitorilor în anul 2000, încercarea de minimalizare a unor merite evidente, contestarea talentului literar, etc.) şi a biruit, făcând dovada că nimic nu poate sta în faţa valorii şi mai ales a unui destin literar pe care Dumnezeu vrea să-l impună. 
  
Acest Senior al culturii române, ajuns la deplina maturitate spirituală şi creatoare, recunoscut în ţară şi în străinătate, merită întreaga noastră consideraţie, respectul şi urarea: LA MULŢI ANI ŞI MULTE CREAŢII, MAESTRE! 
  
Prof. Petru Ilie Birău 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Al.Florin Ţene-un senior al culturii române / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 519, Anul II, 02 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!