CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Alexandru Vaida         Publicat în: Ediţia nr. 1215 din 29 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

IN MEMORIAM SERGIU VAIDA (1934-2014)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O scurtă biografie de emigrant  
 
S-a născut la Oradea, tatăl avocat, mama solistă la opera din Cluj, având şi un frate mai mare, violonist. După terminarea liceului Emanoil Gojdu din Oradea în 1953 se înscrie şi termină cu laude Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. În perioada liceului şi a facultăţii a jucat fotbal la Oradea şi apoi la Rapid Bucureşti, fiind un portar de excepţie. În 1954 a câştigat cu echipa de juniori a României Campionatul European de la Montecatini, Italia.  
 
La terminarea facultăţii a fost repartizat pentru mai mulţi ani ca profesor de istorie la Roşiorii de Vede. Pe bază de concurs, a ajuns director al Muzeului Pedagogiei Române, iar apoi a funcţionat ca inspector pentru învăţământul superior în cadrul Ministerului Învăţământului. Din 1973 până la venirea în Elveţia a fost director în Consiliul Culturii, făcând frecvente deplasări în ţară şi străinătate, pentru promovarea artelor şi culturii româneşti.  
 
În 1981 îşi schimbă radical viaţa, nemaiputând suporta ideologia şi îndoctrinarea unui sistem autoritar. Cauta libertatea în gândire şi fapte, pe care o găseşte în Elveţia, unde se stabileşte definitiv.  
 
Începuturile exilului sunt grele, dar este bucuros că-şi poate câştiga singur existenţa şi integra într-o societate a toleranţei şi a libertăţii cuvântului. După un an reuşeşte să-şi aducă soţia şi fiul, iar apoi să lucreze la Editura Şcolară a Cantonului Aargau. După mai mulţi ani de muncă la Centrul Elveţian de Carte se pensionează în 1999, prilej cu care i s-a făcut o festivitate impresionantă.  
 
A continuat să promoveze artele şi literatura prin articole şi interviuri acordate publicaţiilor din Elveţia şi România, ca „Aargauer Zeitung” sau „Gazete din Ardeal”, s-a angajat pentru integrarea şi înţelegerea faţă de emigranţi şi diferitele culturi, a făcut numeroase traduceri germano-române pentru persoane private şi asociaţii umanitare, ca „Amnesty Internaţional” sau „Caritas Schweiz”. Legăturile cu pretenii s-au remarcat prin generozitate şi înţelegere. S-a bucurat totdeauna de ataşamentul şi vizitele frecvente ale membrilor familiei, pe care i-a iubit foarte mult şi cărora le-a insuflat spiritul de angajament şi tenacitate în înfăptuirea binelui.  
 
Ultimii ani de viaţă i-a petrecut într-o casă de îngrijire şi odihnă, având o stare de sănătate din ce în ce mai dificilă, încercând însă să nu fie nimănui o povară. A părăsit lumea noastră în martie 2014 la Aarau, după o scurtă suferinţa, fiind înmormântat după tradiţia creştin-ortodoxă, în cadrul familiei şi-al prietenilor devotaţi, care îl vor păstra cu respect şi apreciere în memorie vie.  
------------------------------------------  
A consemnat,  
Alexandru Vaida  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM SERGIU VAIDA (1934-2014) / Alexandru Vaida : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1215, Anul IV, 29 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Alexandru Vaida : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Vaida
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!