CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 301 din 28 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Alexandru Nemoianu-Fragmente din vremea persecuţiilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Alexandru Nemoianu 
  
Fragmente din vremea persecuţiilor 
  
Cronică de AL.FLORIN ŢENE 
  
O carte de un deosebit interes apărută la Carpatica Press-200, este Fragmente din vremea persecuţiilor de Alexandru Nemoianu,cu o Prefaţă de Artur Silvestri ce radiografiază două modele de Reconquista:Păstor şi sămânţă. 
  
Cartea incubă eseuri,adnotări şi însemnări fugare scrise de autor în anii 2005 şi 2006.Aşa cum ne atenţionaeuă, încă de la început,sunt câteva reluări din volumele Intâmplări şi vise, Tărâmuri, Treziri şi Acum. Acestea sunt doar elemente anexe ce creionează nuanţările mesajului şi a poziţiei gînditorului creştin Alexandru Nemoianu asupra modelului existenţial romănesc. 
  
Cartea se deschide cu capitolul Modelul noii prigoane anti-creştine,care ,de la primele rănduri,descoperim câteva precizări, privind înţelegerea schimbărilor de regim, concluzionând că mântuirea nu vine în şi prin istorie ci la capătul ei. 
  
Autorul stipulează rolul Bisericii în stat,dar şi impunerea acestuia faţă de dogmele religiei statale. Acest fapt este relatat prin exemplul penibilei înscenări de la Tanacu.Tragicul eveniment facând parte din multiplele acţiuni ale statului de a goli Biserica de conţinut,şi marginalizarea acesteia. 
  
In Capitolul I,gânditorul creştin Alexandru Nemoianu îmbină într-o sinteză,rareori întâlnită,cercetarea fenomenului istoric din unghiul timpului istoric cu demonstraţia filozofică a fondului spiritual.Autorul distinge două modele care au existat şi există:unul întemeiat pe extinderea unor idei (sau principii) şi altul întemeiat pe pragmatism,materialism,câştig imediat şi eficienţă.Acestea fiind modele preluată de la Roma şi de la Cartagina. 
  
In Modelele repetitive ale răului, abordarea frontală a percepţiei că fiecare generaţie a simţit consecinţele schimbării însoţită de speranţa în mai bine conduce la inevitabila constatare că lumea,în care coexistăm, este o stare căzută, contaminată de rău,sub păcat.Exemplul elocvent, prin citarea Jurnalului fericirii de Nicolae Steinhardt, că din perspectiva creştină cartea este o demonstraţie convingătoare împotriva totalitarismului. 
  
Evenimentele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite sunt abordate în capitolul Cine seamănă vânt..., ele reprezentând furia celor care pe nedrept sau pe drept,contextă hegemonismul lor şi modul în care acest hegemonism şi l-au exercitat în ultimii zece ani. 
  
Practica de dublu standard: nu faceţi ce facem noi ci ceea ce spunem noi,nu este o soluţie pentru SUA, concluzionează Alexandru Nemoianu. Exemplificările cu unele evenimente din SUA şi România din Începutul unor Vremuri de plumb conduc,prin particularitatea lor, la sensul general că toate marile fără-de legi urmează un plan care cel mai cutremurător a fost arătat în uciderea Fiului lui Dumnezeu. 
  
Simtom de putreziciune şi Note despre imperiu sunt consideraţii generale despre problema polarizării dramatice a societăţii americane.Gânditorul, eseistul Alexandru Nemoianu,stă sub semnul raţiunii şi al zodiei intelectului.Ipocrizia sistemului american,candidaţii pe care-i propune România la alegerile din 2004, deficienţa morală şi afectivă şi superficialitatea lor, dar cu un orgoliu gigantic, sunt elemente ale ateismului ce înjoseşte condiţia umană. 
  
Calitatea textului şi a demonstraţiei,ceremonia investigaţiei şi interpretării,în formulări,uneori aforistice,care prind memorabil esenţa gândirii,sunt elemente definitorii ale acestei cărţi. 
  
Observaţia lui Artur Silvestri din Prefaţă şi concluzia la care ajunge: când păstoru dispare fără a i se afla substitutul, inevitabil, îşi face apariţia,soluţia miraculoasă şi tainică:aceasta moare pentru a face grâul să rodească în viitorul nesfârşit şi binecuvântat.Precizia argumentelor din Fragmente din vremea persecuţiilor este infailibilă.Eseul seduce întâi de toate prin felul cum se articulează ipotezele şi exemplele reale,şi prin aspectul clar de construcţie închegată, care luminează neaşteptat istoria, dar şi contemporaneitatea.Cartea este o sinteză exemplară de instrucţie şi talent, deopotrivă prilej de încântare şi de iluminare culturală. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Alexandru Nemoianu-Fragmente din vremea persecuţiilor / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 301, Anul I, 28 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!