CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 625 din 16 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

ALEGEREA MESERIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ALEGEREA MESERIEI!

La intrarea în viaţă considerăm că vrem o anumită meserie! Această opţiune fie o alegem singuri, fie ne este sugerată. În cazul meu pot spune că părinţii mei mă voiau agricultor. Din acest motiv când am terminat 4 clase elementare, nu am fost lăsat să merg mai departe la şcoală. După un an de stat acasă la insistenţele directorului şcolii din satul nostru Petia, domnul Agape CASANDRA, am intrat la ciclul 2 cum era pe atunci, adică în clasa a 5 a. La începutul clasei a 7 a din nou am fost oprit să mai merg la şcoală. Atunci am plecat în lume ajungând la Ploieşti. Iniţial am vrut să merg la o mătuşă la Râmnicu Sărat, dar cum m-am urcat intr-o garnitură de cisterne, am adormit şi m-am trezit dimineaţa în rafinăria VEGA din Ploieşti, în toamna anului 1955. Am fost oprit în rafinărie ca ucenic la atelierul AMC, unde aveam posibilitatea să devin ceasornicar sau orice meserie mi-aş fi dorit. Cu toate acestea după un de muncă în rafinărie, aveam să revin acasă la insistenţele tatălui meu. Dar, acum situaţia se schimbase. Nu voiam să mai fiu ţăran, ci îmi doream ceva mai mult. Am plecat din nou către oraşul visurilor mele; Ploieşti. Am început un lung şir de încercări şi experienţe. Şantierul uzinei DERO, ucenic la tinichigerie, adică noi executam tubulatura pentru instalaţiile de aerisire din viitoarele secţii ale uzinei. Dar se pare că nu eram făcut să fiu tinichigiu! Am mai lucrat la şantierul poştei mari din Ploieşti ca muncitor necalificat. Astfel că prin martie am plecat la gostatul din Valea Călugărească unde am muncit toată vara anului 1957. Toamna am intrat la secţia Vinalcool pentru campania de toamnă a vinificaţiei. Câştigam destul de bine însă doar sezonier. Astfel că am plecat la unchiul meu la Turda cu speranţa că îmi voi găsi un loc de muncă pe acolo. Întâmplarea a fost că nu am mai ajuns la Turda ci la şcoala profesională de mineri Zlatna. Şi astfel din ceasornicar, aveam să ajung miner, şi ce a mai urmat după aceea, adică peste 30 ani de minerit!  

Referinţă Bibliografică:
ALEGEREA MESERIEI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 625, Anul II, 16 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!