CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 745 din 14 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Al Florin ŢENE - CAVOUL DE SUB ZĂPADĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nea Jerdea, cum i se spunea prin sat, poreclă la care nu prea răspundea, nici el nu ştia de unde vine, după ce hărăni, cum obişnuia să spună, animalele din ogradă a intrat în casă şi a început să-şi pregătească cina. A turnat o mămăligă în ciaunul cumpărat de la oraş, pe când trăia răposata nevastă, învârtind cu răbdare mestecăul cu o mână şi cu cealaltă presărând mălaiul peste apa clocotită. Apoi a răsturnat-o peste un capac de lemn cu mâner. Şi-a luat o bucată de brânză pe o farfurie de lut ars de Horezu dintr-o putină ce-o ţinea în pivniţă. Înainte de a intra în casă cu farfuria a privit cerul. Norii plumburii se aşternuseră peste sat, ameninţători. „O să ningă în noaptea aceasta!” Apoi a intrat în casă. A tăiat cu o aţă mămăliga, ca o lună plină, în felii. Aşezat la masa mică şi joasă pe trei picioare a început să amestece, cu furculiţa, brânza cu mămăliga. Mânca încet şi gândurile alergau în urmă. Parcă o vedea alături pe Mariţa lui cu care construiseră casa aceasta. Mîinile lui bătătorite şi aspre care de opzeci de ani lucrau pământul darnic şi bun ca soarele. „Ce vremuri! Parcă ieri amestecam pământul cu paie, punându-l în forme de lemn, şi făceam chirpiciul pe care îl uscam la soare în şanţul de pe marginea uliţei. Umăr la umăr cu biata mea fomeie, după o lună de uscat, am început să zidim această căscioară. Fără ea, să mă ierte Dumnezeu!, acum parcă e un cavou. Un copil am avut, că s-a îmbolnăvit muierea, aşa pot să spun, e ... ca şi cum nu l-aş avea. A plecat peste mări şi ţări. Nu-şi aduce aminte de mine. Nu-şi aminteşte nici de mă-sa. Ce să mai zic!? Aşa sunt unii! Uită cu totul de părinţi. Şi ... mai zice că-i scriitor! Publică atâtea cărţi pe-acolo, în englezeasca lor, şi de taică-său a uitat. Când aveam ochii mai buni i-am citit un roman, publicat la noi, aici. Doamne, Doamne, ce mai văicărea în multe foi, pe un personaj, aşa ca mine, care a fost uitat de copii. Şi el ... ce face acum? Dar ... e bine să iau lucrurile aşa cum sunt. Mulţam Domnului, că am ajuns la vârsta asta, de pot să mă descurc şi singur! Jerdea nu se lasă cu una cu două“.  
 
Bătrânul mesteca cu gingiile mămăliga amestecată cu brânză şi ... gândea: „Repede a trecut viaţa! Întotdeauna am respectat ceea ce zicea Democrit într-o carte a lui Ionel, pe când era student la Cluj. Cu minte este acela care nu se întristează pentru ceea ce nu are, ci se bucură de ceea ce are...” „Şi ... am fost fericiţi! Lucram ca robii la CAP, şi nu ne dădeau nimic. Ne ducea în Bărăgan la cincizeci de kilometri de satul nostru cu remorca, pe arşţă sau ploaie, lăsându-ne în câmp. Prăşeam zeci de rânduri, de aveam impresia că nu mai ajungem la capăt. Mai venea să ne ia cu remorca când se însera. Dar eram fericiţi!”  
 
De-odată s-a stins lumina. Bătrânul Jerdea, pe bâjbâite, a continuat să mănânce. „Aşa fac ăştia de la buleftrică! Mai toată ziua o sting. Pe timpul comuniştilor ne spuneau că o sting să aibă corent cei de la Bucureşti, în fabrici. Dar acum!?“ După un timp văzând că becul nu se mai aprinde s-a sculat de pe scăunelul cu trei picioare şi pe pipăite a ajuns la cutia de chibrituri pusă pe marginea plitei. A scăpărat un băţ şi a luat lumânarea ce o ţinea pe bufet. „Am cumpărat câteva de la magazinul lui Mecherel, să le aprindă vecinii când voi trage să mor. Să am şi eu lumină pe ... lumea cealaltă. Că pe lumea acesta ... i-am c-am dus dorul“. Cu o mâna streaşină la ochi şi cu lumânarea în cealaltă a privit afară. „Dumnezeule! Ninge de îngroapă! Doamne, Doamne, să nu fie ca-n '53, pe când eram copil. Atunci, datorită zăpezii a căzut acoperişul casei lui taicu şi cupola bisericii din sat. Ferească-ne de necazuri!“  
 
Bătrânul Jerdea şi-a făcut de trei ori semnul cruci şi se întoarse la masă punând lumânarea într-un pahar. Înainte de a termina de mâncat, gândul, fără voia lui, s-a îndreptat spre Ionel. „A fost copil cuminte. A învăţat, ne ajuta în gospodărie, iar în vacanţe se ducea cu vaca la păşune. Dar ... de când a plecat, şi s-a însurat cu englezoaica, ne-a uitat de tot. Băiatul meu s-a respectat pe el. Îmi spunea, când era bine dispus, pe când stăteam sub nuc şi beam un pahar de vin, că omul trebuie să se respecte el însuşi, că dacă nu-o face, respectul pe care-l dă altcuiva n-are nicio valoare.“ S-a sculat de la masă, s-a închinat şi cu lumânarea în mână s-a îndreptat spre odaia din faţă unde dormea de obicei. Rămas în izmene şi cămaşe s-a băgat sub plapuma cu pene de gâscă făcută de Mariţa. „Poimâine e Crăciunul! Astă-vară Ionel mi-a scris că vine la mine de Sfânta Sărbătoare.“ A suflat în lumînarea din borcanul pus pe scaunul de la capătul patului ce ţinea loc de noptieră. Obosit, adormi cu amintirile venite din trecutul tinereţii lui.  
 
***  
 
A doua zi sătenii au văzut că vântul a troienit zăpada acoperind casa bătrânului Jerdea. Vecinii au început să dea zăpada la o parte. Dar treaba mergea anevoie. Pe drumul dinspre miază-zi înainta spre ei anevoie un autoturism care la un moment dat a oprit în dreptul lor.  
 
- Bună ziua, nene Nica!  
Acesta, sprijinit de coada lopeţii, l-a privit cu atenţie pe tânărul coborât din autoturismul de culoarea neagră.  
- Tu eşti Ionele! Bată-te norocul.Nu te mai cunoşteam!  
- Eu sunt!  
- Te rog, dă-mi lopata să dau zăpada la o parte.  
- Veto, dă-i tu! Şi du-te şi mai ia alta pentru tine.  
Ionel, cu forţe proaspete a început că facă o cărare către fereastra, unde ştia el că este, a camerei din faţă...  
 
Al Florin ŢENE  
Cluj-Napoca  
decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Al Florin ŢENE - CAVOUL DE SUB ZĂPADĂ / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 745, Anul III, 14 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!