CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1290 din 13 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Romanul Dorei Alina Romanescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Dr.Carmen Cătunescu 
  
ROMANUL DOREI ALINA ROMANESCU. 
  
ANATEMA – EFECT TĂMĂDUITOR ORI DISTRUGĂTOR? 
  
Dora Alina Romanescu, o cunoscută şi apreciată prozatoare contemporană, ne dă o lecţie de viaţă, scriind Blestem, un roman puternic, zguduitor, conducându-şi eroina de la eşec la reuşită, de la condamnare la eliberare, de la frustrare la împlinire. 
  
Autoarea, care are o conştiinţă scriitoricească demnă de remarcat, observa, la un moment dat, că în creaţie nu e necesar numai talentul, ci şi voinţa, munca, elemente cu ajutorul cărora se şlefuieşte, se desăvârşeşte, se realizează opera artistică.  
  
Şi în acest volum majoritatea întâmplărilor se petrece în Rebra, localitatea natală a autoarei, evocată cu duioşie, solicitând întreaga atenţie: Soarele pe timpul verii mângâie pădurea, încălzeşte poienile cu flori, îl dogoreşte plăcut pe gospodarul întârziat de amiază la cositul ierbii pe coasta abrupt, dă ameţeli animalelor ce aleargă în pădure şi se tolănesc la umbra deasă a acesteia. Vântul nu-şi face simţită prezenţa, iar liniştea locului este atât de profundă, încât clipocitul unui pârâu îţi dă senzaţia zgomotului scos de o cascadă. 
  
În ciuda acţiunii ce se complică tot mai mult, asemeni drumului parcurs într-un labirint, în ciuda apariţiei a tot felul de personaje stranii, rămân în centrul atenţiei în mod spectaculos două eroine, mamă şi fiică: Victoria şi Ana Lupu. Ambele sunt frumoase şi sclipitor de deştepte, pasionale şi expansive, exuberante, având o viaţă tumultuoasă şi aspiraţii înalte. Ceea ce devine deosebit de interesant este faptul că cele două par să aibă, până la un punct, un destin comun. Fiecare dintre ele dăruieşte totul într-o relaţie în care cel ales se dovedeşte nevrednic de o mare iubire. Frumoasa şi rebela Victoria îşi transformă clocotul inimii prea pline în venin, otrăvită de dragostea vieţii sale, bărbatul fără suflet, care trăieşte patima clipei, apoi o uită. Victoria, deşi prenumele ar trebui s-o situeze în grupa celor învingători, a bravilor luptători, nu reuşeşte să depăşească un prag, poticnindu-se mereu de umbrele obsedante ale trecutului. Ea îşi va distruge viaţa clipă de clipă, zi de zi, an de an, nemaibucurându-se de nimic, plângându-şi de milă, chinuind frumosul copil, care ar fi meritat toată dragostea ei. Ana, în schimb, fiica unei ratate, poate şi vrea să devină o învingătoare, trăind aceeaşi experienţă frustrantă, dar ridicându-se deasupra ei, trecând peste momentele grele, dificile. 
  
Victoria, lovită, rănită, foloseşte anatema ca pe o armă de apărare, crezând că ea o va ajuta, îi va ostoi suferinţa şi, în acelaşi timp, îi va anihila duşmanii, dar blestemul se va întoarce ca un bumerang împotrivă-i şi o va lovi cumplit. În aceasta constă lecţia de viaţă a autoarei, care îşi îndeamnă parcă din umbră lectorul să nu procedeze aşa, căci ura poate cuprinde, devasta pe oricare individ, ducându-l pe drumul fără întoarcere al distrugerii. Acest lucru se va întâmpla cu eroina romanului, care va fi irecuperabilă. Fiica Victoriei, Ana, merge până la un punct pe calea mamei, lăsându-se dusă de valul pasiunii, însă ea nu va deveni obsedată de răzbunare, văzându-şi, aşa cum e firesc, de propria viaţă. 
  
Prozatoarea îşi urmăreşte eroinele în detaliu, creând personaje unice, stranii, tulburătoare. Fin psiholog, Dora Alina Romanescu croieşte o ţesătură amplă, complicată, complexă, purtându-şi eroii, dar şi cititorii prin cele mai stranii medii, prin cele mai ciudate situaţii, prin cele mai şocante întâmplări.  
  
Lectura este palpitantă, atractivă, învăluitoare, prozatoarea având marele merit de a-şi acapara cititorul, făcându-l să stea cu sufletul la gură. 
  
Harul prozastic al autoarei se face simţit în acest volum de excepţie, ca, de altfel, în toate romanele domniei sale. 
  
Prof. Dr. Carmen Cătunescu 
  
Membru U.S.R. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Romanul Dorei Alina Romanescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1290, Anul IV, 13 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!