CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1256 din 09 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Festivalul Na
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Festivalul Naţional de Folclor “Mugur de dor “- ediţia a X-a, 
  
7-8 iunie 2014-Poieni jud.Cluj 
  
Urmare invitaţiei făcută de organizatori şi primarul comunei Poieni, domnul Gheorghe Boca, un grup de scriitori membrii ai Ligii Scriitorilor Români, format din: Titina Nica Ţene, Antonia Bodea, Ioan Cărăşel, şi Al.Florin Ţene, în dimineaţa de Duminica Sfântă a Rusaliilor, au plecat spre comuna de pe valea superioară a Crişului Repede, nu departe de Munţii Vlădesei şi al Munţilor Meseş. Ziua însorită mângâia parbrizul autoturismului cu razele catifelate ale soarelui, în timp ce roţile înfăşurau distanţele, pe când noi admiram peisajul invadat de verde. În acele momente însorite, cuvintele lui Octavian Goga, al cărui Castel nu era departe, mi-au venit în minte: “Cântecul lui, al românului, e frumos fiindcă vine de departe, din afunzimea vremurilor. De aici echilibrul moral care-l călăuzeşte totdeauna, de aici eleganţa şi graţia horelor noastre. “ 
  
Ajunşi la Căminul Cultural Poieni ne-au întâmpinat cu bucuria revederii dascălii: învăţătoarea Dorina Pop şi profesorul Ionel Pop, familie de promotori culturali în promovarea folclorului românesc şi iubitori ai tradiţiilor neamului nostru, iniţiatorii şi organizatorii acestui minunat festival, care, acum a împlinit zece ani de la înfiinţare. Cei doi scriu, atât de frumos, în pliantul din mapa primită despre acest festival: ”Şi pentru că visele frumoase se împlinesc, şi pentru că visul nostru trebuia să poarte un nume, l-am numit, asemenea ansamblului, MUGUR DE DOR.” Cei zece ani au înflorit mereu şi mereu speranţa, credinţa în bine şi frumos, în noi înşine, în ceea ce suntem ca naţie.“ 
  
Sala Caminului Cultural era neâncăpătoare pentru mulţimea de săteni şi concurenţi veniţi să vadă spectacolul finaliştilor, urmare selecţiei, făcută cu o zi înainte, de comisia de jurizare condusă de doamna Maria Marinela Istici, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, alături Insp.Prof. Nicolae Dăian, insp.Prof. Beniamin Marius Chira, dr. Mircea Cîmpeanu. 
  
Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni:1) Interpretare vocală, având două grupe de vârstă: 1). 10-14 ani şi 15-18 ani, 2).Interpretare instrumentală, două grupe de vârstă:10-14 ani şi 15-18 ani, 3).Dans popular- o grupă de vârstă-10-18 ani.  
  
Concurenţii de la primele două secţiuni au trebuit să prezinte două piese autentice din zona pe care o reprezintă, fiind vorba de o piesă lentă, fără acompaniament şi o piesă ritmată, cu acompaniament. 
  
Concurenţii secţiunii a treia au prezentat secvenţial două dansuri populare specifice zonei pe care o reprezintă cu acompaniament propriu sau negativ. 
  
Organizatorii au impus obligativitatea purtării de către concurenţi a costumului popular autentic, aparţinând zonei reprezentate. 
  
După deliberare, comisia de jurizare, urcată pe scena Festivalului, având alături pe cei doi soţi Ionel şi Dorina Pop au înmânat premiile, constând în Diplome şi cadouri reprezentând lucrări artizanale din zonă, inclusiv materiale didactice, nu puţine la număr, concurenţilor: 
  
Categoria: 
  
1. Vocal I (10-14 ani) 
  
Locul I: Ana Teodora ANUŢOIU – Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva, jud. Hunedoara 
  
Locul II: Alexandra Diana MARIŞ – Şcoala Primară Stolna, com. Săvădisla, jud. Cluj 
  
Andreea Cosmina CHIŞE – Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, jud. Bihor 
  
Locul III: Denisa Florina MIRIŞAN – Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, jud. Sălaj 
  
Denisa Gabriela BRUMAR – Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, jud. Sălaj 
  
Rareş Vlăduţ MĂCINICĂ – Şcoala Gimnazială Iernut, jud. Mureş 
  
Premii speciale: Alexandra Georgiana ŞOFRON – Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Sighetu Marmaţiei, jud. Maramureş 
  
Bogdan Florian HURBAN – Liceul Tehnic Nr. 1, Suplacul de Barcău, jud. Bihor 
  
2. Vocal 2 (15-18 ani) 
  
Locul 1: Daniela Bianca PETREAN – Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, jud. Cluj 
  
Locul 2: Daria GĂDEA - Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, jud. Cluj 
  
Ecaterina DUŢĂ – Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” Sibiu 
  
Locul 3: Diana Lavinia MARIŞ - Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, jud. Cluj 
  
Premiu special: Alina Nicoleta COMĂNICI - Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, jud. Cluj 
  
3. Instrumental  
  
Locul I: Alex Ciprian TOMUŞ – Şcoala Gimnazială Cîmpeni (VIDRA), jud. Alba 
  
Locul II: Sebastian PUICĂ - Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, jud. Cluj 
  
Locul III: Paul Ciprian DANCIU – Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud, jud. Alba 
  
Premiu Special: Alexandru TALPĂ – Şcoala Gimnazială Hodoni, jud. Timiş 
  
4. Dansuri populare 
  
Locul I: Formaţia de Danţuri şi Hori „FIII SATULUI Almaşu Mic” com. Balc, jud. Bihor  
  
Locul II: Ansamblul „Muguri de Cătină”, com. Cătina, jud. Cluj 
  
5. Premii speciale 
  
a. Premiul pentru autenticitatea costumului: 
  
• Ana Teodora ANUŢOIU– Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva, jud. Hunedoara 
  
• Andra SĂRĂCUŢ – Şcoala Gimnazială „Aurel Munteanu” Valera Drăganului, jud. Cluj 
  
• Paula Giulia ŢENŢ – Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea, jud. Bihor 
  
b. Premiu de popularitate 
  
• Tudor Ciprian VÎRCIU - Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, jud. Cluj 
  
6. MARELE PREMIU: 
  
Bianca SÎRBU – Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Tg. Jiu, jud. Gorj. 
  
Întorcându-ne spre Cluj, şi gândind la cele văzute şi ascultate, putem concluziona, că după zece ani de la organizarea festivalului-concurs „Mugur de dor “, acesta a intrat în tradiţia locului, dovedindu-şi eficienţa în promovarea competiţiei şcolare, pentru afirmarea tinerilor interpreţi populari, din toatre zonele folclorice, în scopul conservării diversităţii temelor folclorice şi promovarea acestora pe scena viitorului. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Festivalul Na ional de Folclor Mugur de dor -Poieni, jud.Cluj / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1256, Anul IV, 09 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!