CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1251 din 04 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Cartea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Gelu Dragoş 
  
Cartea „Cuvinte-ncuminţite”, o carte definitorie a lui George Petrovai 
  
Prolificul scriitor sighetean George Petrovai ne oferă, la început de vară şi concedii, cuvintele lui „încuminţite”, care, sunt sigur, vor face deliciul cititorilor, dar îi vor pune şi pe gânduri. După ştiinţa mea este cea de-a şaisprezecea carte a Domniei sale, iar aceste „pilule”, aforisme sau ziceri, unele în proză, altele rimate, vă vor încânta. 
  
Cartea „Cuvinte-ncuminţite” îi este dedicată distinsului cărturar, profesor dr. Nuţu Roşca şi a apărut la Editura Echim din Sighetu Marmaţiei, director scriitorul Echim Vancea. 
  
Iată câteva consideraţii despre această apariţie editorială:  
  
„Cu multe referiri la actualitatea socială şi politică, dar şi mai multe la adevărurile general-umane, cu siguranţă, despre pilulele maramureşeanului Petrovai se poate spune că „mai înainte de a fi rostite, cuvintele cu rost în minte-s rânduite”. (Rodica Lăzărescu) 
  
„Cartea aceasta, cu alcătuire neobişnuită, cu un titlu, pe cât de atrăgător pe atât de derutant, este rezultatul fundamental al unor zbateri insistente şi rebele la orice comentariu literar de rutină. Este una dintre cele mai profunde scrieri care onorează arealul maramureşean contemporan. Ea reprezintă o sinteză a artei şi a concepţiei autorului asupra vieţii şi lumii în care ne bălăcim existenţa. O lucrare definitorie şi reprezentativă a unui maestru ajuns la apogeul maturităţii literare”. (Mihai Ganea) 
  
„De la Aristotel şi Platon încoace s-a cam spus despre tot şi toate până azi. Cu asemenea sentinţe au apărut dicţionare cu citate, unele chiar comentate (...). Domnul George Petrovai le trece însă prin mintea lui ascuţită şi le dă o altă strălucire. El scrie despre orice: despre femei, despre gelozie, despre fericire, despre om, despre speranţă, despre rai şi iad, despre prietenie.” (Ion Ionescu Bucovu) 
  
„Aşa cum spune titlul cărţii, George Petrovai, cel cu un simţ civic dar şi cu umor mult peste media din România, ne propune 782 de cugetări, aforisme, adică ziceri proprii, trăite la intensitate maximă. Acestea se referă la religie şi sufletul uman, la viaţa politică din România, la unele curente filozofice care au dăinuit de-a lungul vremii şi vremurilor, la dragoste, la viaţă în general. Şi parafrazându-l pe scriitor, aş cita tot din ... George Petrovai:”Picioarele când de-oboseală-s frânte/ cu inima tu du-te înainte.” (Gelu Dragoş) 
  
„Înţeleptele sale cugetări îţi ordonă să-i aşezi poate inconştient cuvintele într-o topică aleatorie, spre binele propriu. Ele sunt de fapt gândurile noastre nerostite, dăruite semenilor din ce în ce mai mult de către domnul Petrovai. Domnia sa poate fi considerat ca purtătorul de cuvânt al lui Socrate către vremurile noastre, asemeni lui Platon, care l-a interpretat pe Socrate după cum s-a priceput.” (Mihai Ştirbu) 
  
În apărarea aforismului şi în apărarea propriei sale ispitiri, Lucian Blaga spunea: „Literatura aforistică în starea sa de condiment firesc, indispensabil, aparent insignifiant, dar necesar într-un savant dozaj - e sarea gîndirii”. Cuvintele-ncuminţite ale lui George Petrovai au dozajul necesar! 
  
Gelu DRAGOŞ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cartea Cuvinte-necuminţite , o carte definitorie a lui George Petrovai / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1251, Anul IV, 04 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!