CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1250 din 03 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Cât de disperat poţi fi, ca să te îmbraci în violet?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Mariana Cristescu  
 
Editorial  
 
Cât de disperat poţi să fii, ca să te îmbraci în violet?  
 
Recunosc, nu mă dau în vânt după culoarea violet, o prefer în irişi şi în parfumatele flori de Parma, singura nuanţă cu care rezonez fiind acel liliachiu înceţoşat de griurile primăverilor mele bucureştene.  
 
Ca accesoriu al unui partid cu ambiţii populiste, culoarea mi-a părut, din start, vulgară şi perversă, în ton cu politica deşănţată, înzorzonată cu promisiuni fără acoperire ori bun-simţ, adresate cu precădere electoratului flămând, lipsit de orizont, dezamăgit şi revoltat, de către gureşul caracalean şi adunaţii săi, evadaţi de prin mai toate cele partide, ori cu state de ex-profesionişti refulaţi, lăsaţi la vatră de care mai de cari servicii.  
 
Mai ales în zilele acestea, de târguieli la nivel „înalt”, în goana după scaune pluşate şi stipendii grase, lăcomia disperată a Puterii îşi dă poalele peste cap fără complexe de vreun fel, din sincer dor şi drag de majoritate parlamentară, cântând în struna măscăriciului violet, care, brusc lovit de amnezie, cheamă „ciocoimea” - scuipată în cap, cu mânie proletară, până mai ieri, zice-se, până şi din grădinile Vaticanului, ori de prin şanţurile umezind pinii din Roma – la o mândră şi patriotică şezătoare anti-băsesciană.  
 
În naivitatea mea - amendabilă, desigur, demonstrând imaturitate politică! –, îmi imaginam că individul va fi tratat cu revoluţionar şi suveran dispreţ măcar de aripa stângace, dar... surpriză de proporţii: „Dacă Dan Diaconescu vrea să facem o alianţă anti-Băsescu, suntem acolo”, a clamat, prompt, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, unele surse afirmând că acesta ar fi fost chiar prezent la o întâlnire cu secretarul general al PPDD, Liviu Neagu.  
 
„Fă-te frate cu Dracu până treci puntea!” pare a fi sloganul în trend. Cum ziceam, presupun că târguielile s-au purtat în contextul în care social-democraţii au nevoie de voturile PPDD pentru a obţine majoritate în Parlament, dar Liviu Dragnea a negat: „Am avut o discuţie despre majoritatea de la Teleorman. Eu susţin majorităţile cu PPDD în toată ţara, primul exemplu îl voi da eu, am anunţat asta sâmbătă la Alexandria. O să vă anunţăm dacă va avea loc”.  
 
Păi, da! Mare pricopseală ar fi, şi mare onoare pentru PSD, cel mai mare şi mai tare, până mai ieri, partid românesc! Vai şi jaj!  
 
După acest moment istoric, preşedintele fondator al PPDD, Dan Diaconescu, a chemat la raport parlamentarii PPDD, în conferinţa de presă ulterioară lansând un apel către toate partidele, pentru „o nouă alianţă, atipică, împotriva lui Traian Băsescu”: „Îi invit pe toţi oamenii alături de mine, să facem alianţa anti-Băsescu. Acest protocol trebuie făcut de urgenţă. Nu aş putera tolera numirea lui Băsescu ca premier, după alegeri. Îi invit pe cei de la PNL să ni se alăture”.  
 
Nu sunt fan Băsescu, dar mă irită peste poate tupeul acestui puşcăriabil, care până acum a fraierit o grămadă de lume, demonstrându-ne făţiş nu numai că suntem incapabili de a trimite escrocii acolo unde le e locul, dar mai suntem şi laşi, coruptibili şi şantajabili, unii, lăsându-i să se caţere nestingheriţi în fruntea bucatelor. Avem ce merităm! În mod clar, legile, în ţara asta, sunt făcute pentru a fi ocolite şi aplicabile ... doar altora!  
 
Micuţul zice că nu exclude o alianţă cu PSD: „Dacă PSD răspunde la apelul meu, vom colabora cu ei. Dacă domnul Ponta mă vede acum la televizor, şi vrea să ni se alăture, îl aştept”, a spus Diaconescu.  
 
Nu ştiu dacă, ce, şi mai ales cât a digerat (dacă a văzut!) domnul Ponta din relatarea cu pricina, dar mă întreb de ce şeful PPDD nu s-a adresat şi lui Klaus Johannis. Oare se temea de reacţia teutonului, „dispus să candideze la Preşedinţie, în situaţia în care i s-ar propune acest lucru”? Unele filiale liberale deja s-au exprimat pentru susţinerea lui Johannis în cursa pentru Cotroceni. „În cazul în care îmi propune cineva aşa ceva, sunt dispus”, a spus preşedintele interimar liberal (după demisia lui Crin Antonescu), precizând că este vorba despre un punct de vedere personal şi că decizia în acest sens trebuie luată de Congresul partidului: „Nu m-a rugat nimeni să fac aşa ceva, dar eu i-am rugat pe colegii din partid să dezbată în organizaţiile lor această chestiune, după care probabil vom avea, intern, o fază de armonizare, şi Congresul poate să ajungă în faza să ia o decizie”, a explicat Johannis. El a mai spus că va vizita organizaţiile PNL sau cel puţin regiunile, pentru a avea discuţii cu colegii din partid în pregătirea Congresului. Deştept băiat! Bun jucător. Şi frumuşel!  
 
Deci, va fi distractiv! Se anunţă o bătălie pe cinste!  
 
Liviu Dragnea preciza, luni, că PSD îşi doreşte să facă majorităţi cu PPDD în toate consiliile judeţene şi consiliile locale ale localităţilor mari, arătând că este posibilă inclusiv încheierea unei înţelegeri la nivel parlamentar între cele două formaţiuni: „Dacă Dan Diaconescu vrea să facem o alianţă anti-Băsescu, suntem acolo. Dacă e vorba de o alianţă anti-Băsescu, ne aşezăm la masă şi stabilim. Iar dacă nu a înţeles că PNL e pro-Băsescu, înseamnă că a fost plecat din ţară”.  
 
Hopa-hopa! „Viitor de aur ţara noastră are” ... suna un cântec patriotic al timpurilor apuse. Oare?  
 
Întrebat dacă este posibilă şi intrarea PPDD la guvernare, Dragnea a răspuns: „Numai pe o simplă declaraţie nu pot să răspund la asta, dar suntem deschişi să purtăm o discuţie destul de aplicată. Ne hotărâm să discutăm. După ce stabilim termenele unui eventual acord, îl facem public”.  
 
Iarăşi citez: „Fă-te frate cu Dracu până treci puntea!”. De fapt, gura nu doare ... , urma - pardon!- urna alege, de fapt, cel care numără voturile. Şi, uite aşa, iar o luăm de la capăt.  
 
Chiar o luăm de la capăt?  
 
„Iac-aşa se jocă fata: şi pe stânga, şi pe dreapta!” - zice un cântec popular, cules de Ion Vidu. Nu contează că-i bănăţean – cântecul, nu Diaconescu, violetul e oltean din Caracal. Frumos oraş, de pe vremea împăratului roman Caracalla, l-am văzut anul trecut, are un parc superb ... Proşti din legendara căruţă răsturnată acolo nu am întâlnit - ioc! -, erau, pesemne, plecaţi demult la Domnul, ori poate la ... Capitală, să îngroaşe turma votanţilor.  
 
Apropo, până la urmă, noi cu cine votăm?  
 
Cât de disperat trebuie să fii, ca să te îmbraci în violet? Mai exact, cât de disperat trebuie să fii ca să te îmbraci, în general? Fiindcă, oricum, şi din orice direcţie am privi lucrurile, deocamdată ... „împăratul e gol”!  
 
MARIANA CRISTESCU  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Cât de disperat poţi fi, ca să te îmbraci în violet? / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1250, Anul IV, 03 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!