AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1213 din 27 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Întoarcerea acasă “ a poetului Vasile B. Gădălin cu Poezia în suflet 
  
Lucian Blaga spunea:”Poetul. Un donator de sânge la spitalul cuvintelor “, acest citat mi-a venit în minte citind volumul antologic al poetului Vasile B.Gădălin, întitulat “Întoarcerea acasă “, apărut la Editura “Napoca Nova “, 2014, având o Prefaţă semnată de Onufrie Vinţeler şi o Postfaţă de Voichiţa Pălăcean-Vereş. 
  
Cartea, care are 360 de pagini, este structurată în zece capitole, încheindu-se cu “Pagini dintr-un album sentimental “, cuprinde un evantai de poeme, majoritatea scrise în dulcele stil clasic, inclusiv un buchet de epigrame inteligente, dezvăluind spiritul critic şi de observaţie al poetului. Fapt ce ne conduce spre o apreciere a poemelor sale care sunt încărcate de sentimente ce se adaugă prin vibraţie spiritului de înţelegere a spaţiului ambiental. 
  
În ciclul “Poezia sufletului “ poetul îşi dă întreaga sa capacitate de exprimare a trăirilor sale atunci când întoarcerea sa acasă devine, implacabil, o nostalgie frisonată de durere: “Zadarnic casa părintească-I strigă/ Când de durere inima mea-i frântă!“(Întoarcerea acasă ), tocmai din acest izvor al durerii ţâşneşte adevărata poezie ca un râu din care soarbe cititorul însetat de răcoarea şi lucida Poezie. Având judecata gravităţii şi o încredere în rolul mesianic al poeziei, Vasile B. Gădălin pare a fi adus cu el nobleţea morală şi iubirea de glie a profeţilor ardeleni, înverşunarea transilvană a meditaţiei, gustul pentru reflecţia gravă şi nostalgia marilor mituri culturale: “Din testamentul Iancului citez/şi tuturor eu vă întind o mână/ Că port în mine permanent un crez:/ Că ţara mea pe glob o să rămână!“( “Întâlnire inter-arme,” din ciclul ”Flori ale recunoştinţei “). 
  
Obsedat de profunzimea sentimentelor, de rădăcinile arhetipale ale locurilor natale, poetul face mereu trimiteri la simbolurile neamului nostru, sondând misterul ancestral şi idealul clasic al românului, descoperind de sub mantia brazdelor istoria pentru a descifra filonul spiritual al prietenilor: “Când fulgi de nea veni-vor să se-aştearnă/ În Cluj, voi hoinări mai fericit,/Intrând în sărbătorile de iarnă,/ Eu mă gândesc la Piersicu-nflorit.“(“Hoinărind printre amintiri”, poezie dedicată actorului Florin Piersic, din ciclul “La ceas aniversar “). 
  
Vasile B. Gădălin este stăpân pe uneltele sale, este un bun cunoscător al versului clasic, dovada ciclul de “Rondeluri “, în care îşi arată întreaga sa virtuozitate. Universul liric este coerent, întemeiat pe simboluri ale purificării şi renaşterii spirituale din istoria noastră, dar şi pe o recuzită livrescă: “ Meleagurile Albei m-atrag necontenit,/Chiar inima din mine îmi vine s-o las gaj,/Căci glasul libertăţii, Câmpia de la Blaj/ Prefigura Unirea cea Mare, monolit“( “Rondelul Mariii Uniri “din ciclul “Rondeluri “). 
  
În poemele, mai ales cele dedicate întoarcerii acasă ,funcţionează simţul vechimii ca un barometru şi, când desprinderea devine dureroasă, ea e sprijinită de proiecţii culte, încărcate de aura mitului. De multe ori astfel de simboluri au o funcţie decorativă, dublând imaginile străvechimii arhetipale, pe care Vasile B.Gădălin le exaltă cu fervoare. Fondul ritualic, întreţinut făţiş în scenariul liric, e tocmai expresia unei astfel de voinţe a arhaicităţii. Când autorul construieşte riguros în marginea unui tipar biblic, precum în “Colind pe glob “. Experienţa lirică se încarcă de tensiuni veritabile, de extracţie magică şi ezoterică, cu mari iluminări: “Naşterea Lui a fost momentul sfânt/ Purtat prin lume de colindători./ Isus cu noi e iarăşi pe pământ/ La cina cea de taină,-n sărbători“( Colind pe glob). 
  
Seducţia marilor teme morale şi spirituale e foarte puternică în poezia lui Vasile B.Gădălin, vocaţia profetică a autorului reverberează pe aceeaşi lungime de undă cu emisia lirică. Citind acest superb volum şi scriind cronica mi-am adus aminte de zicerea lui Emil Cioran: “Pe când omul este chinuit de regretul paradisului, îngerii suferă de nostalgia lumii “, un astfel de înger este Poetul. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Întoarcerea acasă a poetului Vasile B. Gădălin cu Poezia în suflet / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1213, Anul IV, 27 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!