CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1200 din 14 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Printre file„ descifrând profilul autorilor 
  
Noua carte a Antoniei Bodea, intitulată „Printre file “, apărută la editura Napoca Nova, 2014, Cluj-Napoca, îmi comfirmă afirmaţia mea dintr-o cronică la o cartea anterioară, că autoarea este o descoperitoare a unei lumi ce retrăieşte viaţa “ în care se manifestă un sâmbure de adevăr, de armonie, de frumuseţe, însemne pe care le purtăm în noi şi spre care se înscrie orice demers creator “, aşa cum specifică Antonia Bodea în “Cuvântul autorului “. Rânduri inteligent scrise la începutul cărţii, care cu o subtilitate intenţie se deschide cu motto-ul semnat de Gabriel Liiceanu ”Formula trecerii din regnul necesităţii în cel al libertăţii are în fond un iz ludic. “ 
  
Cartea de care facem vorbire este un florilegiu de cronici şi foiletoane, cu toate virtuţile şi servituţile pe care le presupune. Spiritul mobil al criticului, exultând în jerbe stilistice şi în observaţii fine, dar şi geometric, iubitor de metodă, rigoare şi al discursului literar. 
  
Pe bună dreptate, Antonia Bodea spune în “ Cuvântul autorului“:” Câte cărţi citeşti, atâţia oameni cunoşti, atâtea lumi descoperi“. În această carte autoarea analizează 26 de autori şi o nelimitată lume pe care îi priveşte prin ochianul întors, apropiindu-i cu empatie şi căutând să-i înţeleagă. 
  
Acurateţea comentariului trage întotdeauna după ea şi o acuitate a observaţiei. Judecăţile sunt rapide şi, în formulări fericite, criticul pune cu uşurinţă etichete,impecabil caligrafiate.Despre Carmen Alexandrina autoarea volumului “Sub semnul apei şi al dragonului “ spune concluzionând:”Firescu expresiei, adecvarea la momentul identificat îmbină ingenious dialogul cu reconstituirea monologului interior sau cu detaliul descriptive de o surprinzătoare subtilitate. “Iar despre epigrama lui Ionel Andraşoni spune că are “ Un efect curativ, fără alte “neajunsuri secundare“. 
  
Antonia Bodea confundată în text ca într-o baie de aburi, visează alături de autori, reverie sa e o formă de răbufnire a inteligenţei. Această stare o observăm când se apleacă asupra versurile semnate de Ovidiu Vasile şi Alin Cucuruzan, având o tuşe ironică” sub nota aparent umoristică şi autoironică a titlului, discursul coboară în agora, unde, sub pretextul ofertei generoase,( ... ) trimite săgeţi care ţintesc cu precizie şi în esenţă “tarele umane”, ce târăsc existenţa la o vibraţie joasă. 
  
Judecăţile sunt rapide şi, criticul pune cu uşurinţă etichete intuind mecanismul poetic întotdeauna tradus în termeni pregnanţi şi sugestivi, aşa cum o face la poetul Ion Hentea, care este un poet social, insurgent prin poezie, Antonia Bodea este un voluptos critic al limbajului artistic, trăgând în fraze somptuase nota specifcă a autorilor: Olimpia Bebu, Ion Benche ,Aurel Borogovan, Maria Buruian, Ioan Hentea, Ovidiu Jucan, Teodora Jurma, Ştefania Kory –Calomfirescu, Doina Mărghitaş, Teofil Mândruţiu, Menuţ, Maximinian, Voichiţa Pălăcean-Vereş, Tatiana Rădulescu, Mircea Roşa-Miro, Gheorghe Şoptirean, Lola Maria Ţămbrescu-Ciupeiu, Al.Florin Ţene, Teodor Ungureanu, şi Ovidiu Vasile. Autoarea nuanţează textul până la transparenţa pură a lirismului8 şi circumscriind cu uşurinţă genul proxim al prozei prin analogii exusperante. 
  
Autoarea a înţeles că orice este frumos are şi valoare morală, într-o accepţiune mai largă a termenului. Poate nu serveşte eticii sociale, dar creează ethos. Frumosul purifică, descătuşează, chiar şi atunci când este un strigăt de disperare. Îl exprimă ori pe om, ori divinitatea. Frumosul creează mereu libertate.Iar etica adevărată înseamnă libertate. Şi cum spunea Constantin Noica ”Libertatea e capacitatea de a valorifica înfrângerile şi de a-ţi depăşi reuşitele.“ 
  
Întreg comentariul secretă diferite nuanţe, care se aştern peste text ca o ploaie măruntă, cu irizări de curcubeu. 
  
Prin această carte de cronici literare, Antonia Bodea ne arată o percepţie educată a poeziei, o înţelegere a prozei ca emanare de idei, pentru care emoţiunea estetică e o jubilaţie sinceră. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Printre file descifrând profilul autorilor / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1200, Anul IV, 14 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!