CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1192 din 06 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Teatru ca mijloc de a promova adevărul literar despre Eminescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Teatru ca mijloc de a promova adevărul literar despre Eminescu 
  
Piesa de teatru în două acte apărută la Editura GORDIAN, Timişoara, 2014, semnată de Nicolae Danciu Petniceanu, cunoscut scriitor ce a promovat de-alungul vieţii opera şi imaginea lui Mihai Eminescu, ultimul poet romantic european, intitulată „Trupa Pascaly şi logojenii “, recrează cu ajutorul dialogului, specific teatrului, atmosfera din oraşul Lugoj din perioada când trupa de teatru a lui Mihail Pascaly a poposit în oraşul bănăţean, avându-l în componenţa ei pe tânărul poet Mihai Eminescu. Acţiunea piesei se petrece în anul 1868 când în oraş exista o tensiune naţional-şovinistă din partea dualismului austro-ungar. 
  
Aşa cum specifică autorul, piesa de teatru este o combinaţie reuşită între teatrul de revistă şi teatrul poetic, o revistă literar-muzicală ce respectă canoanele şi structura scenică ale teatrului clasic şi tradiţional. 
  
Piesa este scrisă cu prilejul Jubileului a 125 de ani de la trecerea în eternitate a Poetului Naţional, cel care a impus în literatura română limbajul literar modern, fiind şi cel mai mare ziarist roman, ale cărui articole sunt actuale şi în prezent. 
  
Piesa are 16 personaje, corul bărbătesc de la Chizătău, dirijor fiind preotul Trifu Şipeţean, inclusiv figuranţi şi figurante. Regăsim ca personaje pe Atanasie Marian Marienescu, avocat şi asesor la sedria orfanală, Vasile Brediceanu, Mihail Pascaly, directorul trupei de actori, Matilda Pascaly, actriţă de 32 ani, Mihai Eminescu, secretarul trupei, copist de roluri, actor şi sufleur, de 19 ani, un jandarm ungur, etc, personaje ce îşi dezbat ideile într-o încăpere de la “Casina Română “, unde la o anume înălţime se află un mare afiş pe care scrie”Limba română este un dar Dumnezeiesc, o icoană din altarul neamului românesc. Păstraţi-o, fraţi români! “ 
  
În primul act autorul conturează atmosfera pregătirii fruntaşilor lugojeni pentru primirea trupei Pascaly în care se afla şi tânărul poet Eminescu de care auziseră şi îi citiseră poeziile în revista lui Aron Pumnul. Tot în acest act fruntaşii români din Lugoj sunt fermecaţi de recitalul lui Eminescu care cu pletele în vânt declamă poema”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie. “ 
  
Actul al doilea se desfăşoară în sala teatrului, de la Hotelul “Păunul de aur “, unde în fundal se află benerul cu înscrisul “Thalia română şi logojenii “, sub acesta este imaginea unei punţi şi deasupra, două mâini încleştate, simbolizând Unirea! 
  
În Scena I-a este anunţată actriţa Matilda Pascaly care recită patetic poezia “Străina “ de Iulian Grozescu, urmând aplauze furtunoase. În ansamblu, în Actul II se desfăşoară un recital poetic, din care nu lipsesc poeme scrise de Dimitrie Bolintineanu, Mihai Eminescu, inclusiv cântece acompaniate de taraful Nica Iancu Iancovici. 
  
Atmosfera autentică a vremii şi a spaţiului lugojan este recreată de autor prin indicaţi regizorale, iar în dialoguri sunt puse în gura personajelor arhaisme din vorbirea bănăţeană. 
  
Cartea mai cuprinde un glosar cu cuvinte din graiul bănăţean, lista lucrărilor omagiale”Mihai Eminescu “ înfăptuite de către Societatea literar-artistică “Sorin Titel “ din Banat, bibliografie şi iconografie cuprinzând fotografii şi documente din perioada trecerii lui Eminescu prin Lugoj. 
  
Şi prin această piesă de teatru, după editarea timp de ani de zile a revistei EMINESCU şi scrierea a zeci de articole dedicate Poetului Naţional, scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu îşi arată dragostea neţărmurită faţă de Poet, despre care scrie: ”MIHAI EMINESCU este Biblia Neamului Românesc, atâta vreme cât soarele răsare pe cerimea de la Ipoteşti. “ 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Teatru ca mijloc de a promova adevărul literar despre Eminescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1192, Anul IV, 06 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!