CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1191 din 05 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

CRONICA DE GARDĂ -Istorie a Literaturii Române Contemporane
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Cronica de gardă “- Istorie a Literaturii Române contemporane 
  
Voluminosul tom primit de la scriitorul Meniţ Maximinian intitulat “Cronica de gardă “, apărut la Editura Karuna, Bistriţa, 2014, ne descoperă hărnicia autorului care stă de veghe asupra literaturii contemporane, consemnând şi disecând cu talent şi acribie cărţile confraţilor săi. Încă din titlu autorul ne atenţionează asupra intenţiilor sale de a face cunoscut cititorilor şi specialiştilor în domeniu istoria literaturii care se scrie din mers, sub ochii noştri, fiindcă “fiecare operă literară are parfumul epocii în care a fost scrisă “, cum spune Olimpiu Nuşfelean în interviul cu care se deschide această “biblie “ ce consemnează evoluţia creaţiei literare în ultimi ani. 
  
Prin acest volum, însumând 428 de pagini, având coperţile semnate de drd.Mariana Irimia, Menuţ Maximinian şi-a dezvăluit întreaga capacitate de sintetizare a cărţilor apărute în ultimi ani, de a le înţelege mesajul, de a compara valorile între ele, fapt ce mă face să-i atribui mesajul cuvintelor spuse de Aurel Baranga ”Fără critică, opera de artă e lipsită nu de umbra ei, subordonată, ci de lumina chemată să-i valorifice statura. “ 
  
Autorul cunoaşte faptul că într-o operă literară fiecare cuvânt este ca un tipar gol în care încap multe sensuri.Înăuntru acestui tipar se află adeseori un sens iniţial, pe care criticul literar îl descoperă, îl interpretează, acest sens este focarul fundamental, uneori foarte clar, alteori oarecum confuz. Acest focar constituie însă un punct de plecare. 
  
Menuţ Maximinian este un critic melancolic şi ferm. Fiinţa lui este îmbrăcată în haină de catifea, şi bine face, iar sabia îi este de lumină, ce încurajează, un duh sfătuitor care mânuieşte cu dibăcie sabia cuvântului luminos. Autorul acestei cărţi nu se află pe câmpul de luptă, cum o fac unii critici,(să ne aducem aminte de zicerea lui Blaga ” ... pământul nu are nici o răspundere morală pentru veninul pe care unele plante îl scot din el. “ ), el se află la catedra înţeleptului care scoate în evidenţă frumosul. Armele lui sunt spiritul critic bine temperat şi inteligenţa însufleţite de un suflu misterios. Dacă criticul de la “ Răsunetul“ doreşte să pătrundă frumuseţea unei opera literare, spre deosebire de unii critici care prin orce mijloace încearcă să Iă găsească deficienţe, Maximinian urmăreşte înţelegerea frumosului. 
  
În “istoria “, de care facem vorbire, descoperim analize pertinente la cărţile unor autori (aproximatriv 240 de scriitori ) cunoscuţi, dar şi a unora care abia au păşit pe drumul creaţiei, printre care enumerăm: Olimpiu Nuşfelean, David Dorian, Alexandru Petria,( scrie“un roman al sentimentelor adânci“), Gavril Moisa,( scrie”o poezie în care cuvintele, ca nişte fiare, sunt îmblânzite sub pana maestrului“), Vasile B. Gădălin, Ion Fiscuteanu, Cornel Cotuţiu,(scrie “poveşti universitare întru aşteptarea unui octombrie al împlinirii dragostei. “ ) Augustin Ostace, Al.Florin Ţene,(“readuce suflul poeziei modern spre o nouă cărare care păstrează, însă, izul tradiţionalismului. “ ), Elena M. Cîmpan, Ioan Borşa, Ioan Mititean, Costel Iftinchi, Victor Burde,Mircea Daroşi, Sandu Al.Raţiu, Ioana Stuparu (“Scriitoarea propune o piesă în care fiecare dintre noi se regăseşte în atitudinea unui personaj ... “ ),Ovidiu Pojar, Gheorghe Mizgan, Maria Olteanu, Ana Zegrean, Elisabeta Luşcan, Melania Cuc, Veronia Oşorheian, Cornel Udrea (“Cartea “Titlu neprecizat “scrisă în stilul characteristic al umoristului, este un răspuns la viaţa existenţială.“ ),Dumitru Popiţan, Valentin Falup., Victoria Fătu Nalaţiu, Aurel Podaru şi mulţi alţii. Este o paletă policromă a unor cărţi de poezie, proză, eseuri, istorie literară şi locală, toate constituindu-se în imaginea de azi a literaturii noastre. 
  
Valoarea cercetării efectuată de Menuţ Maximinian a urmărit descoperirea frumosului şi a adevărului din cărţile analizate, el s-a sprijinit atât pe opera respectivă, dar uneori şi pe cunoaşterea celui care a scris-o, folosind modul de abordare a raţionalităţii şi cel al esteticii. 
  
Lucrarea de care facem vorbire reprezintă o prelungie a activităţii sale foiletonistice, cu toate virtuţile pe care aceasta le presupune. 
  
Spiritul mobil al criticului, exultând în jerbe stilistice şi în observaţii fine, este unul geometric, iubitor de de metodă şi rigoare. Astfel, putem concluziona că Menuţ Maximinian , prin acest tom, a deschis o nouă pagină a istoriei literaturii române contemporane, istorie ce se scrie şi rescrie din mers. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CRONICA DE GARDĂ -Istorie a Literaturii Române Contemporane / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1191, Anul IV, 05 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!