CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 624 din 15 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

ADOPTAŢII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ADO  

ADOPTAŢII  

 

Nimeni nu s-a născut în locul dorit. Destinul l-a propulsat pe Planeta Albastră. Totul a venit neanunţat. Destinul nostru, al fiecăruia a fost sau nu definit. Ajunşi la o anumită vârstă putem spune că am avut noroc, sau cum spun filosofii din cele mai vechi timpuri; ACESTA A FOST DESTINUL NOSTRU! Unii au rămas acolo unde s-au născut, dacă acea localitate îi asigura o viaţă normală şi decentă. Alţii au plecat în lume să-şi caute norocul, urmând ceva şcoli de meserii sau chiar mai înalte. În timp ne-am ataşat de o zonă oarecare. Din motive economice sau familiare ne-am stabilit undeva. Unii dintre noi ne-am stabilit în zona Clisura Dunării, fiind aduşi aici de meseria noastră; mineritul!  

DA! MINERITUL! Căci zona Clisura Dunării a devenit pe atunci un El Dorado al României prin anii 1960. Auzisem de Leşul Ursului din anii când eram elev la şcoala profesională, aşa cum auzisem şi de Moldova Nouă. Încă de pe băncile şcolii profesionale vorbind cu colegii am zis că voi veni la Moldova Nouă. Dar trebuia să respect un contract de şcolarizare cu întreprinderea minieră care mă şcolarizase. Astfel că o perioadă am lucrat la minele din bazinul Zlatnei; Almaşul Mare şi Haneş. În anul 1962 m-am angajat la mina Baia de Arieş datorită unor condiţii de muncă mult mai bune, dar cu o salarizare destul de inconsistentă pentru minerit. Mina Baia de Arieş era aproape în localitate, căci de la cămin la mină făceam doar vreo 10 minute, ceea ce era destul de puţin în comparaţie cu minele din bazinul Zlatnei unde mergeam cu autobuzul peste 2 ore jumătate, mai trebuia să mergem 3 kilometri prin altă mină. Pe atunci încă lucram alături de deţinuţi şi eram controlaţi la orice gură de mină să nu introducem în special ziare sau reviste din exterior. Fiind tineri căutam să ne pregătim şi să ne realizăm cât de cât. La un an de la instalarea mea în Baia de Arieş am dat examen pentru admiterea la liceul seral. Am intrat în rândul seraliştilor. Nu era chiar uşor să lucrezi în subteran şi să stai seară de seară încă patru ore la cursuri. Problemele erau mult mai grele pentru cei care locuiam la cămin, fiindcă în acei ani nu se găsea pâine la liber, ci numai pe cartelă. Dacă nu erai abonat la cantină, rămâneai fără hrana de seară. Şcoala se făcea şi sâmbăta, aşa că timp liber nu prea aveam. Mai era o problemă a frecventării cursurilor când eram în schimbul doi. Unii şefi de sectoare înţelegeau asta, alţii nu! La Baia de Arieş am avut totuşi parte de şefi buni. Seraliştii eram repartizaţi fie la lucrări care se executau în schimbul întâi, fie la fronturi unde munceam schimbul trei. Am lucrat multă vreme la abatajele frontale de la Stocul Unu. Am fost îndrumat să-mi formez o echipă de armare care acţiona mai mult în schimbul de noapte, astfel că puteam frecventa cursurile liceului seral. Direcţiunea liceului a încercat chiar să ţină cursuri funcţie de schimburile noastre, dar era greu pentru cadrele didactice şi nu a funcţionat.  

Referinţă Bibliografică:
ADOPTAŢII / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 624, Anul II, 15 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!